jeugd 15+

Kevin Brooks

altiBoy
Kevin Brooks


Als het niet waar is, is het in ieder geval goed verzonnen.
Tom loopt langs zijn flatgebouw als iemand een iPhone naar beneden gooit. Hij wordt wakker in het ziekenhuis, geopereerd. De dokter vertelt hem dat ze niet alle stukjes van het apparaat hebben kunnen verwijderen. Maar als hij zich goed voelt, mag  hij naar huis. Tom wil niets liever, dus verzwijgt hij dat hij hele rare ervaringen heeft.
Thuis wordt het alleen maar erger: hij blijkt vanuit zijn hoofd contact te hebben met andere technologische apparaten; hij kan ‘inbreken’ in mobieltjes, in computers, noem maar op. Mailtjes versturen en bij anderen lezen; telefoongesprekken luisteren; internetbankieren.

Het wordt steeds sterker: hij blijkt een soort Superman te worden: niet alleen ‘ontvangt’ hij, hij kan ook ‘zenden’: anderen stroomstoten geven, apparaatjes laten ontploffen, het is ongelooflijk wat er allemaal kan.
Het komt hem wel goed uit. Tom woont in een achterbuurt in Londen, waar bendes elkaar bestoken. Berovingen, diefstal, moord en verkrachting, het gebeurt allemaal.

Op het moment dat de iPhone Toms hoofd raakte was zijn vriendin Lucy in handen van zulke nietsontziende bendeleden. Wat is er logischer dan dat Tom met zijn nieuwe mogelijkheden de betrokkenen ’straft’? En waarom niet meteen die criminelen aanpakken?
Zo ontdekt hij dat er een volwassene achterzit, die de bendes bestuurt. Misschien is het een verkeerde beslissing, maar die man wil hij ontmoeten. Onderschat hij de situatie niet enigszins?
En Lucy, zijn vriendin, wat vindt die er allemaal van?


Een ongelooflijk verhaal. Of de technologische snufjes ook werkelijk zouden kunnen, geen idee, maar het maakt ook niet uit. Het blijft het verhaal van een jongen die opgroeit in een foute buurt, maar daar geen deel van uit wil maken. Het is het verhaal van een idealistische jongen die moet leren omgaan met de harde realiteit. Er zit heel veel geweld in dit verhaal, en toch is het geen ‘hard’ verhaal. Dat komt waarschijnlijk doordat de hoofdfiguur positief blijft...


ISBN 9789076168241   | paperback| 253 pagina's|  De Harmonie | 2012
Vertaald uit het Engels door Jenny de Jonge Leeftijd vanaf 15 jaar

© Marjo, 6 juni  2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Zwartkonijn
Kevin Brooks


‘Je bloedt,’ zei ze. (-)
‘Me zeker gesneden bij het scheren,’mompelde ik, terwijl ik over een pijnlijk plekje wreef waar ik dacht dat Campbells mes me gesneden had.
Nic grinnikte. ‘bij het scheren?’
‘Ja…’
‘Scheer jij je?’
‘ Ik ben geen dertien meer.’
‘Nee,’ zei ze met een zucht en ze keek me in de ogen. ‘Ik geloof dat we geen van allen nog dertien zijn.’


Zestien zijn ze, de jongelui om wie het draait in dit boek. Verteller is Pete, en bovengenoemde Nic was een soort vriendinnetje. Maar nu is er niets meer tussen hen. Andere klasgenoten waarmee Pete optrok waren de tweelingbroer van Nic, Eric; Pauly en Raymond. Raymond is anders, een beetje achterlijk, zegt men. Maar voor Pete is hij de beste vriend, en hij neemt het altijd voor hem op.
Als het verhaal begint is het zomervakantie. Een lange luie vakantie, waarna ieder zijn eigen weg zal gaan.
En dan belt Nicole: of Pete alsjeblieft nog een keer wil komen, ze heeft iedereen van het groepje gevraagd om nog een keer in hun hut te praten over vroeger. Pete haalt Raymond over om ook mee te gaan. Voor ze bij de hut arriveren zien ze Pauly in gezelschap van Wes en zijn kornuiten. Die jongens kennen ze ook wel, ze zijn ouder, en ze deugen niet.
In de hut zitten ze een hele tijd bij elkaar, er wordt sterke drank gedronken en ze kletsen. Als iedereen naar de kermis gaat vraagt Nicole of Pete nog even wil blijven. Maar ze doet raar, zo wil hij haar niet kennen.
Pete gaat weg, Raymond zoeken. Het is het begin van een enerverende avond, waarin vreemde en gevaarlijke dingen gebeuren. Stella duikt op, ook een oud-klasgenoot, en zij heeft het al gemaakt: ze is een filmster(retje), ze  loopt op de kermis rond met cameramensen. Hetgeen zij filmen zal later duidelijkheid verschaffen over de gebeurtenissen, maar tegelijk ook raadsels oproepen. Er vallen doden, er zijn mensen verdwenen, waaronder Stella. Als ook de politie duidelijk denkt dat Raymond daarmee te maken heeft, gaat Pete, ondanks de waarschuwingen van zijn ouders, zelf op zoek naar hem. En naar antwoorden.
We volgen het verhaal vanuit Petes gedachtewereld, en dat levert een zeer boeiende psychologische roman op. Zijn overdenkingen, zijn conclusies, de dromen van een puber, de trouw aan zijn toch ook wel vreemde vriend, en de confrontaties met Wes en zijn bende vormen een fascinerend geheel. In zijn zoektocht naar Raymond moet Pete laveren tussen magie en geweld. Maar hij is vastbesloten. Hij moet hem vinden…en dat wil de lezer ook: gespannen volg je zijn speurtocht.
Een fantastisch verhaal. Maar het is dan ook Kevin Brooks.


ISBN  9789022325032 | paperback |228 pagina's | Manteau Jeugd | april 2010
Vertaald uit het Engels door Jenny de Jonge Leeftijd vanaf 15 jaar

© Marjo, 6 februari 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altDood aan God
Kevin Brooks


Begeleid door de muziek van The Jesus and Mary Chain gaat de nu vijftienjarige Dawn als een halve zombie door het leven. Twee jaar eerder, toen ze nog die andere Dawn was, is haar vader verdwenen, en haar moeder is flink gaan drinken. Dawn zorgt voor nu haar en het huishouden.


‘Ze functioneert.
Ze is mijn moeder.
We houden van elkaar.’


Natuurlijk is er ook een schoolleven, maar ook daar komt en gaat ze zo onopvallend mogelijk. Ze heeft niet meer nodig dan het gezelschap van haar twee teckels, die natuurlijk Jesus en Maria heten.
Hoe komt ze op het idee om God te vermoorden? Want dat is ze van plan: God moet dood. Dawn maakt een lijstje met redenen waarom: de eerste is dat als God dood is er ook geen mensen meer aan je deur hoeven te bellen om er over te praten. De tweede reden is dat de winkels niet meer zo vroeg dicht hoeven op zondag. Nummer drie is dat haar vader nooit verslaafd zou zijn geraakt aan God, dus niet de weg was kwijtgeraakt, dus niet was verdwenen. Nummer vier…
o, nee, er is geen nummer vier.
Die is er natuurlijk wel, maar daar wil de Dawn van nu niet meer aan denken. Nooit meer.
Ze redden het wel met z’n tweeën, zij en haar moeder. Daar heeft haar vader dan gelukkig wel voor gezorgd, dat ze het materieel gezien goed hebben.
Maar dan gebeurt er iets onverwachts: het populairste meisje van de klas, die notabene net een nieuwe vriendin heeft en haar dus helemaal niet nodig heeft, spreekt haar aan. Zo dringen Mel en Taylor Dawns leven binnen.
Natuurlijk wil Dawn graag met hen meedoen, zijn zoals zij, maar helemaal vertrouwt ze het niet.
Het is voor de lezer allang duidelijk dat ze daar een goede reden voor heeft. Ze kan niet voorkomen dat af en toe die andere Dawn toch om de hoek komt kijken, we weten ongeveer wat de vierde reden is.
Met dat gegeven in je achterhoofd is de ontknoping enigszins onverwacht. Valt ook een beetje tegen, maar vooruit, verder is het wel een echte Brooks: dreiging achter de schermen, een tiener met een beschadigde persoonlijkheid, maar sterk van karakter. Er is ook altijd een lichte toets humor, dit keer in de vorm van Jezus en Maria.
Een eigentijdse jongerenroman, die ook voor volwassenen zeer leesbaar is.


‘Ze steekt een hand uit en trekt laatdunkend aan de voorkant van mijn T-shirt. ‘Ik bedoel, shit, een tent zit nog strakker dan dit.’
‘Hij moet ruim zitten,’ protesteer ik.
‘Dat is niet ruim,’zegt ze. ‘dat is zakkerig. En dat daar…’ Ze geeft een mep tegen mijn verschoten oude combatbroek. ‘Dat is de grootste broek die ik ooit heb gezien. Die zou een kamerolifant nog wijd zitten.’ Ze schudt haar hoofd. ‘Who the fuck zal willen weten wat je daar in hebt zitten?’
‘Ik wil niet dat iemand te weten komt wat ik daar in heb zitten,’ zeg ik. ‘Ik draag hem omdat ik hem graag aan heb. Hij zit lekker…’
‘Lekker?’ smaalt Taylor. ‘Daar zijn kleren niet voor. Het zijn verdomme geen leunstoelen.’
Nou, ja,‘  zeg ik.
En nu krijg ik een beetje de pest in over mezelf, omdat ik zo chagrijnig klink, alsof dat stomme gedoe me echt dwarszit. Wat natuurlijk niet zo is. Nogal logisch.’


ISBN 9789061699675| paperback | 217 pagina's | Harmonie | april 2011
Leeftijd Vanaf 15 jaar
Vertaald uit het Engels door Jenny de Jonge

© Marjo, 29 februari 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER