jeugd 15+

Jennefer Mellink

http://www.jennefermellink.nl

 

altGevarenzone
Jennefer Mellink


‘Ik kijk naar de handen van mijn vrienden. Verschillende huidskleuren, de een heeft prachtige gemanicuurde handen, de ander afgekloven nagels. Jodie heeft afgebladderde nagellak. Angelina’s hand trilt geloof ik een beetje. Sanne heeft prachtige gelnagels, daar moet ze iedere zes weken voor naar de manicure. Ik moet er niet aan denken..
Buiten is het nog harder gaan regenen. Druppels kletteren tegen het raam en de wind waait via mijn kapotte keukenraam de woonkamer binnen. Leonard houdt zijn ogen gesloten, lijkt zich volledig over te geven aan Jodies strenge eisen. Ik ben blij dat hij niet weer over dat kapotte keukenraam begint, want nu voel ik de tocht ook langs me heen strijken.’


Pip is 18 jaar en vindt het tijd om het huis te verlaten. Ze is gestopt met haar opleiding en zij en haar moeder werken elkaar op de zenuwen. Op het moment dat Pip een baan vindt en ook nog een huis om in te wonen, lijkt alles goed te komen. Het huis staat op een industrieterrein, nogal afgelegen, met als naaste buren een kringloopbedrijf. Dat is wel makkelijk, ze kan er meteen spulletjes kopen om haar huis in te richten.


Sanne, haar vriendin, organiseert een leuke housewarmingparty voor haar. Helaas is er iemand zo slim om een ouijabord mee te nemen. En er wordt een half woord gevormd. Wie doet dat? De opgeroepen geest? Of een van de vrienden? Pip wil de vreemde voorvallen die daarna gebeuren, negeren. Ze is vast van plan te gaan genieten van haar herwonnen vrijheid. Die schaduw in de spiegel, ze had vast teveel gedronken! Die man die rond het huis zwerft, vindt ze een engerd, maar de verhuurder legt uit dat het de vorige huurder is. Waarom hij daar rondhangt weet hij niet te verklaren. Maar het bord had ook voorspeld dat er iemand dood zou gaan. Tot Pips grote schrik gebeurt dat ook. Nog wel in haar naaste omgeving.En dan blijkt dat er in het verleden dingen gebeurd zijn, die nu nog grote gevolgen hebben.


Behalve dat het verhaal een griezelelement bevat, gaat het toch grotendeels over volwassen worden. Pip is een bijzonder meisje, eigenzinnig in haar kledingkeuze. Ze wil graag geaccepteerd worden als wie ze is. Maar wie is ze dan eigenlijk? En wat heeft het verleden nu nog voor invloed op haar leven? En wat betekenen die stukjes cursieve tekst die tussen de hoofdstukken staan? Wie is daar de verteller?


Een spannend verhaal, dat je aandacht tot het einde toe vasthoudt. Zelfs al heb je een vermoeden wat er aan de hand is, dan wil je toch weten of dat klopt.


Jennefer Mellink (Amersfoort, 1985) debuteerde met Gebroken, een zenuwslopend spannende young adult thriller die lovend werd ontvangen. Intussen is haar naam al gevestigd, dit is haar derde jeugdthriller. Ze schrijft ook columns en korte (spannende) verhalen die zijn verschenen in diverse verhalenbundels en tijdschriften.


ISBN 9789044827859 | Hardcover | 204 pagina's | Uitgeverij Clavis | juni 2016
Leeftijd vanaf 16 jaar

© Marjo, 6 november 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altKwaad bloed
Jennefer Mellink


Eilleen woont in een studentenhuis. Met alle voordelen en nadelen: als ze er geen zin in heeft, hoeft ze niet alleen te zijn, maar echt privacy is er ook niet.  Het ergste vind ze de viezigheid. Sommige medebewoners zijn gewoon asociaal vindt ze. Kots op de trap, een vieze badkamer. Maar met Vince kan ze het goed vinden. Ze hebben niet wat je noemt een relatie, gewoon goede vrienden zijn ze. En met Suus kan ze ook goed overweg.


Eilleen doet een horeca-opleiding, waarvoor ze stage loopt in een eetcafé. Ze heeft het daar naar haar zin, ze mag zelfstandig werken, en het loopt prima. Hard werken, af en toe stappen, haar toekomst ziet er goed uit. En dat is maar goed ook, want ze draagt een vreselijk geheim met zich mee. En dan wordt Vince dood gevonden. Op de avond dat ze op een communiefeestje waren van Katie, het dochtertje van een medestudent, blijkt hij thuis in bed te zijn overleden. Vermoord. Eilleen is geschokt! Maar ook erg nieuwsgierig. Wie heeft die aardige jongen iets aan gedaan? En waarom?
De politie wil natuurlijk niet dat ze zich er mee bemoeit, maar ze ontdekt dingen die ze liever niet had willen weten...


Ook al rammelt de stijl af en toe omdat bepaalde uitdrukkingen net op een verkeerde manier gebruikt worden (‘iemand geen blik waardig gunnen’; ze bedoelt ‘iemand geen blik waardig keuren’ en:  van dag op dag, waar ze bedoelt: van de ene dag op de andere), het verhaal is superspannend en je legt het boek niet weg voor je weet hoe het afloopt.
Er zijn wisselende vertelperspectieven. Niet alleen Eilleen komt aan het woord. Ook Kars, een jongen die het niet zo nauw neemt met de waarheid. Maar is hij ook een moordenaar?

Het boek is meer een psychologische thriller dan een actiethriller en de taal sluit prima aan bij de belevingswereld van jongeren. Zij zullen van dit boek smullen, net als van het eerste boek van Jennefer Mellink. Door de onverwachte wendingen heb je heel lang geen idee wie Vince nu eigenlijk vermoord heeft. Laat staan waarom!
Of eigenlijk: je hebt wel een idee, maar dat idee klopt vast niet...


ISBN 9789044825565 | Hardcover | 296 pagina's | Uitgeverij Clavis| juni 2015
Leeftijd vanaf 15 jaar

© Marjo, 4 oktober 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

alt

Gebroken
Jennefer Mellink


Anna is echt een jongere van deze tijd, verwend door haar ouders, omringd door vriendinnen, de wereld lacht haar toe, en alles gaat lukken. Dat het dan helemaal anders loopt is een schok. Hoe kan het dat dit hààr overkomt?


Op de laatste dag voor de zomervakantie is Anna jarig. Zestien wordt ze. Zou ze die felbegeerde scooter krijgen? Als haar ouders zouden weten wat ze plan is zeker niet: nu zij samen op vakantie gaan, zal Anna namelijk de komende weken alleen in huis zijn. Nou ja, er is een oudere broer, een stiefbroer, maar die is nauwelijks thuis.
En Anna ontpopt zich als feestbeest. Samen met vriendin Sophie organiseert ze een enorm verjaardagspartij. En het wordt inderdaad een spetterend feest. Alleen de komst van Jim is even een domper. Jim is een gozer die ze kent via internet, maar eenmaal face to face moest Anna niets meer van hem hebben. Hij des te meer van haar, want Anna is een mooie meid. Ze stuurt hem weg van het feest, en kwaad druipt hij af. Ook Rolf, de jongen die de meiden geholpen heeft met het kopen van sterke drank, blijkt niet de aardige jongen te zijn die Anna dacht dat hij was. Maar de komst van haar ex Björn is wél leuk. Klikt er nog iets tussen hen?


Anna drinkt te veel. Ze moet even tot zichzelf komen en trekt zich terug op haar slaapkamer. Iemand heeft dat in de gaten en profiteert er van.  Hij heeft een bivakmuts op en zelfs een wapen bij zich om te voorkomen dat het meisje meteen alarm slaat!
Na de verkrachting weet Anna: ze kan het niet vertellen. Als haar ouders er achter komen wat ze gedaan heeft! Nee, ze moet zelf uitzoeken wie het gedaan heeft en dan zal haar wraak zoet zijn.


'Ik moet blijven wie ik ben. Anna-zonder-problemen. Vrolijke Anna die altijd positief in het leven staat. Anna bij wie je je hart kunt luchten als je problemen hebt of denkt te hebben. Anna bij wie je je grootste geheim kwijt kunt met de garantie dat niemand het te weten komt. Het is de Anna die ik in een vorig leven leek te zijn. Het leven dat ik tot 34 uur geleden nog leidde.'


Er zijn veel verdachten: Jim, die haar bedreigde?  Rolf die 'betaling in natura' wilde? Björn, omdat bleek dat ze het niet voor niets had uitgemaakt? Of zelfs Floris van wie ze denken dat hij homoseksueel is, maar die pretendeert dat niet te zijn? Zelfs Mikey, haar beste vriend, komt even in haar gedachten.
Maar eerst het huis. Dat ziet er vreselijk uit. Samen met Sophie ruimt ze de bende op, ook maar weer de rommel die haar broer nog even komt maken, en dan gaat ze op zoek. Maar de dader heeft nog meer in petto, hij weet Anna te overmeesteren en sluit haar op in een verlaten huis ver van de bewoonde wereld. Ze is zijn slavin.
Ze weet te ontsnappen... maar dan...


Op zich is dit geen origineel verhaal, maar de truc met het dagboek  - de dader neemt dat mee en schrijft er verder in over zijn eigen belevenissen met Anna - en vooral de ontknoping van het plot zijn dat wel. Ook zitten er vanaf het begin al details in het verhaal die je als lezer later weer te binnen schieten bij de vraag wie de dader zal zijn.
Een verrassend debuut, dat getuigt van durf.
Bovendien is het zo vlot geschreven dat je het in één adem uit wil lezen. En het boek is fraai vormgegeven, met bijvoorbeeld die proloog op zwarte pagina's.
Van deze jongedame – en ik bedoel niet Anna – zullen we meer horen!!


Jennefer Mellink (Amersfoort, 1985) debuteert met dit boek.


ISBN 9789044819540 |Hardcover |165 pagina's |uitgeverij Clavis |juni 2014
Leeftijd vanaf 15 jaar

© Marjo, 15 augustus 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER