jeugd 15+

Laura Creedle

http://www.lauracreedle.com

 

De liefdesbrieven van Abelard & Lily
Laura Creedle


'De dag dat Abelard en ik de tussenwand vernielde had ik een toets Engels van vier uur.'


Deze openingszin geeft precies weer wat er met de ik (Lily) steeds opnieuw gebeurt. Als ze namelijk lang stil heeft gezeten móet ze bewegen en helemaal als er ineens wat over haar gezegd wordt in de klas en ze kan het niet verstaan. En dát gebeurde dus op de dag van de toets. 


'Ik moest weg, ook al had ik mijn moeder beloofd dat ik niet meer zou spijbelen, wat er ook zou gebeuren.
Ik stond op. Mijn voeten kozen voor de deur, maar een knarsend metaalachtig geluid hield me tegen.
Ik draaide me om.'


Het geluid komt van de harmonicawand waarmee de klaslokalen in tweeën zijn gedeeld. Het handvat gaat op en neer en Lily stapt er op af. Ze duwt en trekt... een knal... en de deur schuif twee meter open. Het mechanisme is gelijk kapot...  Lily Michaels-Ryan moet mee met Coach Neuwirth.  Hij zegt van alles tegen haar maar ze verstaat hem niet goed. Hij geeft haar een tadelier waarop haar ouders hun kantening moeten etten voordat ze kan bezugbo inne kas.  Ze wordt daarna naar de kamer van de conrector gestuurd.
Het probleem is dat Lily ADHD heeft en de laatste maand haar medicijnen niet heeft ingenomen. Ze vindt de bijwerkingen te lastig. Maar daardoor is ze wel weer veel rustelozer met alle gevolgen van dien.


Tot haar grote geluk ontdekt Lily in de wachtruimte bij de conrector dat daar Abelard Mitchel zit. Hij stond aan de andere kant van de vouwdeur. Ze kent hem al vanaf de kleuterschool. 'Hij heeft een milde vorm van autisme, of Asperger of zo.'[...] Voor zover ik wist was Abelard behoorlijk briljant,' vertelt Lily over hem. Het verschil tussen de twee is dat hij dingen wil repareren, niet vernielen, en dat laatste overkomt Lily altijd. Om haar heen gaat altijd alles onbedoeld kapot.
Al zittend in de wachtruimte, geeft Lily onverwacht Abelard een zoen. En daardoor verandert alles. De twee gigantische tegenpolen blijken een enorme aantrekkingskracht op elkaar te hebben.


We lezen hoe de twee kwetsbare mensen op hun eigen manier met elkaar omgaan. Ze begrijpen elkaar volkomen en vullen elkaar perfect aan. Zij is druk en chaotisch, hij is rustig en bedachtzaam. Zij is impulsief, zit vol plannen en hij volgt langzaam en voert zijn plannen uit. Maar wat Lily het meest prettige vindt is dat Abelard ook het - echt bestaande -  boek De brieven van Abélard en Heloïse  (en beroemd liefdespaar uit de Middeleeuwen) heeft gelezen. In dat boek staan de acht brieven die zij na een verboden liefde en verbanning naar een klooster aan elkaar schreven. Zowel Lily als Abelard kunnen de inhoud van het boek dromen en via de app (elke avond om exact 19.00 uur) communiceren ze met elkaar in fragmenten uit die brieven, wat een verrassend en ontroerend effect heeft.


Lily weet al snel dat ze verder wil gaan met Abelard, zowel in lichamelijk opzicht als in haar verder leven. Ze worstelt ermee, want de altijd wat traag reagerende Abelard heeft moeite me lichamelijk contact, en zij, de spontane, drukke Lily, wil altijd alles voelen, aanraken. Ze moet zich beheersen, wil ze hem niet afschrikken.  Bovendien wil ze hem,  net als Heloïse uit het boek, niet blokkeren in zijn groei. Ze weet dat hij zijn grote kennis moet gaan gebruiken, dat hij verder moet, hij is immers briljant! Ze wil hem niet afremmen in zijn keuzes. Toch weet ze dat hij ook niet zonder haar verder wil, en dat uit hij op een dag op een voor hem heel verrassende manier.


Naast dit tere liefdesverhaal is er nog een tweede lijn in het boek dat belangrijk is. Dat is het verhaal rond Lily's vader. De man die haar zo bij stond, die haar zo geholpen heeft om te leren omgaan met haar dyslexie, die haar eindeloos uit prachtige literaire werken voorlas (zoals de brieven van Abélard en Heloïse). Maar ook de man die plotseling vertrok, haar in de steek liet. Ze wil hem zien, bij hem wonen, weten hoe het met hem is... Maar mag ze wel naar hem toe? Haar moeder is er fel op tegen. Ze begrijpt dat niet.
Dankzij haar impulsieve aard ontdekt ze uiteindelijk iets over hem dat ze liever niet had geweten.


Ondertussen ondergaat Lily allerlei onderzoeken rond haar ADHD want ze komt steeds vaker in de problemen daardoor én ze komt voor een erg zware keuze te staan. Als ze ja zegt, blijft ze dan nog wel Lily?


Het is een realistisch maar daardoor ook zo ontroerend verhaal. De schrijfster heeft duidelijk het verhaal van de Middeleeuwse Abélard en Heloïse als uitgangspunt genomen en deels gevolgd, wat een bijzonder effect geeft. Bovendien heeft ze de kracht én kwetsbaarheid van de twee jongeren perfect in woorden weten om te zetten, zonder sentimenteel te worden. Een boek dat je in één ruk uitleest en eigenlijk nog even bij je wilt houden om af en toe aan te raken, of over de kaft te strijken, omdat het zo mooi was...


Lees de eerste twee hoofdstukken van dit boek.


ISBN 9789025769635 | Paperback | 350 pagina's | Uitgeverij Gottmer | augustus 2018
Vertaald door Tjalling Bos | leeftijd 15+

© Dettie, 26 september 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER