jeugd 15+

Rachel Hawkins

Royals
1 Schots kasteel, 1 kroonprins, 1 verloving en 2 te krappe pumps
Rachel Hawkins


Daisy Winters, 16 jaar, is een doodgewone meid, wonend in Perdido, een klein plaatsje in het noorden van Florida, werkend in een supermarkt. Een meid die graag haar haar in een de gekste kleuren verft en haar hart op de tong heeft. Maar haar leven staat op zijn kop vanaf het moment dat haar zeven jaar oudere, beeldschone, keurige, perfecte zus Eleanor (Ellie) een relatie heeft met Alexander James Lachlan, Baird, hertog van Rothesay, graaf van Carrick, eerstvolgende in de lijn van erfopvolging voor de Schotse kroon. Kortom, Ellie heeft een relatie met de Schotse kroonprins.  En nu zijn ze zelfs verloofd! Het huwelijk zal over zeven maanden, in december, plaatsvinden.


Daisy is in alles het tegenovergestelde van Ellie. "Dat is een van de grootste verschillen tussen Ellie en mij: zij is zo ongeveer sinds haar geboorte prinses Barbie.[...]
Mijn zus is er altijd maar één stapje van verwijderd geweest dat de muizen jurken voro haar maakten, maar sinds ze Alexander heeft ontmoet, is haar Disneyprinsessengehalte met een factor tien gestegen. We hebben allebei mama's lichte haar, maar dat van El glansde altijd al meer, als goud." zegt zij over haar zus.


Ook de zeventienjarige broer van Alex is de tegenpool van de beschaafde, welwillende kroonprins. Sebastian (Seb) is zelfs het enfant terrible van het koninklijke gezin, Seb trekt altijd op met en vast stel vrienden, die door de bladen de Royal Wreckers worden genoemd. Overal waar hij komt, veroorzaakt hij opschudding. Ondanks zijn leeftijd is hij echter wel de meeste begeerde vrijgezel aller tijden. Alex zus, prinses Flora, is beeldschoon en sierde al op haar achtste jaar de cover van Vogue...

En nu moet Daisy dus naar Schotland om zich voor te bereiden op het huwelijk van haar zus en de heersende koninklijke etiquette eigen te maken. Ze ziet er als een berg tegenop.  Isabel haar collega en vriendin leeft enorm mee en leest alle roddels voor die in de bladen geplaatst worden zodat Daisy weet wat haar te wachten staat.

Eenmaal in de koninklijke kringen aanbeland, blijkt dat veel van het hofleven niet is wat het lijkt. Alles draait om decorum, veel gebeurtenissen worden verdoezeld of de aandacht wordt bewust afgeleid door fakenieuws de wereld in te slingeren. Ook de eerlijke Daisy komt er niet onderuit. Toch is ze al snel geliefd bij het publiek in Schotland omdat ze de flapuit blijft die ze altijd al geweest is, zelfs tegen de hoogste elite houdt ze haar mond niet. De Schotse koningin is regelmatig 'not amused'.
Natuurlijk leert zij ook Sebastian en de Royal Wreckers kennen. Ze zijn nog erger dan de roddelbladen melden, veel erger... En één van hen, Miles, is de ergste, vindt Daisy. Een stijve hark is hij, hoewel...
Het wordt een turbulente tijd, waarbij Daisy alle zeilen bij moet zetten om overeind te blijven in deze bizarre wereld vol verzwegen geheimen.


Een boek met een vette knipoog naar het Engelse koningshuis en met name een knipoog naar de vroeger zo rebelse prins Harry en zijn bravere broer prins William.  Het is een apart idee om nu eens een verhaal te schrijven vanuit de zus van iemand die een relatie aangaat met een telg van een koninklijke familie. Wij zien vaak alleen de Royal family zelf maar beseffen zelden wat het voor gevolgen voor de familieleden heeft, buiten de sappige roddels om. Rachel Hawkins heeft dit gegeven met veel humor weten te brengen, je zit regelmatig te grinniken om de directe uitlatingen van Daisy, zij zegt wat menigeen denkt! Soms lezen we zelfs de 'persberichten' na een gebeurtenis, waardoor het geheel nog meer gaat leven. Van Daisy hoeft al het gedoe niet, maar langzamerhand groeit er wel respect voor Alex, haar zus en... Miles!


Rachel Hawkins heeft een vlotte schrijfstijl en weet dit verhaal over de Royals met verve en overtuiging te brengen. Een heerlijk boek met een prettig vleugje romantiek.


ISBN 9789000363711 | Paperback | 269 pagina's | Uitgeverij Van Goor | NUR 285 | Young Adult | juli 2018
vertaald door Karin Breuker

© Dettie, 8 augustus 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER