jeugd 15+

Rhijja Jansen

http://www.rhijjajansen.nl/

 

altBoer zoekt m/v
Rhijja Jansen

Fanna is met stomheid geslagen wanneer haar vriend Bas het uitmaakt. Ze gelooft dan ook niet dat hij het serieus meent. Maar dat doet hij wel. Haar wereld stort in. Ze is vijf jaar samen geweest met Bas en kan zich geen leven zonder hem voorstellen. Het liefdesverdriet is groot.

Haar beste vriendin Olga maakt zich zorgen. Wanneer ze een oproep ziet voor het bekende tv-programma waarin boeren naar een vrouw zoeken, stuurt ze namens Fanna een brief naar boer Loek. Fanna schrikt zich een hoedje wanneer ze uit wordt gekozen om deel te nemen aan een speeddate. Geplaagd door zenuwen stelt ze boer Loek een enorm stomme vraag maar gelukkig kan hij erom lachen. Ze is door naar de volgende ronde en ook deze komt ze door. Ze behoort nu tot de drie kandidaten die mogen gaan logeren op de boerderij.

Dan blijkt dat het programma een nieuw concept heeft. De kandidaten gaan maar liefst drie maanden logeren op de boerderij en elke dag komt er een samenvatting op televisie.  De cameraman krijgt opdracht zoveel mogelijk te filmen. Hoe smeuïger, hoe beter. De boeren zijn ook wat minder doorsnee dan gewoonlijk. Boer Loek is biseksueel en heeft naast Fanna ook een nogal ordinaire dame gekozen en een zeer uitbundige homoseksuele man met vreemde gewoontes.

Fanna weet niet of ze blij moet zijn met haar nieuwe woonsituatie. Wil ze dit eigenlijk wel? Waarom heeft ze zich over laten halen? Boer Loek is leuk maar Fanna is nog niet over Bas heen. Toch begint Fanna haar draai op de boerderij te vinden. De structuur in combinatie met het harde werken doet haar goed en boer Loek maakt steeds meer in haar los. Wel baalt ze van de andere kandidaten die enorm fanatiek zijn. Dan gebeurt er iets schokkends, in de stal wordt een bloederige, afgehakte koeienkop gevonden. En dat is nog maar het begin...

Wat als een televisieprogramma als Boer zoekt vrouw zonder enige integriteit wordt neergezet? Wat als alles om de kijkcijfers draait en er smakeloze opdrachten worden verzonnen? Wat als mensen zich nergens meer voor lijken te schamen? Met dit soort vragen in haar achterhoofd is auteur Rhijja Jansen vermoedelijk aan dit boek begonnen. Ze heeft er haar geheel eigen draai aan gegeven. Een leuk bedacht onderwerp.

Het begin van het verhaal is erg seksgericht. Dat voegt niets doe en neigt soms sterk naar het smakeloze. Maar dan ineens wordt het verhaal leuk. De fantasie van de schrijfster slaat op hol en ze leeft zich flink uit op het verhaal. Het resultaat is een hysterisch, grappig boek met een vleugje spanning.

Hoewel het boek als een plattelandsthriller wordt gepresenteerd, doet het mij ook aan een chicklit denken omdat de stijl luchtig is en diepgang ontbreekt. Het is eerder humoristisch dan spannend. Toch is dit boek ook wel uniek in zijn soort te noemen want een dergelijk verhaal heb ik nog nooit gelezen. Boer zoekt m/v is op zijn minst een opmerkelijk boek te noemen. Het is geen literair hoogstandje maar origineel en vermakelijk is het zeker. Ik vermoed dat het wel eens een hit kan worden onder jongeren.

ISBN 9789049925390| Paperback |  272 pagina’s| Pimento | juni 2012 | vanaf 15 jaar

© Annemarie, 12 juli 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER