jeugd 15+

Lisa Tawn Bergren

altStuck
Verdwaald in de tijd
Lisa T. Bergren

Leuk, een tijdreisboek! De zeventienjarige Gabriëlla is met haar zus Lia en moeder in Toscane. Hun moeder is archeologe en is op zoek naar overblijfselen van de Etrusken. Een boer heeft iets gevonden zegt hij, en brengt hen er heen. En ja, daar is een graftombe, nog bijna intact.
Op een wonderbaarlijke manier belanden de twee zussen in de veertiende eeuw. Niet de tijd dus van de Etrusken, maar de tijd van de twist tussen de Welfen en Ghibellijnen, net da de dood van Dante.
De Welfen horen bij Florence en waren aanhangers van de paus. De Ghibellijnen hoorden bij Siena en stonden een wereldlijk gezag voor. Dit zijn de achterliggende ware feiten.
Niet dat Gabi zich daar druk over hoeft te maken, maar ze raakt er zijdelings bij betrokken doordat zij gevonden wordt door een Ghibellijnse familie. Op het kasteel van de familie Forelli wonen twee broers: Fortino is de oudste, maar hij is ziekelijk, en iedereen verwacht dat Marcello de toekomstige kasteelheer zal zijn. Hij is uitgehuwelijkt aan de dochter en een van De Heren Negen, de raad die in Siena zetelt. Dat is natuurlijk belangrijk voor hun toekomst, dus als Gabi als een baksteen valt voor de knappe, donkere Italiaan, wordt haar al snel duidelijk dat er geen sprake van kan zijn dat ze hem kan veroveren. Ze heeft trouwens ook wel wat anders aan haar hoofd: waar is Lia gebleven?
Terwijl ze haar draai probeert te vinden in het Middeleeuwse kasteel, verbazen de ridders zich over haar manier van doen: ze vecht net als zij met een zwaard, en rijdt paard zonder zadel? Ze geloven het maar als zij zegt uit Normandië te komen, maar ze blijft hen verbazen, Ook blijkt ze kennis te hebben van medicijnen: ze is in staat Fortino te helpen, die astma-aanvallen heeft, en allergisch is.
Ze willen haar wel helpen haar zus te vinden, maar ze mag er niet alleen op uit: het naburige kasteel van de Paratores behoort tot het vijandige kamp. Het zijn Welfen.
En natuurlijk blijkt Lia daar te zitten.
Hoe moet Gabi omgaan met de liefde die ze voelt voor de Italiaan, zeker als die beantwoord lijkt te worden? Zal ze er in slagen haar zus te redden? En kunnen ze dan nog terug naar het Italië van nu?


Het is een erg romantisch verhaal, zelfs al wordt er veel gevochten en stroomt er ook bloed. Het uiterlijk speelt een grote rol, en de relatie tussen Gabriëlla en Marcello staat voorop. Er is een klein religieus tintje, als Gabi begint te geloven dat bidden misschien helpt, maar het is verwaarloosbaar.
Het is vooral een lekker zwijmelboek met een historische achtergrond, voor mensen die niet al te nauw kijken - het tijdreizen is hier een erg makkelijk idee, en veel diepgang is er ook niet.
In een vrij groot lettertype.


'Ik huiverde bij de gedachte aan mannen die om het leven zouden komen.
Maar ik was hier duidelijk de enige uit de eenentwintigste eeuw.’


ISBN 9789029717366 | Paperback |377 pagina's | Voorhoeve  |Oktober 2012
Vertaling uit het Engels door Daniëlle van Westen Leeftijd 15+

© Marjo, 4  januari 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER