jeugd 15+

Guido Eekhaut

https://guidoeekhaut.squarespace.com

 

Vreemde werelden
Nomade 2
Guido Eekhaut


Meteen maar melden: nee, je hoeft het eerste deel niet gelezen te hebben, al wordt er af en toe wel naar verwezen. Daarin zal beschreven staan hoe de jongen Aristid in de woestijn waar hij leeft een vrouw ontmoet, De Dame Anxil. Hoe die twee zich tot elkaar verhouden is niet helemaal duidelijk in dit tweede deel, maar dat maakt voor het avontuur dat ze beleven niet uit. Wel lijkt Anxil de meerdere te zijn, zij is de planner, degene met de financiën en met een doel. Aristid volgt. Toch is hij belangrijk voor haar, want waarom zou ze hem anders bevrijden uit de handen van de vier mannen – Verdedigers – die Aristid gevangen genomen hebben?
Daar begint het tweede deel.


In de oude citadel van de stad Sarabande op de wereld die Ylang heet, bevindt Aristid zich in een penibele situatie.  Hij is een onbekende indringer in de ogen van de Verdedigers, misschien een schattenjager, misschien een spion. Hij laat evenwel niets los, dus wij lezers zullen het ook niet weten.
Zoals gezegd: hij wordt bevrijd door Anxil.


‘Ik heb je nodig. Jij. Die koppige, idiote, slungelige, maar betrouwbare Aristid. Kijk niet zo gekwetst. Dat ben jij.’
’O’, zei Aristid.’


En zo gaan ze samen op reis, naar Poseidon, de waterplaneet, waar tachtig procent van het oppervlak uit water bestaat. Daar is iets geheimzinnigs gevonden, diep onder het oppervlak van de oceaan. Sinds tweehonderd jaar wonen er mensen in drijvende steden, kolonisten die bij de Grote Uittocht uitzwierven over de werelden. Ook vertegenwoordigers van andere soorten wonen er, maar die zijn in de minderheid. Er zijn nooit eerder fossielen gevonden van andere levensvormen, of sporen van eerdere beschavingen. Wat is dus het voorwerp dat diep in de oceaan ligt?
En vanwaar de interesse van Anxil?


Al gauw blijkt deze geheimzinnige vondst ook de interesse gewekt te hebben van anderen, hetgeen een spannende wedstrijd oplevert. Wie zal het als eerste vinden? Maar wat valt er eigenlijk te vinden? Aristid valt in de rol van een onwetende assistent, en dat zint hem niet helemaal.
Er raken andere wezens bij betrokken, een katvrouw bijvoorbeeld, een C’mell, Shht’l geheten.
Zij vertelt Aristid over de Grote Uittocht, waarbij de lezer op bekend terrein komt, zij het ver vooruit in onze toekomst.


‘Sommige werelden werden gekoloniseerd door bewoners oorspronkelijk afkomstig van de Maan, andere door mensen afkomstig van Europa of Titan. Bepaalde naties of culturen op Aarde zonden hun eigen mensen onderweg, en zo kregen planeten een heel eigen cultuur. Hier een wereld van voormalige inwoners van Indonesië, daar een planeet van alleen maar mormonen.’


Toch wel prettig dat je op deze manier een beeld krijgt bij de werelden. Het is natuurlijk science-fiction, dus alles kan. Maar het leest een stuk prettiger als er ook herkenbaarheid is. Dat waar het om draait lijkt in iedere wereld te gelden: macht. Zelfs de machines – toepasselijk Turing geheten - die hier een rol spelen zijn werktuigen ter dienste van meesters.
Of die zoals ze zeggen alleen maar uit zijn op Orde, dat is de vraag.


‘Iedereen is uiteindelijk alleen maar een werktuig. Slaven, als je het anders wil horen. Soms ben je de slaaf van je eigen gevoelens. Soms ben je de slaaf van machtige soortgenoten. Soms van een of andere kracht die je niet kunt begrijpen. En dat moet je ook niet proberen – die meesters begrijpen.’


Kunnen Aristid en Anxil daar bij neerleggen? Dat is maar zeer de vraag. Er is dus ruimte genoeg voor meer delen in deze serie, die boeiend is en vlot leest.

Guido Eekhaut schrijft thrillers die onder andere genomineerd werden voor de Gouden Strop en de Diamanten Kogel. Ook is hij de winnaar van de Hercule Poirotprijs.


ISBN 9789044840476 | hardcover | 230 pagina's | Uitgeverij Clavis | januari 2021
Leeftijd vanaf 15 jaar.

© Marjo, 6 april 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER