jeugd 15+

Miriam Borgermans

http://miriamborgermans.wixsite.com

Zie ook de recensies op Leestafel over boeken van Miriam Borgermans voor jongeren van 6-9 jaar

 

Dante 4
Deel 8 uit de serie SLAVES
Miriam Borgermans

Het achtste deel over Raven en Dante concentreert zich op Dante.
De wereld anno 2559 is vernietigd door de mens zelf. Het is nu de technologie die heerst.
Met name dat akelige algoritme, het overkoepelend beslissingsorgaan, dat SLAVES regeert:


‘Besluiten worden louter genomen op basis van ingevoerde data en wiskundige modellen.’


Daarnaast is er een kleine groep mensen die in luxe leven en machtsbelust de miljarden mensen onder de duim houdt met een chip in hun halsband. Zij zijn slaven verdeeld in allerlei klassen: van een groep die het betrekkelijk goed heeft in dienst van die machtige rijken, tot armoezaaiers die hun kostje bij elkaar scharrelen op de vuilnisbelt. Dante en Raven zijn slaven.


Dante heeft grote problemen. Lichamelijk gezien is hij niet in orde, na de aanval van de giftige spinnen. Zijn vrienden helpen hem wel, maar het probleem is dat Dante nogal eigenwijs is. Hij weet niet of hij de mensen om hem heen kan vertrouwen. Soms heeft hij daar gelijk in, maar soms ook niet. De omgang met de mensen die samen met hem de opstand voorbereiden is er niet gemakkelijker door geworden. Maar dank zij die vrienden die in hem geloven – waar Dante zich over verbaast – lijkt het allemaal vrij goed te gaan.


Nu is Dante bij Satu, de hoogste baas. Die wil de grote baas worden. Op de Nationale Feestdag, die al snel gevierd gaat worden, zal het algoritme een mens aanwijzen die alles zal regeren, Satu is in de race, met Zeus.
Het is ook de dag waarop de Opstand alles moet beslissen: de wraak van de slaven.
Satu is zo machtsbelust dat hij niet ziet dat Dante een dubbelspel speelt. Of is hij slimmer dan gedacht en is Dante de blinde?


Dante weet veel te bereiken, maar er is natuurlijk nog dat andere dat hem drijft: het terugvinden van Raven. Hij heeft wel in de gaten dat er een heleboel fout gegaan is, maar tegelijk denkt hij nog steeds dat hij Raven moet redden. Hij is er niet van op de hoogte dat Raven ook een opstand aan het organiseren is. Dat kan toch ook helemaal niet. Raven is een slavin, zij heeft een sterke man nodig en dat is hij. Hm…


Eigenlijk kunnen we na het lezen van deel 8 maar één conclusie trekken. Hoe slim Dante ook is, hoe goed hij zijn mensen ook om zich heen weet te verzamelen – hoewel hij er zich eerder over lijkt te verbazen dat mensen zo op hem vertrouwen – als het gaat om Raven, en misschien wel alle vrouwen, dan begrijpt hij daar helemaal niets van. Of het dus ooit goed komt met die romance tussen hen blijft nog even de vraag.


En in de tussentekstjes – jawel, natuurlijk ook in dit achtste deel – lezen we opmerkingen van Cym, die haar zoon Seamus aan een leiband heeft, en zo haar eigen plannen heeft. Eigenlijk lezen we in dit korte tekstjes net zo goed een compleet verhaal. Miriam Borgermans weet het zo te doen dat we als lezer de rest kunnen invullen. Ok, met kennis uit het verhaal van Dante, maar toch…
Er is de gebruikelijke zeer handige lijst terminologie achterin het boek.


En zoals iedere keer weer: als we met een zucht de dikke pil, met zoveel plezier gelezen, dichtdoen, is er de bange afwachting voor wat Miriam Borgermans in petto heeft voor Dante en Raven. En dus voor ons, lezers. En helaas, we zullen er nog even op moeten wachten.


Miriam Borgermans (1965, Vught) schrijft voor diverse leeftijdscategorieën. Behalve de onnavolgbare SLAVES-serie voor Young Adults is er Annabelleke voor jongere kinderen. Ook schreef ze verhalen voor volwassenen.


ISBN 9789044851236 | Hardcover | 568 pagina's | Uitgeverij Clavis | november 2023
Leeftijd vanaf 15 jaar

© Marjo, 3 januari 2024

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Raven 4
deel 7 uit de serie SLAVES 

Toekomst, de 26e eeuw. De wereld is totaal anders dan wij hem kennen: SLAVES is opgericht, dat staat voor Superfoundation of Labour Answers to Valuable Employees Society. Deze stichting verzorgt opleidingen voor slaven, die specifieke taken moeten verrichten.
Dertien miljard slaven zijn er, verdeeld in allerlei klassen. Opgeleid tot dienaren van hun meesters, of arme sloebers die in de verwoeste wereld hun kostje moeten scharrelen. En al deze slaven worden gezien als erger dan minderwaardig. Hun leven is niets waard.
Allemaal zijn ze voorzien van een onmogelijk te verwijderen elektronische halsband waardoor totale controle door hun meesters mogelijk is.


En er is het algoritme: ‘Besluiten worden louter genomen op basis van ingevoerde data en wiskundige modellen. Te vergelijken met een kookrecept, geschreven voor een robot.’
Het is het overkoepelend beslissingsorgaan, dat SLAVES beheert.

Dante en Raven, hoofdpersonen van deze verslavende (!) serie,  zijn trashers, de hoogste klasse, zij hebben een opleiding gevolgd. Raven werd gespot door Seamus, een van de Genoten, de heersers. Hij is de zoon van de eigenares van de school. Genoten wonen in het Alfa Bastion, waar de rijken zich bevinden. Het is de wereld van bankiers.


Raven ontsnapte van de opleiding tot Delicatus (speciale privéslaven) en sindsdien is zij uit handen van Seamus gebleven. Dante kreeg de opdracht van Satu, de hoogste baas, die Seamus dwars wil zitten, om haar terug te vinden. Dante voelt zich verantwoordelijk voor haar, hij dacht dat hij er goed aan deed er voor te zorgen dat ze op die slavenschool werd geplaatst. Nu heeft hij hulp van de hoogste bazen om haar terug te vinden.


Intussen woedt er een machtsstrijd in Alfa, die beslist zal worden op 6 januari in het Stadion.
Een datum die Raven ook trekt, maar dan voor de opstand die zij zo graag wil. Zij heeft veel medestanders, in en buiten de City, maar vanwege al die machtsspelletjes is het lastig om uit te maken wie te vertrouwen is. Heeft ze nog wel een slavenleger tot haar beschikking?
En Dante? Heeft ze hem verkeerd beoordeeld? Is hij betrouwbaar?


Dat probleem, wel of niet vertrouwen in iemand hebben, is een van de hoofdthema’s in dit zevende deel.
Raven komt er achter dat ze niet altijd de juiste keuzes maakt, maar ja, doe je het verkeerd dan heb je al wel te maken met de gevolgen!
Ook beseft ze dat ze in Alfa waar ze zich nu bevindt alleen maar iets voor elkaar kan krijgen als ze zich gedraagt als een delicatusslavin, dat waar ze nu juist zo’n hekel aan heeft.

Veel problemen dus in dit zevende deel, waarin we Raven volgen.
Tussen de hoofdstukken in duikt Seamus steeds op, in superkorte stukjes tekst. Hij is duidelijk nog steeds bezeten van Raven.
Er zijn een aantal herkenbare thema’s in dit boek: het bouwen van het Stadion dat vele levens kost. Maar och, slaven? Die zijn immers waardeloos.
Het algoritme wordt steeds machtiger, en er is de grote rol van de media, waar degenen die (denken dat ze) het voor het zeggen hebben hun macht uitbuiten. Bedrog, omkoperij chantage, waar kennen we het van?
Voor de mensen die in de City wonen is schoonheid, oftewel een perfect uiterlijk, reuze belangrijk, maar ook onzeker: zo’n schoonheidsideaal kan zomaar veranderen.

Miriam Borgermans laat Raven een goed idee krijgen: een film maken. Maar daarvoor heeft ze informatie nodig. Op die manier kan de schrijfster ook haar lezers heel veel vertellen, zonder dat het maar een moment saai wordt. En voor als je het even niet meer weet: achterin vind je een verklarende woordenlijst voor de terminologie die hoort bij dit dystopische verhaal.
Beleef het nieuwe avontuur van Raven mee, je krijgt er geen spijt van. Eerder wil je weer vooraan in deze serie beginnen te lezen!
Ondanks dat het een erg dikke pil is, je legt het niet makkelijk weg.
Raven en Dante, ze kruipen onder je huid, je hoopt stiekem dat hun verhaal een romantisch tintje krijgt, maar of dat het geval is?


Miriam Borgermans (1965, Vught) is een veelschrijver. Behalve de onnavolgbare SLAVES-serie voor Young Adults schreef ze ook voor jongere kinderen en verhalen voor volwassenen. Annabelleke voor 7+ is eveneens een succesvolle serie aan het worden.

ISBN 9789044845587 | hardcover | 544 pagina's | Uitgeverij Clavis | september 2022
Leeftijd vanaf 15 jaar

© Marjo, 22 december 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER

 

Dante 3
Deel 6 uit de serie Slaves
Mirjam Borgermans

In deze fascinerende serie zijn we weer aanbeland bij het verhaal van Dante. Een aantal jaren terug stonden mensen in de rij voor een andere serie, op het moment dat er een nieuw deel uitkwam! Het verbaast me dat het bij SLAVES niet het geval is.
Want dit is toch echt ook een serie waarbij je uitkijkt naar het volgende deel!


SLAVES staat voor Superfoundation of Labour Answers to Valuable Employees Society. Deze stichting verzorgt opleidingen voor slaven, die specifieke taken moeten verrichten. Dertien miljard slaven zijn er, ook weer verdeeld in allerlei klassen. Opgeleid tot nu van hun meesters, of arme sloebers die in de verwoeste wereld hun kostje moeten scharrelen. En al deze slaven worden gezien als erger dan minderwaardig. Hun leven is niets waard.
Allemaal zijn ze voorzien van een elektronische halsband waardoor totale controle door hun meesters mogelijk is.


Dante en Raven zijn trashers, de hoogste klasse, zij hebben een opleiding gevolgd. Raven werd gespot door Seamus, een van de Genoten (mensen van de bankwereld). Hij is nog steeds gefascineerd door haar – of is het om gewoon zijn zin te krijgen? – maar toen zij ontsnapte begon de jacht op Raven.


Het is intussen 2559, we bevinden ons in een wereld die ooit de onze was, maar die vrijwel volledig verwoest is door, ja, door ons zelf. Dante zoekt nog steeds naar Raven. Hij heeft haar intussen al jaren niet meer gezien maar het feit dat hij haar in de steek heeft gelaten en haar in de handen van het systeem heeft geduwd zit hem nog steeds flink dwars.
Wat de lezer weet, dat Raven zich uitstekend weet te redden, daar is hij niet van op de hoogte. De afgelopen periode zat Dante in het reservaat waar hij met zijn vrienden een opstand voorbereidde. Helaas werden zij opgepakt. En nu staat Dante voor Satu, de hoogste baas.


‘Ik wil SLAVES hebben, Hunter. Een vijandige overname. Misschien wist je dit niet, maar de foundation wordt door het algoritme zelf bestuurd. Het is in zekere zin machtiger dan ik. In absolute zin ook.
Je had gelijk dat dit niet het ogenblik is om drieënzeventig Trashers te verdrinken. Je had ook hierin gelijk: het algoritme zal me inderdaad belonen als ik die Trashers niet vermoord. Onrust en rellen kan het niet toestaan, het betekent inkomstenverlies. En dat Stadion moet af.’


En Satu wil Raven, omdat ze belangrijk is voor Seamus.
Hier begint de opdracht voor Dante: Raven zoeken en terugbrengen. Niet dat hij van plan is dat laatste te doen als het hem lukt haar te vinden…


In een vaart die je alleen maar bij kan houden door je helemaal in het verhaal onder te dompelen reizen we met Dante mee, door onherbergzame gebieden, waar hij allerlei pluimage ontmoet, vriend en vijand. Behalve Satu zit ook Seamus hem achter de vodden om het meisje terug te brengen.
En in de tussentekstjes – zoals we die ook van de eerdere boeken kennen – lezen we over wat er intussen gebeurt in regeringsregionen. Cym, de moeder van Seamus, die ooit Raven voor zich liet werken en die zelf aast op Dante, heeft zo haar eigen plannetjes.


En: er zit een kaart in dit boek! Wel ergens halverwege, maar toch prettig. Ook is er een uitleg van de terminologie, achterin het boek. Handig om af en toe eens terug te lezen wie of wat iets ook al weer was. Daar vind je bijvoorbeeld ook wat het algoritme is: ‘Besluiten worden louter genomen op basis van ingevoerde data en wiskundige modellen. Te vergelijken met een kookrecept, geschreven voor een robot.’
Het is hier het overkoepelend beslissingsorgaan, dat SLAVES beheert.


Het valt niet aan te raden om zonder de eerdere boeken gelezen te hebben, hiermee te beginnen, ook al verstopt Borgermans veel informatie van de eerdere delen in dit verhaal. Niet dat het een straf is om vooraan te beginnen: het is genieten vanaf het eerste boek! Maar tegelijk groeit er ook een licht onbehagen: zou dit werkelijk een toekomst kunnen zijn? Het draait allemaal nog steeds om macht, en dus overheersing. Ons niet onbekend.


Mirjam Borgermans (1965, Vught) is een veelschrijver. Behalve de onnavolgbare SLAVES-serie voor Young Adults schreef ze ook voor jongere kinderen en verhalen voor volwassenen.


ISBN 9789044840483 | Hardcover | 656 pagina's | Uitgeverij Clavis | december 2020
Leeftijd vanaf 15 jaar

© Marjo, 24 maart 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Raven 3
Deel 5 uit de serie Slaves
Miriam Borgermans


Vanaf het jaar 2000 werd de kloof tussen arm en rijk steeds dieper. Door overbevolking, automatisering, robotica en AI hadden zij geen keus meer. Ze werden slaven, eigendom van een Meester of een Company, die alleen maar meer macht willen. Nietsontziend vernederen en misbruiken ze de mensen die niet tot hun klasse behoren. Zij werden voorzien van een elektronische halsband, slechts te verwijderen door onthoofding.


Er zijn stadsdelen, die op hun beurt weer geleid worden door het Alfabastion waar de machtige rijken zitten. Genoten staan op de hoogste tree, dan zijn er de Vrijen, en de grote bulk wordt gevormd door de slaven, dertien miljard. SLAVES staat voor Superfoundation of Labour Answers to Valuable Employees Society. Deze stichting verzorgt opleidingen voor slaven, die specifieke taken moeten verrichten.


Raven en Dante waren trashers – de hoogste klasse slaven, vaak hoog opgeleid, die buiten de stadsdelen hun kostje scharrelen. Als een slavenhandelaar Dante in het oog krijgt, wordt zijn leven beter, maar ook onvrijer. Hij en Raven waren als kind al zeer aan elkaar verknocht, en nu zorgt hij er voor dat zij naar een Delicatusopleiding gestuurd wordt, waarna ze de persoonlijke slavin moet worden van de Meester door wie ze gekocht wordt.
Als die genoot, Ghassan Aboud, vermoord wordt, wordt Dante aangewezen om de zaak onderzoeken. Raven wordt verdacht van de moord. Zij weet te ontkomen aan de doodstraf, en moet zien te overleven in de wereld buiten de stadsdelen. Daar wonen slaven van allerlei allooi. Mensen die haar tegenwerken, maar gelukkig ook mensen die haar helpen.


Als deel drie begint is Raven met een aantal anderen ontsnapt uit het Reservaat, dat door Seamus vernietigd werd. Zijn plan, Raven voor zichzelf te houden en de anderen te vermoorden valt niet goed bij zijn meerderen, maar natuurlijk is ook Raven niet van plan hem zijn zin te geven. Ze weet te ontsnappen, en is opnieuw gedwongen zichzelf te redden in een dorre verwoeste wereld vol gevaren.
Alleen, opgejaagd, en onbekend met de omgeving, waar stof zowel haar bondgenoot als haar vijand is.
Maar Seamus wil haar terug, en stuurt Hunters – een Hunter is iemand die jaagt op weggelopen slaven om zelf voordeel te behalen - achter haar aan.


Raven is er van overtuigd dat Dante haar verraden heeft. Als ze hem opnieuw tegenkomt als Hunter weet ze het zeker. Maar waarom? Ze doet in ieder geval alles om uit zijn handen te blijven. Ook hier zijn er tegenvallers en verkeert ze vaak in gevaar. Ze is erg handig – een echte trasher – zegt een van de mannen die haar zal helpen, ze heeft een goed uithoudingsvermogen en is sterk. Maar die voordelen heeft Dante ook. Tussen de hoofdstukken door lezen we kleine stukjes tekst waaruit duidelijk wordt dat Seamus haar nog steeds koste wat kost terug wil hebben.


En wat is nu eigenlijk dat grijze ding, dat opduikt in het begin van het verhaal, iets wat door iedereen genegeerd wordt, maar er toch niet voor niets beschreven zal staan? En die arme hond? Zal ze die nooit terugzien?


Tja, het verhaal eindigt zeer abrupt, Borgermans laat haar lezers hulpeloos achter. Zit je eerst van spanning je nagels op te eten, ineens is er niets meer!


Er zijn intussen vijf delen in de Young Adultserie SLAVES, waarin om en om de twee hoofdpersonen aan het woord komen: Dante en Raven. Dit vijfde boek is het derde waarin Raven de spil is waar het verhaal om draait. En ja, het draait vaak om weer ontsnappen, en weer proberen in leven te blijven en een doel te bereiken dat je je stelt. Maar Miriam Borgermans schrijft zo filmisch dat het boeiend blijft!
Het is toch knap dat zij de lezer weer meteen in het verhaal weet te trekken, terwijl die toch een hele periode verstoken is gebleven van de belevenissen van de twee hoofdpersonen. En heb je lacunes in het geheugen: achterin is er een verklarende woordenlijst voor de terminologie die hoort bij dit toekomstverhaal.


Miriam Borgermans (1965, Vught) groeide op in België. Zij studeerde bosbouw, iets waarvan ze profijt heeft bij het beschrijven van de landschappen.


ISBN 9789044837483 | Hardcover | 546 pagina's | Uitgeverij Clavis | november 2019
Leeftijd vanaf 15 jaar.

© Marjo, 2 april 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Dante 2
Deel 4 uit de serie Slaves
Miriam Borgermans

Even recapituleren: De serie heet Slaves, maar over de twee hoofdpersonen worden aparte boeken geschreven: twee levens die elkaar raken en weer loslaten. Er is Raven, en er is Dante.
Raven, deel 1 en 2 zijn al eerder uitgekomen, net als Dante 1.
Dit wordt dus Dante 2, we vervolgen het verhaal van Dante 1, waarbij er minimale uitleg is – indien nodig – over wat er eerder gebeurde, en over wat er bij Raven gebeurde. Niettemin is het handig om de boeken in volgorde te lezen.


In 2558 is de wereld nog erger verdeeld in rangen en standen. Alles komt neer op macht. Wie de macht heeft heeft het beste. Maar zoals we wel weten is geluk en vriendschap niet iets wat je kan kopen, en er wordt dus in die hogere kringen heel wat afgekonkeld, complotten gesmeed, mensen verraden om zelf maar hoger op te komen, en intussen worden degenen die volgens de ‘regels’ minder zijn, gebruikt, zeg maar misbruikt.


In die situatie zit Dante als deel 4 begint. Hij komt uit de buitengebieden, hoort bij de trashers, die gebruikt kunnen worden als slaven. Hij is in handen gevallen van Cym, een slavenhandelaar. Zij heeft flink aanzien in de hogere regionen, maar haar verliefdheid op Dante lijkt haar de das om te doen. Ze wil hem breken…


Voor Dante draait het leven maar om twee dingen: Raven is er een van. Hij voelt zich schuldig omdat hij dat kleine meisje - vier jaar jonger dan hijzelf – naar de school voor Delicatusslaven heeft laten sturen. Het is niet goed met haar afgelopen. En daar heeft hij notabene ook zelf schuld aan.
Zijn tweede passie is vliegen.


‘Ik denk aan de blauwgroene glazen wand van de verkeerstoren van Deep Space Industries. Het geflikker van de lichten op het lanceerplatform als de shuttle vertrekt. De gigantische bouten waarmee hij vastzit, die kapot springen door de kracht van de raketmotoren. Het gevoel van het Trash-sokoldrukpak en de versnelling die je rug plat in je stoel drukt. Het beslagen vizier. Het zweet. Het donderend geraas waarmee je in één minuut van stilstand de snelheid van het geluid bereikt.’  

Door zich hieraan vast te klampen weet hij zich tegen Cym te verzetten. Maar vlak voor hij uit haar handen bevrijd wordt krijgt ze hem toch nog klein, en een derde drijfveer komt er bij: Wraak...
Dante heeft veel vrienden, en krijgt er in de loop van het verhaal nog veel meer bij. Misschien geen machtige Genoten (= bestuurders en werknemers van banken) maar wel heel slimme mensen met veel talenten op allerlei gebied.


Het is een enorm werk dat Miriam Borgermans levert. Vier van die dikke boeken uit haar schrijversduim zuigen, boeken, die geen moment vervelen maar je in tegendeel meezuigen naar het einde, dat geen einde is. Er is weer een enorme cliffhanger, en - nou ja, na twee delen over ieder van hen - verwacht je minstens een vijfde deel over Dante en Raven samen.
Maar wat vooral belangrijk is: zal er een nieuwe maatschappij ontstaan? Een ideale maatschappij, zonder rangen en standen? Zonder die Big-Brothersfeer? Zonder geweld? En dat ook nog geloofwaardig? Het lijkt me een enorme uitdaging voor de schrijfster.


De scenes zijn vaak filmisch, je ziet voor je ogen gebeuren hoe luchtschepen zich verplaatsen en bedreigd worden, er zijn veel geweldsscènes, maar er is ook volop ruimte voor sociale scenes. Goed tegen kwaad, en het blijft lang onduidelijk wie er zal winnen, want het gaat Dante niet altijd voor de wind.
En achterin bevindt zich een woordenlijst voor de woorden die in het jaar 2558 gebruikelijk zijn, maar nu nog niet.


ISBN 9789044834314 | Hardcover | 440 pagina's | Uitgeverij Clavis | december 2018
Leeftijd vanaf 15 jaar

© Marjo, 4 maart 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altDante 1
Deel 3 uit de serie Slaves

Miriam Borgermans


In deel twee is het nog steeds het jaar 2558, en er is weinig veranderd in de wereld, die we kunnen kennen uit het eerste deel. Degenen die het voor het zeggen hebben zijn de Genoten, die elkaars concurrenten zijn. Zij vormen een minderheid, maar wel een minderheid die aan alle touwtjes trekt, want zij die niet tot de Genoten horen, zij die niet vrij zijn, zijn slaven. Als slaaf kan je het treffen met een goede Meester, maar als je pech hebt tref je een machtswellusteling. Sowieso heb je geen rechten als slaaf.
Het kan nog erger: als je geen meester hebt, ben je genoodzaakt je eigen kostje bij elkaar te scharrelen op de enorme vuilnisbelten, dan ben je een trasherslaaf. Minder dan niets.


Dante is een slaaf. Hij komt terug op aarde na twee jaar puin ruimen in de ruimte. Dit is heel bijzonder, iemand die weggestuurd is op een missie als deze wordt niet geacht terug te keren. Het was bedoeld als straf. Nu weet Dante niet meer precies wat hij dan heeft gedaan, zijn geheugen is verdwenen. Heel af en toe komen er flarden terug, en hij heeft akelige dromen.
Hem is beloofd, dat weet hij dan weer wel, dat hij na het vervullen van zijn opdracht, toestemming zou krijgen om als vrije trasher ‘een beetje te scharrelen’. Hij heeft vrienden in dat wereldje van deze outcasts: Lemon, Snow en Herbie.


Helaas krijgt hij zijn vrijheid niet (en hier komen de herinneringen aan het eerste deel weer langzaam terug): Het Bastion, de hoge heren, vinden het zo bijzonder dat hij terug is, dat hij de moord op Ghassan Aboud mag onderzoeken. Deze Genoot is degene die Raven gekocht had, maar werd vermoord. Dante moet uitzoeken of zij terecht beschuldigd is van de moord.


Maar de Genoten zijn niet te vertrouwen, en het wordt moeilijk voor Dante en zijn vrienden. Zelfs al wordt Dante gepromoveerd zodat hij meer rechten, en dus meer kennis heeft, is het erg lastig om te weten wie wel en wie absoluut niet te vertrouwen is.
Diverse keren moet hij moeilijke beslissingen nemen. Hij heeft veel vijanden, maar welke daarvan heeft het echt op zijn leven gemunt? En waarom?


Op het moment dat Dante de opdracht krijgt, komen er steeds meer personages terug uit het eerste deel. Vriend en vijand, al is dat dus niet altijd zeker. De wereld is niet zoals wij hem kennen. Er zijn robots, en de technologie is zeer geavanceerd, bijvoorbeeld op het gebied van transport van materiaal en mensen. Uitvindingen worden gebruikt waarvoor ze dienen, maar net zo goed misbruikt. Camera’s zijn er overal en afluisterapparatuur, om over menselijke spionnen maar niet te spreken.


Maar Dante is onze held, en dus lukt hem heel veel. Tussen de hoofdstukken door lezen we stukjes tekst die van zijn - misschien wel grootste - vijand zijn. Pas later wordt daar meer over uitgelegd, waardoor je in de eerste delen van dit boek niet goed weet waar je aan toe bent.


Miriam Borgermans weet je echter helemaal in het verhaal te trekken, je wil het boek niet meer wegleggen. Even er in komen, dus, vooral als je verwacht dat het verhaal na deel een vervolgd zou gaan worden. De invalshoek is nu een totaal andere, maar de sfeer is gelijk.
Was Raven in het eerste deel de verteller, dus hoofdpersoon, nu is ze slechts op de achtergrond aanwezig en wordt ze alleen aangeduid met haar slavennaam. Toch is zij wel belangrijk, en zal ze zeker in een volgend deel weer op duiken.
Of we Dante terug zullen zien? Dat is een heel goede vraag…


Miriam Borgermans (1965 Vught) groeide op in België. En heeft intussen al heel wat jeugdboeken, voor verschillende leeftijden, op haar naam staan.


ISBN 9789044831214 |hardcover | 510 pagina's | Clavis| september 2017
Leeftijd 15+

© Marjo, 17 maart 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altRaven 1
Deel 1 uit de serie Slaves
Miriam Borgermans

In een – gelukkig – futuristische maatschappij, 2558, is slavernij aan de orde van de dag. De heersers zijn de Genoten, mensen met veel macht die hun onderdanen kunnen maken en breken. Er heerst nogal wat rivaliteit onder hen en ze schuwen het geweld niet. ’Het aantal psychopaten onder hen is zeer hoog.’
Degenen die op een Delicatus Slavenschool zijn ondergebracht zijn hun toekomst niet zeker, maar ze zijn toch al beter af dan de trasherslaven, die minder dan niets zijn. Uitschot. Gebruiksvoorwerpen. De leerlingen van de school worden verkocht op veilingen die regelmatig gehouden worden, en natuurlijk moeten ze zoveel mogelijk opbrengen. Maar hun lot kan vreselijk zijn.


Raven, onze hoofdpersoon, was ooit een trasher, maar werd vanwege haar schoonheid opgemerkt en in de school opgenomen. Maar ze heeft helemaal geen zin om te leren hoe ze zich het beste kan voordoen. Ze wil vrij zijn! Maar ze is een Delicatus en ‘Delicatusslaven zijn kunstwerken!’ En het kan zijn dat ze zo behandeld worden. Maar het kan ook zijn dat zij worden mishandeld. Het loopt meestal niet goed met hen af.


Als het de beurt is van Raven om verkocht te worden, wil Genoot Ghassan Aboud haar hebben. Raven prijst zich gelukkig: hij staat bekend als een redelijk zachtzinnige man. Maar het loopt allemaal anders: Ghassan wordt vermoord en Raven beschuldigd.
Opnieuw is zij een trasher, maar nu een die zich buiten de Stad in leven moeten zien te houden. De stad is omgeven door een hoge muur van prikkeldraad. Ondoordringbaar. Er zijn geen bewakers, geen torens, alleen ‘in elkaar gerolde kluwens waarvan de pinnen het laatste zonlicht weerkaatsen.’

Binnen de stad heeft zij mensen die aan haar kant staan. Er is de eunuchslaaf Castro, en de zoon van de eigenares van de school, Seamus, die zijn zinnen heeft gezet op Raven. Zij wil hem niet, maar dat interesseert hem niet. Ook nu zij zich buiten de stad in de bushbush moet zien te redden zijn deze twee mannen met haar bezig.


Intussen volgen we Raven bij haar avonturen. Ze ontmoet andere uitgestotenen, jongeren die ieder een eigen manier gevonden hebben om te overleven. Ook Raven zoekt haar weg, en vindt daarbij jaloezie en haat op haar pad, maar ook vriendschap en liefde. En niet te vergeten zandvlooien, wespen en honger…

Het verhaal is duidelijk het begin van een serie. Er blijven veel vragen onbeantwoord en het is ook maar de vraag of zij van Seamus af is. Tussen de hoofdstukken door volgen we deze jonge man in hele korte stukjes tekst, die evenwel heel duidelijk en veelzeggend zijn. Boven de hoofdstukken staan spreuken en citaten.
Het is een spannend verhaal, dat leest als een trein. Misschien wel wat voorspelbaar, dus ik ben benieuwd waar Raven in deel twee mee te maken krijgt!


Miriam Borgermans (1965 Vught ) groeide op in België. Eigenlijk van plan een heel andere richting in te slaan studeerde zij bosbouw, is zij jeugdboeken gaan schrijven.​​


ISBN 9789044828689| hardcover | 487 pagina's | Clavis | september 2016
Leeftijd vanaf 15 jaar.

© Marjo, 3 augustus 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER