jeugd 15+

Jeroen van Berckum

https://jeroenvanberckum.com

 

De laatste vijf
Deel 2 Schaduwkronieken
Jeroen van Berckum


In 2956 is het leven echt niet meer zoals vandaag de dag. Er heeft een grote kernramp plaatsgevonden waarbij 96 procent van de mensheid is omgekomen. Er zijn nog maar een paar gebieden over waar mensen kunnen leven. Zoals dat gaat zijn de armen en zwakkeren  in een ondergeschikte positie beland, en hebben de rijken het voor het zeggen. Zij leven in de bovenste ring van het district Devon.


De zestienjarige Abel heeft zijn leven moeten slijten in de onderste laag, de Onderzone. Nu zijn moeder onlangs overleden is heeft hij niets meer te verliezen en hij laat zich overhalen door een kennis om in te gaan breken. Deze Dave weet zeker dat het veilig is en dat het een makkelijke manier is om rijk te worden. Zoals je al wel kan verwachten loopt dit gruwelijk mis en Abel slaat op de vlucht. In de trein naar ‘ver weg’ ontmoet hij een man die misschien wel tot de elite behoort. Deze meneer Graffin blijkt hem heel goed gezind en neemt hem zomaar mee naar de Groene Vlakte:


‘Weet je wat? Als jij belooft hard te werken en je te gedragen als een volwassen persoon, wil ik je een kans geven.’

Al snel gebeuren er dingen die op zijn minst raadselachtig zijn. Abel blijkt niet de enige jongere die aangenomen is als 'hulpje'. Waarom moeten ze weten hoe zwaar hij is en welke bloedgroep hij heeft? En waarom zit zijn kamer op slot? Maar ach, het is hier stukken beter dan in de onderste regionen. Het komt wel goed. Maar dat komt het natuurlijk niet. Abel ontmoet de anderen: Beck, Desmond, Elim en Ling-Xi. Ze gaan deel uit maken van een spel, maar helaas zijn zij niet degene die spelen…

Een heerlijk spannend toekomstverhaal - waarin allerlei technologische snufjes waaronder humanoïden voorkomen - dat mede doordat het heel filmisch geschreven is doet denken aan die series en films als The Hunger Games en The Labyrinth Runner: Heerlijke spannende series waarin jongeren de hoofdrol spelen. Dit boek van Jeroen van Berckum past prima in dit rijtje en dat belooft dus wat!


Jeroen van Berckum is het pseudoniem waaronder Jeroen Groot Beumer fictie schrijft om verwarring te voorkomen. Onder zijn echte naam schrijft hij namelijk boeken over en met gitaarmuziek. Vanaf 2012 heeft hij diverse korte verhalen geschreven voor bundels. Niet alleen kinderverhalen, maar ook Horror/Science Fictie verhalen voor YA en volwassenen.


ISBN  9789044849103| Hardcover | 200 pagina’s | Uitgever Clavis | maart 2023
Leeftijd vanaf 15 jaar

© Marjo, 15 mei 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Villa Vita Nova
Deel 1 Schaduwkronieken
Jeroen van Berckum

Griezelverhalen spelen zich niet alleen af in een donkere en duistere wereld. Iets wat het daglicht eigenlijk niet kan velen, gebeurt in Villa Vita Nova gewoon overdag.
De hoofdpersoon is Jip, die als echte puber vindt dat ze niet met een oude telefoon op school kan verschijnen. Maar ze krijgt niet zomaar een nieuwe van haar ouders. Die zeggen dat ze maar een baantje moet zoeken!
Nou ja, daar heeft Jip helemaal geen zin in.


‘Bollen plukken, post sorteren, schoonmaken in een hotel… Maar dat was niet de bedoeling. En moet je dat loon zien: die slavendrijvers betalen slechts een paar euro per uur. Een dikke vette nee! Dan zou ze die IPhone pas kunnen kopen als ze tachtig was.’


Maar dan ziet ze op YouTube een advertentie:

‘Wil jij een leuke vakantiebaan waar je veel mee verdient en waarbij je weinig hoeft te doen? Kom dan deze zomer werken in verzorgingshuis Villa Vita Nova.‘

Misschien had ze achterdochtig moeten zijn? Als Jip belt mag ze meteen langs komen en ze wordt onmiddellijk aangenomen. Maar ja, dat salaris lokt, dus de volgende dag al gaat Jip in de villa werken. Een jongen van haar leeftijd leidt haar rond en vertelt dat ze een buddy krijgt. De hare wordt Mevrouw Adelink.
En hoewel Jip het allemaal maar vreemd vindt, dat haar mevrouw haar het hemd van het lijf vraagt en de antwoorden opschrijft, het verdient te goed. En ze vindt Dirk heel leuk… Maar dan verdwijnt Dirk, en hij beantwoordt haar appjes niet. Waar is hij gebleven?


Als eerste deel van een nieuwe serie is dit een mooie binnenkomer. Het is nogal een dun boek. Maar ook zonder toeters en bellen is het een prima verhaal. Griezelig wel, al is het voor iemand die Latijn kent al snel duidelijk wat er gebeurt in die villa. Maar dan weet je nog niet hoe Jip er weer uit komt…


Jeroen van Berckum is het pseudoniem waaronder Jeroen Groot Beumer fictie schrijft om verwarring te voorkomen. Onder zijn echte naam schrijft hij namelijk boeken over en met gitaarmuziek. Vanaf 2012 heeft hij diverse korte verhalen geschreven voor bundels. Niet alleen kinderverhalen, maar ook Horror/Science Fictie verhalen voor YA en volwassenen.


ISBN  9789044843620 | Hardcover | 64 pagina’s | Uitgever Clavis | april 2022
Leeftijd vanaf 15 jaar

© Marjo, 15 mei 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER