Enkeltje Mars
Herman van Campenhout en Wouter Polspoel
‘Wat maakt het in deze tijd uit wat die ouwe zakken hadden uitgericht, hoeveel veldslagen ze gewonnen of verloren hadden en hoeveel mensen ze de dood ingejaagd hadden? Was het niet beter de dingen die geschied waren te vervangen door gebeurtenissen die nog moesten komen? Hoe de technologie ons leven zal vergemakkelijken, bijvoorbeeld, of hoe we op de maan, op Mars en op Venus nieuwe kolonies zullen stichten en zo het heelal gaan veroveren.’
Als je leerlingen er zo over denken dan heb je het zwaar als lerares geschiedenis en PAV (Project Algemene Vakken, waaronder Nederlands, wiskunde, geschiedenis, aardrijkskunde en biologie).
Lucie Spiegels heeft dan ook al een hele tijd het idee dat het haar leerlingen allemaal niet interesseert. Een collega tegen wie ze dit vertelt vist een krantenartikel uit zijn zak.
Een advertentie: Elon Musk ( een enorm rijke Zuid-Afrikaans-Canadees-Amerikaans ondernemer, oprichter van SpaceX en medebedenker en -oprichter van Zip2) zoekt mensen om te verhuizen naar de planeet Mars en er een nieuw leven op te bouwen.
Het spreekt Lucie meteen aan. Ze is vrijgezel, er is alleen haar vader die aan zijn laatste levensdagen bezig is. Bij de informatieavond wordt duidelijk dat ze nog niet onmiddellijk naar Mars zal gaan, eerst is er een trainingskamp in de Ardennen. Dan zou ze altijd nog terug kunnen krabbelen. En ze moet eerst nog geselecteerd worden. Maar als die hindernis genomen is vertrekt ze naar de Ardennen.
Al voor die selectieprocedure begint, zijn er twijfels bij Lucie: Echt? Elon Musk die in België kandidaten zoekt? En de testen zijn wel erg eenvoudig. En eenmaal op het kamp gebeuren er meer dingen waardoor ze zich af vraagt waar ze eigenlijk mee bezig zijn. Maar och, het is vakantietijd, en ze heeft haar baan nog niet opgezegd…
Wat een bevreemdend verhaal is – in het begin denk je als lezer: merkt Lucie nu echt niet hoe vreemd dit allemaal is? – wordt al gauw een spannend avontuur. Het is sciencefictionachtig, maar snijdt ook een zeer actueel maatschappelijk onderwerp aan. En voor Lucie is het een opstap naar een toekomst die wat meer bevrediging zal geven. Diverse thema’s dus, waardoor het interessant blijft.
De schrijvers zijn een Vlaams duo, dus verbaas je niet over de Vlaamse woorden en zinsopbouw.
De hoofdfiguur is een volwassen vrouw. Dat schept afstand tot de lezer. Het boek is namelijk voor een jongere doelgroep geschreven. Was het misschien beter geweest om dat personage aansprekender te maken door voor een wat oudere tiener te kiezen?
Maar ook al is de insteek is niet zo realistisch en bepaalde dingen die gebeuren ook niet, dat maakt het niet minder prettig om te lezen! Geheimzinnigheid, en een actueel thema, dat spreekt wel aan.
Schrijversduo Wouter Polspoel (1988) en Herman Van Campenhout (1943) schreef eerder al Youra en het XXste konvooi , de mollen van Petit Bois en Muurziek.
Beide schrijvers wonen in Mechelen.
ISBN 9789083202853| paperback | 164 pagina's | Uitgeverij Phoenix Books| februari 2022
Leeftijd 15+
© Marjo, 8 april 2022
Lees de reacties op het forum, klik HIER