jeugd 15+

Cassandra Clare

http://www.cassandraclare.com

 

altDe IJzeren Prinses
Boek drie: De Helse Creaties
Cassandra Clare


De IJzeren Prinses is het derde deel en slot van de serie De Helse Creaties, die voorafgaat aan de serie De Kronieken van de Onderwereld. Terwijl de liefdesperikelen tussen Jem, Will en Tessa onverminderd doorgaan als een heuse soap, blijft Mortmain dreigen. De schaduwjagers die onder leiding van Charlotte in het Instituut wonen voelen hem steeds dichterbij komen. Ze weten dat hij Tessa wil, maar waarom is eigenlijk niet duidelijk. Wat zijn de krachten die voor hem zo belangrijk zijn? Is het dat zij kan veranderen in wie ze maar wil?  Wie Tessa precies is, wie haar ouders zijn, blijft ook onduidelijk.


Dit derde deel begint met de gruwelijke dood van de vader van de tweeling Lightwood. Op de muur van zijn kamer staan een paar regels:


‘De helse creaties hebben geen medelijden. De helse creaties hebben geen berouw. De helse creaties zijn talloos. De helse creaties zullen hun aanval nooit staken.’


Maar wie of wat zijn dan die helse creaties?
Helaas zullen ze daar snel achter komen. Mortmain heeft een leger van demonen geschapen, dat steeds groter en machtiger wordt. Op het moment dat Tessa ontdekt dat er maar één mogelijkheid is om dat leger te bestrijden, beseft ze meteen wat Mortmain van haar wil. Het slotakkoord is een gruwelijke strijd, met een voorspelbare afloop.


Dat je wilt weten hoe dat voorspelbare einde in zijn werk gaat is maar deels de reden waarom je dit boek geboeid uitleest. Wat namelijk minder voorspelbaar blijkt te zijn zijn de ontwikkelingen binnen het Instituut, en wat er met onze drie hoofdpersonen gebeurt.


Will gaat gebukt onder schuldgevoelens, omdat hij in de jaren dat hij dacht vervloekt te zijn, mensen onheus heeft behandeld. Hoe kan hij geloofwaardig gevonden worden als hij zich nu, vrij van die vloek, anders gedraagt? Daarnaast maakt hij zich vreselijk zorgen om zijn bloedbroeder Jem, met wie het steeds slechter gaat. Deze onzekerheid, en de angst bepalen zijn gedrag ten opzichte van Tessa, die niet altijd goed kan volgen wat er in hem omgaat, en die zelf ook met haar gevoelens worstelt. En dan zijn er nog de personages met een kleinere rol, van wie af en toe wel zou willen dat hun rol groter was. Waarom bijvoorbeeld wordt Cecily ten tonele gevoerd, en waarom komt Jessamine terug? Leuk is dat in ieder geval Sophie belangrijker is geworden.


Zoals we gewend zijn beginnen de hoofdstukken met citaten, en in dit boek lezen we een briefwisseling op de achtergrond, waarin het lot van Charlotte en het Instituut bepaald wordt. Cassandra Clare heeft een feministische tintje in het verhaal aangebracht door de vrouwen erg belangrijk te maken. Is het daarom dat deze series vooral vrouwelijke lezers lijkt te trekken? Of is dat toch de romantiek in de verhalen? Want echt jongens, er is ook genoeg in te vinden dat jullie aan zal trekken: de helse creaties, de gevechten, de strijd om het goed en het kwaad.


In de epiloog wordt een link gelegd met de wereldoorlogen, met alle oorlogen in de echte wereld.


'Ze doden elkaar en doden elkaar, en wij kunnen niets doen.'


ISBN 9789048826957  | paperback |512 pagina's |  Uitgeverij Atlas Contact| november 2015
Vertaald uit het Engels door Lia Belt Leeftijd vanaf 15 jaar

© Marjo, 30 maart 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altDe IJzeren Prins
Boek twee: De Helse Creaties
Cassandra Clare


‘Kijk maar goed, mijn zoon,’ zei de man met de groene huid, ‘want op een dag zal ik regeren over een mechanisch koninkrijk van ijzeren wezens, en jij zult de prins er van zijn.’


In deel twee van deze spannende en romantische serie volgen we opnieuw Tessa, het zestienjarige meisje dat door haar broer weg werd gelokt uit New York. In Londen heeft ze na enkele hachelijke avonturen haar plek gevonden bij de schaduwjagers. Het blijkt dat Tessa een bijzondere gave heeft, die de boze onderwereld onder leiding van Mortmain graag wil gebruiken. En haar broer hoort bij hen...


Schaduwjagers proberen de Londenaren te beschermen tegen duistere figuren. Bij Charlotte en Henry en de andere bewoners van het huis voelt Tessa zich prima, maar ze weet nog steeds niet zo goed waarom zij zo vriendelijk zijn, zij is immers geen schaduwjager! Maar nu hoort ze dat ze er eventueel wel een kan worden! Wie weet verandert dat de toekomst. Voorlopig maakt zij zich meer druk om Will die altijd zo onaardig doet, en over Jem, de jongen die een dodelijke ziekte heeft. Allebei zijn zij verliefd op Tessa, maar zij weet dat niet.


Terwijl de romantische verwikkelingen in dit boek hun hoogtepunt bereiken ( of toch niet???) speelt natuurlijk ook het verhaal de strijd tussen goed en kwaad.  De schaduwjagers vormen een Instituut, met diverse vestigingen. Aan het hoofd staat Starkweather, maar die is al zo oud dat men in de regionen daaronder aan het strijden is over de opvolging. Het moet een sterke en krachtige persoon zijn die het opneemt tegen Mortmain!
Lightwood, de grootste tegenstander van Charlotte, doet er alles aan om Charlotte in een kwaad daglicht te zetten.


Cassandra Clare heeft de literatuur van die tijd goed bestudeerd. In het verhaal staan regelmatig citaten uit literatuur uit de tijd dat Tessa leefde. Elk hoofdstuk begint met een Engelstalig gedicht. Het verhaal tekent ook de sfeer van de negentiende eeuw, de normen en waarden van die tijd komen duidelijk naar voren. Tessa verzucht op een gegeven moment dat ze geen idee heeft hoe kinderen gemaakt worden...


De IJzeren Engel was het eerste deel van deze spannende fantasytrilogie De Helse Creaties die voorafgaat aan de Kronieken van de Onderwereld. De IJzeren prins is het tweeede deel en nu volgt nog de IJzeren prinses.
Als je eenmaal in de wereld van Tessa verzeild bent geraakt wil je daar niet meer weg!


ISBN  9789048826933 | Paperback | 464 pagina's | Uitgeverij Clavis | september 2015
Leeftijd vanaf 15 jaar

© Marjo, 4 januari 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altDe IJzeren Engel
Boek een: De Helse Creaties
Cassandra Clare


Aan het eind van de negentiende eeuw komt de zestienjarige Tessa Gray uit New York aan in Londen. Het enige familielid dat ze nog heeft, haar oudere broer Nate, zou haar komen ophalen in Southhampton, maar hij is er niet.
Dan staat er een man voor haar, een lange man met een onheilspellend uiterlijk, die haar in de naam van haar broer beveelt mee te komen. Er is weinig keus. Dus volgt ze de mankende man, die haar meeneemt naar een grote zwarte koets, waar twee vrouwen op haar wachten. Ze stellen zich voor: mevrouw Black en mevrouw Dark. En ze hebben een briefje van Nate. Het is zijn handschrift. Tessa stapt in, en zonder daar ook maar een vermoeden van te hebben: zo stapt ze een duistere wereld in. Een wereld waar de gewone Londenaar geen weet van heeft: magische wezens, heksen en engelen bevolken ongezien de straten.


Maar al kunnen ze dan niet gezien worden, ze kunnen de mens wel kwaad doen. En daar zijn de schaduwjagers voor ‘in het leven geroepen’. William en Jem zijn schaduwjagers. Zij weten Tessa te redden uit de handen van de donkere zusters. De dames Black en Dark hadden niets goeds voor met het meisje. Zij waren op de hoogte van iets waar zijzelf geen idee van had: Tessa heeft een gave: ze kan zich transformeren in elke gewenste persoon. Wat de geheimzinnige magister, de baas van de dames, daarmee wil, Tessa heeft geen idee, maar het is vast niet veel goeds. Ze duikt onder bij de schaduwjagers, maar of het er veilig is? En waar is haar broer? Is hij ook gevangene?


De IJzeren Engel is het eerste deel van de onweerstaanbaar spannende fantasytrilogie De Helse Creaties die voorafgaat aan de Kronieken van de Onderwereld. Ik had nog nooit iets van Cassandra Clare gelezen, maar nu ik dat wel gedaan heb begrijp ik hoe het komt dat jonge meiden hiervan smullen. Het is de veredelde bouquetroman in het fantasygenre. Het is superromantisch en leest als een trein.

ISBN 9789048826551| Paperback | 320 pagina's| Uitgeverij Moon | juni 2015
Vertaald uit het Engels door Lia Belt Leeftijd vanaf 15 jaar.

© Marjo, 22 juli 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER