jeugd 15+

Jeroen van Unen

altDe Nachtuilen
De Tobias Durana trilogie
Jeroen van Unen


‘Ik snap er helemaal niks meer van. Ik zou eigenlijk gewoon naar Engeland gaan om daar te gaan studeren, maar nu zit ik opeens in een of andere spaceshuttle op weg naar weet ik waar naar toe. Wat is er aan de hand!'
‘Bedoel je dat je helemaal niets afweet…van niets?’


Tobias’ moeder is twee jaar eerder overleden, en hij leidt samen met zijn vader en zus een normaal leven. Nou ja, Emily en hij zien hun vader niet zo veel, die is altijd maar op reis, maar ze redden het samen wel. Na de middelbare school wil Tobias een jaar naar Engeland, en als het verhaal begint brengt Emily hem en zijn poes Loesje naar het vliegveld. Al ontsnappen ze op de weg er heen aan een ongeluk, het lijkt allemaal normaal.
Maar al op het vliegveld beginnen hem dingen op te vallen, en hij hoort ineens een stem terwijl er niemand te zien is. Ook zitten er maar een man of tien in het vliegtuig en ze zijn allemaal jong. En ze hebben zich luchtig gekleed. Maar in Engeland is het toch helemaal niet zo warm?
Tja, het is ook niet Engeland waar het vliegtuig landt. Later hoort hij dat ze op een eiland in de wolken zijn. Het heet Denari, en het duurt niet lang voor zijn hoofd duizelt van alle nieuwe informatie die hij te horen krijgt!
Zijn ouders zijn afkomstig van dit eiland, en er is een reden waarom ze Tobias niets verteld hebben.
Hij neemt zijn intrek in hun oude huis, en voor hij goed weet wat er allemaal gebeurt is hij al onder de hoede van twee jonge dames die zijn latente krachten gaan trainen. Rika leert hem vechten en Elianne zal hem helpen zijn magie te gebruiken.
Het zit er dik in dat hij de persoon is die bedoeld wordt in een oude profetie:


‘Een onwetende keert terug naar zijn geboorteplaats, waar hij centraal zal staan in de strijd die door de gevallen ster is begonnen en nu door berg, bos en zand tot een climax zal komen.
Om zijn doel te bereiken moet hij de moed hebben zijn dierbaarste bezit te laten gaan.’


Tobias weet nog niet half wat hem te wachten staat, in dit eerste deel van de trilogie leert hij omgaan met zijn krachten, en leert hij zijn vrienden en zijn tegenstander kennen. De gemeenschap op het eiland wordt bedreigd en erg sterk zijn ze niet. Ze moeten op zoek naar meer mensen met magische krachten, maar dat doet Drogo, de vijand ook.


Het is een lekker fantasy-verhaal, met elementen uit andere bekende fantasyverhalen, maar dan toch weer in een nieuw jasje. Terwijl er sprake is van de strijd tussen goed en kwaad, van magie en bijzondere wezens, gaat het verhaal over ‘gewone’ personages. Al hebben ze speciale krachten, ze hebben ook last van gewone menselijk emoties. Daardoor wordt het geen zweverig avontuur, maar leef je mee met de jonge hoofdpersonen. Dit is deel één, duidelijk een inleiding tot het echte avontuur, waardoor het verhaal een enkele keer wat aan de trage kant is. Hopelijk wordt het in de vervolgdelen niet allemaal opnieuw herhaald.
Maar dat ik benieuwd ben hoe het avontuur verder verloopt, dat is zeker!


ISBN 9789491501111 |   paperback | 317 pagina's | Erya Media | augustus 2012
Leeftijd 15+

© Marjo, 9 december 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER