jeugd 15+

Elia Barceló

altKinderen van de rode clan
Deel 1 van Anima Mundi
Elia Barceló

De achttienjarige Lena en Clara zijn al jaren beste vriendinnen. Ze vertrouwen elkaar al hun geheimen toe en kunnen zich niet voorstellen dat hun vriendschap ooit over zal gaan. Binnenkort hopen de twee meisjes hun diploma te halen en daarna zullen ze gaan studeren.

Dan ontmoet Clara de vijfentwintigjarige Dominic. Het is liefde op het eerste gezicht. Dominic is knap, rijk en behandelt Clara als een prinses. Lena is blij voor haar vriendin maar in haar hoofd gaan alarmbellen af. Ze weet niet waarom maar heel haar wezen verzet zich tegen de relatie van Clara en Dominic. Ze vertrouwt de uiterst charmante man niet, al weet ze niet waarom. Voor het eerst wankelt de vriendschap tussen Clara en Lena.

Clara is dolgelukkig wanneer Dominic eindelijk de nacht met haar doorbrengt tijdens een romantische reis naar Rome. En dan is ze zwanger. Schoorvoetend vertelt ze het nieuws aan Dominic en tot haar grote opluchting neemt hij het goed op. Dominic is dolgelukkig en vraagt Clara ten huwelijk. Lena ziet al het geluk met lede ogen aan. Nog steeds heeft ze het gevoel dat er iets niet in de haak is.

Wanneer een leraar op gruwelijke wijze voor de ogen van zijn leerlingen om het leven wordt gebracht, wordt Clara in allerijl naar een veilig onderkomen afgevoerd. Lena vermoedt namelijk dat Clara het werkelijke doelwit was, ook al begrijpt ze niet waarom. Dominic neemt haar vermoeden echter heel serieus en Clara wordt volledig afgeschermd van de buitenwereld. Lena zelf krijgt een vreemd telefoontje. Iemand neemt namens haar overleden moeder contact met haar op en onthult dat haar moeder een geheim had. Lena krijgt opdracht naar een adres in het buitenland af te reizen.

In Parijs ontmoet Lena de mensen die haar moeder opgevoed hebben. Lena was niet van hun bestaan op de hoogte. Ze vertellen Lena iets dat ze nauwelijks kan geloven. Lena’s moeder zou lid zijn geweest van de witte clan. Ze was een karah. Mensen zijn haito. Lena’s vader is haito maar Lena zelf behoort ook tot de witte clan. Betekent dat dan dat ze niet menselijk is? Naast de witte clan is er ook een rode, zwarte en blauwe clan. De clans worden met uitsterven bedreigd en daarom mengen de clanleden zich soms met mensen. De rode clan verwacht een kind en het vermoeden bestaat dat dit kind wel eens de langverwachte “schakel “ zou kunnen zijn. Deze schakel zou een poort naar een andere werkelijkheid kunnen openen.

Voor Lena is het allemaal moeilijk te bevatten. Dominic blijkt ook karah te zijn. Hij behoort tot de rode clan en het is Clara die zwanger is van het langverwachte kind. Voordat Lena de opvoeders van haar moeder opnieuw kan bezoeken, wordt ze ontvoerd. Sombra, haar ontvoerder is geen karah maar menselijk is hij zeker niet. Sombra onderwerpt Lena aan een loodzware training waarin Lena dingen leert die het menselijke overstijgen. Lena wordt ergens voor klaargestoomd. Maar waarvoor?

Kinderen van de rode clan is het eerste deel van de Anima Mundi-reeks. Het boek behoort tot het fantasygenre maar bevat ook horrorelementen. Ondanks de snel groeiende populariteit van dit genre is dit boek toch heel vernieuwend en uniek. Er zitten wat vertrouwde elementen uit soortgelijke reeksen in maar dan met een twist. Een knipoog. Zo denkt Clara bijvoorbeeld dat ze een vampier is. De toon van het verhaal is volwassen en de gebeurtenissen zijn zo spannend en dat ik soms mijn adem inhield tijdens het lezen.

De vele gebeurtenissen in het boek voeren de lezer naar een verrassende ontknoping die een nieuwe reeks ontwikkelingen in gang zal gaan zetten. De fundering voor een spannende serie is gelegd en hopelijk laat het volgende deel niet te lang op zich wachten. De Anima Mundi-reeks kan wel eens tot mijn favorieten gaan behoren.

ISBN  9789021449685 | paperback | 496 pagina’s | Uitgeverij Q | november 2013
Vertaald door Jacqueline Visscher
Vanaf 15 jaar

© Annemarie, 25 november 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER