Koorddansen
Wendy Stroobant
Het is een vreemde familie, de Woestenborgs. Ze wonen in een groot oud huis met een grote tuin. Behalve Edith, een van de hoofdpersonages, en haar tweelingbroer Edward zijn er haar oma en twee ooms.
Oom Tanguy studeert nog, al merkt Edith daar niet zo veel van. Hij is meer bezig met Gisèle, zijn nieuwste vriendin die ook in huis woont, een zeer mollige jongedame. Dat vindt Tanguy geweldig blijkbaar, want hij blijft haar overvoeren met de lekkerste dingen. Oom Fred zit het grootste deel van de dag in het tuinhuis. Hij is taxidermist en wil niet dat anderen hem komen storen als hij met zijn dode dieren bezig is.
Oma regeert met strakke teugels, maar zij is al oud en mankeert van alles. Hoewel ze daar niet over praat. Ze moppert veel op Edith, die graag op de bovenverdieping zit in ‘de kamer van Anna’ en de kleren die daar in de kast hangen aantrekt. Edward haalt hoge punten, op hem moppert oma niet.
Edward heeft het echter best moeilijk op school. Hij is een buitenbeentje. De enige die een beetje aandacht aan hem schenkt is Joren. Maar dat is dan ook niet zonder eigenbelang. Joren heeft een baantje als tuinjongen bij de Woestenborgs, en daar heeft hij een geheimzinnig meisje zien zitten, helemaal boven in het huis. Edward moet haar broer zijn, dus misschien kan hij zo meer vernemen over het meisje.
Intussen is Edith erg geïnteresseerd n de familiegeschiedenis. In Anna, maar ook in anderen. Oom Fred heeft een stamboom, en als ze stiekem op zijn kamer rondsnuffelt ziet ze ook foto’s, die nog meer vragen oproepen. Wat voor geheimen zijn er in de familie? En waarom komen al die oude familieleden van buiten om te ‘vergaderen’?
Omdat hij maar al te graag met Edith om wil gaan, maakt Joren uitstapjes met haar: naar het museum waar een tentoonstelling is over het verleden waar de familie ook bij hoort. Naar de oude oom Louis, die wel blind is, maar een bron van informatie. Naar het kerkhof zelfs gaan ze.
Dit is een verhaal waar je van te voren niet al te veel van moet weten. Het draait om geheimen die vanuit het verleden zich vermengen met het heden, maar er is ook een geheim rondom Edith. Het leukste is als je er stukje bij beetje achter komt wat er allemaal aan de hand is waarbij de geheimzinnigheid eerst opgevoerd wordt voor ontrafeld wordt hoe het allemaal zit.
Koorddansen is balanceren op een dunne draad. Er is een figuurlijke betekenis in het verhaal, maar ook een letterlijke. Als Joren en Edith samen graffiti gaan spuiten, vraagt ze of ze een koorddanseres kunnen maken.
‘Waarom een koorddanseres?’ vraagt hij.
‘Omdat mijn oom Fred beweert dat ik gevaarlijk aan het koorddansen ben,‘ legt Edith uit.’
Terwijl de kern van het verhaal actueel is, is de achtergrond vrij bizar. Wendy Stroobant weet deze twee elementen heel geloofwaardig in elkaar te draaien tot een boeiend verhaal dat je in één ruk uit wil lezen. Het psychologische gegeven die drama veroorzaakt in heden en verleden, wordt benaderd vanuit verschillende oogpunten.
Wendy Stroobant (Brussel, 26 april 1961) is behalve leerkracht op een lagere school ook schrijfster van jeugdboeken. Het liefst kiest ze historische onderwerpen.
Naast historische romans heeft Stroobant ook een aantal toneelstukken geschreven.
ISBN 9789044835243 | hardcover | 276 pagina's | Uitgeverij Clavis | februari 2019
Leeftijd vanaf 15 jaar
© Marjo, 10 mei 2019
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER