jeugd 15+

Leigh Bardugo

http://www.leighbardugo.com

 

altVal en Verlossing
Deel 3 Grishatrilogie
Leigh Bardugo


‘Leverde het eerste boek een punt op voor Alina, dit tweede boek lijkt meer winst op te leveren voor de Duisterling. Er moet nog een eindstrijd volgen.’


En die eindstrijd volgt in het derde en laatste deel. Als Alina de derde versterker kan vinden, of liever gezegd: als haar vriend Mal dat kan - hij is de spoorzoeker -  dan wordt ze vast en zeker sterker dan de Duisterling. Nu houdt hij haar gevangen, al noemt hij het zelf niet zo, in de Witte Kathedraal, diep onder de grond, waar de priester Apparat over haar waakt en zij aanbeden wordt als een heilige.   Ze is niet helemaal gaaf uit de geleverde strijd gekomen, sterker nog: ze is ernstig verzwakt, en ze is ook niet meer zeker van de trouw van haar grisha’s. Alleen Mal, ja, moet Alina niet haar taak vervullen en met de prins trouwen? Maar leeft die nog wel?
Het belangrijkste is dus om die vuurvogel te vinden. Met de drie versterkers kan ze alvast de eerste stap zetten.


Geschokt is ze als ze ontdekt dat er een lijntje is met de Duisterling. Niet alleen heeft ze een spoortje van zijn kracht en kan ze schaduwen tevoorschijn laten komen, ze kan op een geheimzinnige onstoffelijke manier bij hem zijn. Zo kent ze zijn plannen, en beseft ze dat hij haar aan zijn zijde wil. Een luxe probleem? Drie mannen die om haar strijden?


'Ik voelde de aantrekkingskracht, de hunkering van een angstig meisje. Zelfs nu, na alles wat hij had gedaan, wilde ik de Duisterling geloven, wilde ik een manier vinden om hem te kunnen vergeven.'


'We zouden gelijken zijn tot de dag dat ik het waagde om het met je oneens te zijn, tot het moment dat ik vraagtekens bij je oordeelsvermogen zette of niet deed wat me gezegd werd.' 


'Denk je dat het ook maar een spat anders zou zijn met die spoorzoeker naast je? Of met die puppy, Lantsov?'


Het is inderdaad niet simpel: Mal is te onbetekenend, aan zijn zijde kan ze niets voor elkaar krijgen. De prins is weg, en ze wil helemaal geen koningin zijn. En de Duisterling? Ze voelt een verwantschap, maar hij is wreed en wil heersen over alles, ten koste van de huidige bewoners. De Duisterling wordt steeds wreder en Alina moet iets doen om voor altijd een eind te maken aan de duisternis in Ravka.


Het duurt even voor je weer in het verhaal zit, en zonder kennis van het eerste en tweede deel zal dat helemaal niet lukken, maar dan volgt een adembenemend einde van deze superspannende trilogie. In de titel zit al een beetje een aanwijzing: er is een val, er is een verlossing. Maar voor wie? Leigh Bardugo heeft verrassende wendingen voor de lezer in petto, naast de spannende scènes als er strijd geleverd wordt. Alle vragen  - en nog meer -  worden netjes afgerond, en het geheel blijft geloofwaardig binnen de grenzen van dit fantasyverhaal.  Het moet een krachttoer geweest zijn om het geheel van deze drie omvangrijke boeken kloppend te houden:  alle complimenten voor Leigh Bardugo!


ISBN  9789020679786 |hardcover|464 pagina's |Uitgeverij Blossom Books| februari 2015
Vertaald uit het Engels door Merel Leene Leeftijd vanaf 15 jaar

© Marjo, 11 mei 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altDreiging en Duisternis
Deel 2 Grishatrilogie
Leigh Bardugo


Alina Starkov, van origine kaartenmaker, en haar vriend Mal Oretsev, spoorzoeker zijn in deel een van deze trilogie behoorlijk op de proef gesteld in de strijd tegen de Duisterling.
Dachten ze hem verslagen te hebben? Hij is sterker dan ze dachten, en al snel zijn ze weer in zijn handen en speelt hij hen tegen elkaar uit. Op het schip van zijn ondergeschikte, Sturmhund, de kaperkapitein, een man die een heel eigen agenda blijkt te hebben.

Heeft Mal in het eerste boek het hert gevonden, nu wordt hij min of meer gedwongen om de ijsdraak op te sporen. Alina is sterker geworden nadat ze het hert – gedwongen – gedood heeft, en diens gewei als een band om haar nek draagt. Als zij ook de ijsdraak om het leven brengt zal haar kracht nog toenemen. Helaas is ze in de macht van de Duisterling, hij kan haar maken en breken en maakt dus ook gebruik van hààr krachten. Samen zullen ze over het rijk Ravka heersen, macht is het enige dat hij wil.
Gebruik maken van mensen, doden als hij dat nodig vindt, het doet hem niets. En hij heeft ook charmes, charmes waarvoor Alina bijna dreigt te bezwijken. Want ze twijfelt steeds meer: zij is grisha, een wezen met krachten. Ze zal eeuwig leven, ze kan nog sterker worden als ze al is. Ze voelt al dat ze niet meer de Alina van vroeger is. Niet meer de Alina op wie Mal verliefd is. Kan ze het hem aandoen hem trouw te blijven? Is het niet beter als hij een ander zoekt en vindt?
Misschien is hun liefde toch al niet bestand tegen al deze veranderingen.
Bovendien heeft zij dan haar handen vrij om in ieder geval het land te redden, dat bedreigd wordt door de Duisterling.
Je kan op je vingers natellen dat we dat na het lezen van dit tweede deel nog steeds geen antwoord hebben op die vragen.


Leverde het eerste boek een punt op voor Alina, dit tweede boek lijkt meer winst op te leveren voor de Duisterling. Er moet nog een eindstrijd volgen. Ook zijn er drie ‘versterkers’, krachten die machtiger maken. Het hert was er een, de ijsdraak de tweede, maar er moet nog een vuurvogel zijn. En als iemand die kan vinden is het Mal! Maar wil hij wel zoeken, als hij Alina steeds verder van zich af voelt glijden?
Dan zijn er nog de vele bijpersonages:  er is de moeder van de Duisterling; er is het koningshuis  koning, koningin, en hun twee zonen; en Tamar en Tolya, de tweeling die Alina moet beschermen. En de grisha,  met al hun verschillende krachten (vermeld voor in het boek).


Er zijn meer trilogieën over de strijd tussen goed en kwaad, en hoewel deze zich net als de andere toespitst op de liefde - zullen het meisje en de jongen elkaar blijvend vinden? - is dit vooral een actieverhaal, met veel strijd, veel magie en veel slachtoffers.

Een wervelend en uiterst spannend avontuur, dat doet uitzien naar het laatste en beslissende deel. Ik denk wel te weten wie er gaat winnen, maar dat doet er niet zoveel toe. Het gaat om de manier waarop en die zal ongetwijfeld weer heel spannend worden, zoals dit boek dat ook is. Eenmaal weer verdiept in de wereld van de grisha, wil je alleen maar meer.


Zie ook: www.leighbardugo.com/grisha

ISBN  9789020679762 | hardcover| 432 pagina’s| Uitgeverij Blossombooks| september 2014
Vertaald uit het Engels door Merel Leene Leeftijd vanaf 15 jaar

© Marjo, 8 oktober 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altSchim en schaduw
Deel 1 Grishatrilogie
Leigh Bardugo


Alina Starkov en Mal Oretsev zijn wezen in een land waar je pas telt als je geboren bent met een van de gaven die je tot Grisha maken. Op achtjarige leeftijd worden ze getest. Negatief. Dus is hun leven zwaar: ze zijn dienaren, in het huishouden, in het leger, en dat betekent hard werken.
Alina wordt opgeleid tot cartograaf en Mal is spoorzoeker.
Zo lang ze maar samen blijven vinden ze dat niet erg. Mal en Alina zijn zo verknocht aan elkaar dat de een zou wegkwijnen zonder de ander.


Toch komt die dag.
Ravka, het land waar het verhaal zich afspeelt, is afgesloten van de kustlijn door de Schaduwvlakte, die een scheur veroorzaakt in het landschap. Je kan die wel oversteken, maar dat kost altijd mensenlevens: daar heersen vliegende monsterlijke volcra die je verscheuren.
Het land wordt geregeerd door een koninklijk paar, met twee zonen, maar blijkbaar zijn die maar voor de schijn, het is vooral de Duisterling die het voor het zeggen heeft.
Achttien zijn ze intussen, Alina en Mal, als ze met het leger naar de Schaduwvlakte trekken.
Het gebeurt als de volcra aanvallen en Mal proberen mee te nemen.


‘Op dat moment brak er iets in mij, uit woede, uit hulpeloosheid, uit zekerheid dat ik ook spoedig zou sterven. Ik voelde Mals bloed onder mijn handen en zag de pijn op dat geliefde gezicht. Een volcra krijste triomfantelijk toen hij zijn puntige nagels in mijn schouder liet zakken. Pijn schoot door mijn hele lijf.
En alles werd wit.
Ik sloot mijn ogen toen er plotseling een felle lichtstraal in mijn blikveld verscheen. Het licht leek mijn hele hoofd te vullen. Het verblindde en overspoelde me. Ergens boven mijn hoofd hoorde ik nog een akelig gekrijs. Ik voelde de kracht van de klauwen van de volcra verslappen, ik voelde de klap toen ik voorover viel en mijn hoofd het dek raakte, en vlak daarna voelde ik helemaal niets meer.’


Vanaf dat moment is Alina geen tekenaar meer. Ze heeft zich zonder het te beseffen geopenbaard als de lichtmeesteres, degene die men al zo lang verwachtte. Zij is degene die de Schaduwvlakte zal kunnen vernietigen. Zij zal Ravka redden van de ondergang.
Maar er zijn nog veel hindernissen te overwinnen: ze beheerst deze kracht helemaal niet! Ook heeft ze de opleiding tot grisha niet gevolgd, ze had immers geen gave?
En wil ze dit wel als Mal geen grisha is? En dan zijn daar nog de snode plannen van een geduchte tegenstander.


Fantasyseries en thrillerseries, ze zijn dé hit van dit moment.
Ooit, zou je zeggen, zal het toch wel klaar zijn met nieuwe schrijvers die weer een nieuw idee hebben en nog goed kunnen schrijven ook?
Misschien, maar voor het zover is, hebben we Leigh Bardugo, om opnieuw van te genieten en in spanning te wachten op het volgende deel. Want dat kan ik alvast zeggen: als het boek uit is wil je meer!


En, wil je weten: Is deze serie anders dan de andere?
In wezen niet, het is tenslotte fantasy. Het gaat om de strijd tussen het goede en het kwade. Er zijn onwerkelijke wezens, en de mensen hebben speciale gaven.
De locatie is anders. Ravka lijkt erg op Rusland, en ook is er sprake van een gebied als Siberië. Er is sprake van een soort Raspoetin, en een prins die zich nooit laat zien. De namen en terminologie doet ook Russisch aan – het zou me niet verbazen als de schrijfster een of meer Russische voorvaderen heeft. Maar wat maakt het uit: het is spannend, meeslepend, romantisch op zijn tijd, vol met spitse dialogen, en cliffhangers waardoor je niet wilt stoppen met lezen tot het uit is.
Daarnaast is het ook een coming-of-ageverhaal.
Voorin staan de verschillende soorten grisha’s vermeld en wat ik miste, een kaart, kun je vinden op de mooie website:

http://www.leighbardugo.com/ravkamap


Leigh Bardugo
(Jeruzalem) is opgegroeid in Los Angeles. Ze heeft aan Yale gestudeerd en verdient de kost als make-up artieste van diverse Hollywoodproducties. Daarnaast schrijft en zingt ze.


ISBN 9789020679748 |paperback |352 pagina's | Uitgeverij Blossom |juni 2014
Vertaald uit het Engels door Sandra C. Hessels Leeftijd vanaf 15 jaar

© Marjo, 18 juni 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER