jeugd 15+

Adriaan Volk

https://adriaanvolk.nl

 

Later als ik vliegen kan
Adriaan Volk


Wat een debuut! Adriaan Volk weet met Later als ik vliegen kan je van begin tot eind te boeien met het verhaal van Bram die opgroeit in een christelijk dorpje en worstelt met het feit dat hij anders is dan de rest van de klas. Als hij heel jong is, kan hij het nog niet verklaren, maar naarmate hij ouder wordt, vallen dingen op zijn plek. Hij is homo. Nadat Bram tot die conclusie gekomen is, probeert hij dit krampachtig te verbergen voor zijn omgeving. Hij wordt steeds ongelukkiger en ontwikkelt een angststoornis.


Met oog voor detail weet Adriaan Volk Brams worsteling aan je over te brengen:


Op mijn vrije dagen liet ik mezelf in de afgrond vallen met mijn geheimen. Op die dagen werd ik één met mijn angsten, en sloot ik mezelf op in mijn kamer. Al mijn demonen bestookten me dan tegelijk; als een zwerm zwarte spreeuwen die in een boom achter het huis landde aan het einde van de dag. Op elke tak een gitzwarte vogel, luid kwetterend, tot hun geschreeuw het enige was wat ik nog horen kon, terwijl ik hoopte dat er een schot hagel zou worden gelost, zodat ze massaal zouden opvliegen en ik was verlost.
Vertel het ze.
Mijn hand begon te trillen. Ik laadde het geweer met hagel en legde mijn vinger op de trekker. ‘Mam, pap, ik moet jullie wat vertellen.’
Verrast keken mijn ouders op. Dit was anders, ongewoon, niet zoals altijd.
Mijn mond was droog, mijn tong trok zich krampachtig naar achteren. Alles in mijn lijf verzette zich tegen de woorden die op het punt stonden mijn mond te verlaten.


Dat Bram niet alleen is in zijn worsteling met het leven, blijkt als hij deel gaat nemen aan een intensief groepstherapieprogramma.


Adriaan Volk hoopt met zijn boek de geestelijke gesteldheid van jongeren beter bespreekbaar te maken en het taboe rond mentale problemen te doorbreken. Samen met hem hoop ik dat hij met dit prachtige boek dit doel bereikt zodat jongeren de moed vinden om te vliegen op het moment dat het leven je dwingt om te springen.


ISBN 978 90 266 2542 8| NUR 285 | Paperback| 282 pagina’s | Uitgeverij KokBoekencentrum| juni 2022
Leeftijd 15+

© Els ten Voorde, 20 september 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER