jeugd 15+

Cynthia Hand, Brodi Ashton en Jodi Meadows

http://www.cynthiahandbooks.com

http://brodiashton.blogspot.com

https://www.jodimeadows.com

 

Lang leve Jane
Cynthia Hand, Brodi Ashton en Jodi Meadows


De geschiedenisboeken vertellen ons over Jane Grey, die negen dagen koningin van Engeland was. Zij leefde van 1537 tot 1554 en was de dochter Henry Grey, hertog van Suffolk.


Edward VI uit het Huis Tudor was de enige overlevende wettige zoon van Hendrik VIII die in 1547 overleed. Maar Edward was ziekelijk. Men wilde dat hij een goed huwelijk zou sluiten en zo snel mogelijk een mannelijke opvolger zou hebben.
Een van de invloedrijke mannen aan het hof was de vader van Jane. Hij deed zijn best om Jane en Edward een huwelijk te laten sluiten, maar dat mislukte. 


John Dudley, de hertog van Northumberland, kreeg zijn zin: hij wist de 15-jarige koning zo ver te krijgen dat hij zijn halfzussen uit de opvolgingslijn verwijderde, ten gunste van Jane Grey, die trouwde met Lord Guildford Dudley, de vierde zoon van de hertog. Toen Edward kwam te overlijden op 15-jarige leeftijd, aan tuberculose, volgde Jane hem op.
Haar grootmoeder van moederszijde, Mary Tudor, was een zus van Hendrik VIII.


Ze was een slimme meid, kende vele talen. Ze was te wijs om als speelbal te willen dienen in de machtsstrijd die volgde na de dood van Edward, en zij deed na al negen dagen weer afstand van de troon. Zij wordt wel ‘The Nine Days' Queen’ genoemd.
Ook was Mary Tudor, de oudste dochter van Hendrik VIII meer geliefd bij het volk. Mary nam de troon dan ook over. Zij werd bekend als Bloody Mary.
Jane had haar leven kunnen redden als zij de wil van Mary had ingewilligd: katholiek worden. Maar Jane weigerde. Het werd haar dood.
Op 12 februari 1554 werd Jane op Tower Green, in de beslotenheid van de Tower, met een hakbijl onthoofd; een uur eerder was haar echtgenoot publiekelijk onthoofd op Tower Hill.


‘Lang leve Jane’ vertelt min of meer ditzelfde verhaal. Het is het verhaal van Jane Grey zoals dat eigenlijk had moeten gaan, volgens de schrijfsters. Er zijn details veranderd, en er is een magisch element aan toegevoegd. Sommige mensen hebben namelijk de gave om te kunnen veranderen in dieren. Deze Edianen (zeg: Ethianen) werden lange tijd gewoon geaccepteerd, maar er is een opstand ontstaan tussen de Ethianen en de Waarachtigen. De Waarachtigen verafschuwen de magische krachten van de Edianen en willen ze eigenlijk het liefst dood hebben.


Mary, de halfzus van Edward, ziet dat wel zitten. Zij is een echte Waarachtige, terwijl Edward juist voor de Edianen is.
Als John Dudley zijn oog laat vallen op Jane om te bereiken dat het koningshuis in zijn familie komt, kan ze er niet onderuit: ze trouwt met diens zoon. Maar Gifford is Ediaan, en dat wordt haar niet verteld!
Het heeft nogal gevolgen… Jane weet niet of ze hem kan vertrouwen. En waar is Edward gebleven?


Het is een fantasierijk verhaal geworden, losjes gebaseerd op de feiten, al is wel duidelijk waar de Edianen en de Waarachtigen voor staan. Fijne dialogen, veel humor, en met sterke vrouwen (al zijn ze nog erg jong) in de hoofdrol.


Cynthia Hand, Brodi Ashton en Jodi Meadows hebben al vaker samengewerkt aan Young Adult Fantasy boeken. Onderhavige boek blijkt al in 2016 verschenen te zijn in het Engels, en er zijn al opvolgers. Helaas nog niet vertaald.


ISBN 9789048868681 | Hardcover | 429 pagina's | Uitgeverij Moon | juni 2023
Vertaald uit het Engels door Mariella Manfré | Leeftijd vanaf 15 jaar

© Marjo, 31 juli 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER