jeugd 15+

Harmen van Straaten

http://www.harmenvanstraaten.nl/

 

DJ in Wonderland
Harmen van Straaten


"Mijn naam is David John Coombs, maar ik noem me DJ Coombs. Voor iemand die ernaar streeft groots en meeslepend te leven is dat veel cooler. Ik heb sinds gisteravond een blauw oog, dankzij mijn vriendin Kate. Ik noemde haar een ‘trampoline’ – omdat ze zich door iedereen laat bespringen – nadat ze mij had uitgemaakt voor ‘lelijke worm’. Ik kan veel hebben, maar je moet mij niet belachelijk maken met mijn groeiachterstand."


Met deze zinnen maken we kennis met DJ Coombs, de hoofdpersoon, veelal verblijvend in Wonderland  En je kunt met recht spreken van Wonderland want dat is de naam van de 'pretpier' in een Engels badplaatsje waar zijn vader een 'familiebedrijf' heeft, te weten een carrousel.

"De pier is ooit begonnen als een moderne wandelpromenade waar stadsmensen de frisse zeelucht konden inademen en op houten bankjes – onder gietijzeren balustrades met witgeverfde lattenplafonds – van het uitzicht konden genieten, als het tenminste niet mistte, wat meestal het geval is in ons deel van de wereld. Op zondag waren er blaaskapellen, zoals valt te zien op de historische ansichtkaarten in de slaapkamer van mijn grootmoeder. De bezoekers wandelden, keurig aangekleed en met hun al even keurige kinderen aan de hand, over de pier."


Maar waar eens de dagjesmensen liepen en genoten van de zeelucht vermaak staan nu gokautomaten, een vis- en suikerspinnenkraam, een poppenkast en er rijdt een treintje. Ook staat er een oude spitfire, ooit neergestort in de Tweede Wereldoorlog en nu het toevluchtsoord van DJ Cooms. Hij wil ontsnappen uit deze troosteloze omgeving, wil het 'bedrijf' niet overnemen. In de spitfire voelt hij zich de piloot met de scherpe blik, die alles overziet, die alles doorziet.

DJ Cooms heeft die avond een afspraak met Slimy die, samen met Kate, zijn vriend is vanaf de schoolbanken. Zij bespioneerden altijd alles wat er gebeurde op de pier vanuit het oude vliegtuig. Ze hielden zelfs een logboek bij in de hoop de mysteries van de pier te kunnen oplossen. Ze hadden afgesproken dat ze altijd vrienden zouden blijven en met zijn drieën als nomaden door de wereld zouden trekken. Maar Kate is gestopt met school ze wordt liever kapster in de hairsalon van haar zus.

Deze zomer klimt DJ Crooms elke avond als de pier gesloten in de spitfire, zo ook deze avond. Hij zit te wachten op Slimy, met het logboek op schoot. Hij heeft een geheim ontdekt en wil dat geheim onthullen aan Slimy.
Wat volgt is het verhaal van DJ Crooms, een verhaal vol gedachtes van een jongen die verder wil, meer wil, droomt over een ander leven maar vast zit op de pier en aan zijn ouders, grootouders en leefomgeving.
Qua tijd speelt het verhaal zich maar in een paar uur af. Maar door de flahsbacks en toekomstdromen leren we het vrij troosteloze leven van DJ Crooms goed kennen.
Al vanaf de eerste pagina's weet je dat er iets staat te gebeuren, iets heftigs, iets groots. Doorheen de tekst zijn er ook steeds verwijzingen naar.
De spanningsboog verflauwt wat halverwege het boek, je weet dan wel wat de gedachtes van DJ inhouden. Maar dan maakt het verbijsterende slot alles weer goed. Een slot wat je eigenlijk al had kunnen weten maar toch niet had verwacht. Verpletterend.

Een goed geschreven verhaal, niet alles word je helemaal duidelijk maar echt erg is dat niet. Een boek dat indruk maakt.

DJ in Wonderland is al eerder (2003) verschenen onder de titel Wonderland en is de eerste jeugdroman van Harmen van Straaten.


ISBN 9789049924553 Paperback 191 pagina's Dutch Media uitgevers mei 2011
Leeftijd 15+

© Dettie, 29 maart 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER