jeugd 15+

Steef van Gorkum

altDe twee jaar nadat
Steef van Gorkum


‘Mijn beste vrienden ken ik al sinds de basisschool.
Jonathan begrijpt mijn humor: als ik twee woorden zeg kan hij de grap afmaken. En Michal kent mijn twijfels, misschien wel beter dan ikzelf. Ik woon sinds een tijdje op kamers en mijn tofste huisgenoot is Gerard. Gerard is fan van Oost-Europa, net als ik. We gaan uit, we kijken sportwedstrijden, we vertellen foute verhalen over vroegere vriendinnen.
Hoe het ook loopt, ik vermaak me wel. Ik hou van tennis, muziek luisteren en uitgaan. Ik ben Thijs van Acker, achttien jaar, eerstejaars student communicatiewetenschappen. Met mij gaat alles goed.’


Dan slaat het noodlot toe: tijdens een vakantie met zijn vrouw, waar Thijs niet bij is, verdrinkt zijn vader in een meer in Zuid-Frankrijk.


‘Er komt een begrafenis, een kerkdienst, een aantal weken waarin mensen lieve kaartjes sturen.
Maar wat dan? Het leven zonder vader houdt niet op na die eerste weken. Voor ik het weet zijn er twee jaar voorbij.‘


Na drie weken verwacht iedereen weer dat hij doet wat hij moet doen. En dat probeert hij ook wel, met veel steun aan zijn vrienden, maar gaandeweg wordt het moeilijker. Hij leeft als in een wolk, de wereld dringt niet echt tot hem door. En als het wél doordringt, ziet hij niet in waarom hij zou reageren.
Hoe zinloos is het allemaal, nu hij het niet meer aan zijn vader kan vertellen? Hij trekt zich steeds meer terug, wordt onbereikbaar voor zijn vrienden. Maar die vrienden willen helpen.
Vooral Michal geeft niet op, en weet tenslotte de hele groep te mobiliseren voor de laatste poging.


Er spreekt zoveel gevoel, zoveel inlevingsvermogen uit dit verhaal, dat het haast niet anders kan dan Steef van Gorkum heeft zelf iets dergelijks meegemaakt. Uit extra informatie blijkt inderdaad dat hij zijn vader vroeg verloren is, maar de personages zijn fictief, het verhaal is niet het verhaal van Steef. Wat het wel is:  een verhaal dat anderen kan helpen bij het verwerken van een verlies. Voor iemand die verloor, is er veel herkenbaarheid, en was het ook niet nodig alles expliciet uit te leggen. Juist dat is zo goed aan dit boek.
Voor het merendeel is Thijs de ik-verteller, op enkele hoofdstukken na, waarin een van zijn vrienden het overneemt. Goede keuze: het schept even de nodige afstand. En geeft aan hoe moeilijk het niet alleen voor Thijs is, maar ook voor zijn omgeving.
Er zijn vier delen in het verhaal aangebracht, steeds als Thijs voor een keuze staat begint een nieuw deel. Bij de eerste drie staat er een aanduiding boven als ‘na drie maanden en twee dagen…’, net zo lang tot er ruim twee jaar verstreken zijn. Dan begint deel vier, met andere aanduidingen:  ‘twee uur en eenentwintig uur voordat…’. De lezer blijft tot op het laatst in spanning wat de laatste keuze van Thijs zal zijn.
Pas 22 jaar jaar is-ie, deze schrijver... Indrukwekkend en prachtig geschreven debuut!


ISBN 9789047705123  | paperback | 277 pagina's| Lemniscaat| juli 2013
Leeftijd vanaf 15 jaar

© Marjo, 11 juli  2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER