jeugd 15+

Veronica Roth

altCarve the mark 1
Veronica Roth


‘De stroom loopt door alle planeten in het sterrenstelsel, en geeft ons zijn licht om ons er aan te herinneren hoe sterk hij is.’

Er leven verschillende volkeren op de negen natieplaneten, bestuurd door de Raad. Iedere planeetbewoner heeft een Lot, een toekomst gekend bij het orakel. En iedereen heeft een Stroomgave, een bepaald talent.
Dit verhaal speelt zich vooral af op de planeet Thuvhe, waar een volk woont met dezelfde naam.


Op dezelfde planeet heeft een ander volk hun basis, de Shotet, die de planeet Urek noemen. De Shotet zijn zwervers, zij volgen ieder seizoen opnieuw de stroom om een andere planeet te bezoeken. Zij geloven dat ooit hun kinderen ontvoerd zijn door andere volkeren en dat zij nu het recht hebben om deze kinderen terug te halen. Zij zijn soldaten geworden, een volk met merktekens: ‘Carve the mark’. Bij de Shotets is het namelijk de gewoonte om een merkteken op je arm te zetten als je iemands leven genomen hebt.


Ryzek is de heerser van de Shotets, een ambitieuze tirannieke man. Zijn lot bepaalt dat hij ten val gebracht zal worden door een lid van de familie Benesit, Thuvhesiërs. Maar niemand kent hen, de familie is waarschijnlijk veiligheidshalve ondergedoken. Ryzek voelt zich veilig en is vastbesloten de wereld te beheersen. Als hij op een van zijn strooptochten de planeet Thuvhe overvalt, neemt hij twee leden van een uitverkoren familie, de Kereseths mee: hun orakel Eijeh en diens broer Akos.


Ryzeks stroomgave is dat hij herinneringen van anderen kan stelen en zijn eigen onprettige belevenissen terug geven. Zijn zus Cyra veroorzaakt pijn, en is in handen van haar broer dan ook een machtig instrument om te martelen en zelfs te doden. Maar zelf voelt zij deze pijn ook, en zij steunt haar broer niet in zijn drang naar heerschappij. Integendeel, zij doet alleen maar wat hij beveelt omdat hij haar geheim kent. Om haar nog meer aan hem te binden brengt Ryzek Akos bij haar: Akos’gave is namelijk het verlichten van pijn.


‘Hoe hou je dit vol?’ vroeg hij. ‘Hoe kun je gewoon doorgaan, terwijl het zo afschuwelijk is?
Afschuwelijk. Was het leven afschuwelijk? Ik had nooit een nam gegeven. Mijn pijn verdeelde de tijd in stukken. Ik dacht aan de volgende minuut, het volgende uur. Ik had niet genoeg plek in mijn hoofd om het geheel te overzien, om woorden te vinden die alles samenvatten. Maar dat ‘gewoon-maar-doorgaan; gedeelte, daar had ik wel woorden voor.
‘Je zoekt een reden om door te gaan,’ zei ik. ‘Het hoeft geen goede reden te zijn, of een nobele. Alleen maar een reden.’


Wat Ryzek zeker niet verwacht had is dat er tussen Cyra en Akos een band zou ontstaan, en dat heeft gevolgen als zij in contact komen met de rebellen. Want Cyra is niet blij met de heerschappij van haar broer.


Het verhaal wordt verteld vanuit wisselend perspectief. Cyra is de ik-verteller, en Akos fungeert een enkele keer als verteller. Er staat een kaart voor in het boek, zodat je het verhaal een beetje kan volgen. Dat is namelijk best lastig, zoals meestal in een eerste boek van een serie. Er moet nu eenmaal veel uitgelegd worden. Achter in het boek staat een verklarende woordenlijst.
Er is een open einde zodat een vervolgdeel logisch is.


Een nieuwe wereld gaat voor je open: de liefhebber kan weer smullen van de strijd tussen goed en kwaad, met allerlei verrassende en soms bizarre elementen. Veel geweld, dat wel, geen boek voor watjes. Natuurlijk is er plaats voor romantiek ingeruimd, en humor.


Veronica Roth
(1988) studeerde af in Creatief schrijven aan de Northwestern University en woont in de buurt van Chicago. Ze geniet internationale bekendheid als auteur van de Divergent-trilogie.


ISBN 9789000352227 | paperback |416 pagina's | Uitgeverij van Goor| januari 2017
Vertaald uit het Engels door Maria Postema | Leeftijd vanaf 15 jaar.

© Marjo, 11 juni 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altInwijding
Divergent deel 1
Veronica Roth


In een futuristische wereld zijn de mensen ondergebracht in een factie - hoewel er ook mensen zijn die pech hebben en factieloos zijn. Zij zijn onbeschermd, en moeten maar zien dat ze hun kostje bij elkaar scharrelen. Een van de legitieme facties, de Zelfverloochenaars, probeert voor hen te zorgen. Zij bestaan zoals hun naam aangeeft alleen voor de ander, zijzelf zijn niet belangrijk.
Vanwege deze onbaatzuchtigheid zijn ze aangewezen als de regering van het land.
Als kinderen de zestienjarige leeftijd bereiken krijgen ze een test die uit moet wijzen in welke factie ze thuishoren. Behalve Zelfverloochening zijn er Eruditie, Oprechtheid, Vriendschap en Onverschrokkenheid.


Beatrice krijgt net als haar iets oudere broer Caleb het serum ingespoten waarmee hun eigenschappen beoordeeld worden. Grote schrik voor Beatrice: zij is Afwijkend. Dat kan dus ook nog: als je in geen enkele factie thuishoort, ben je afwijkend. Ze wordt gewaarschuwd: vertel het niemand, je loopt gevaar.
Ze krijgt voor haar veiligheid het predicaat Zelfverloochening toebedeeld, maar wat ze zal kiezen is helemaal haar eigen keuze.
De dag na de test is de kiesceremonie. Tot ieders verbazing en schrik kiest Beatrice voor Onverschrokkenheid. En Caleb kiest tot ieders verrassing Eruditie.

Hun keuze - immers niet voor niets afwijkend, zegt de factie Eruditie - is later een van de argumenten waarmee die aanstuurt op oorlog: zij vinden dat de Zelfverloochenaars hen de goede dingen van het leven ontzeggen. En ze beweren dat ze corrupt zijn. Ook is de hulp aan de factielozen overbodig, die mensen zijn waardeloos.
Tris, zoals ze in het vervolg zal heten, ontdekt wie er achter dit complot zit. Natuurlijk wil zij haar mensen redden, en voorkomen dat de Onverschrokkenen ingezet worden als wapens tegen de factie van haar ouders. Ze zal medestanders vinden, maar ook tegenstanders.
Tijdens de Inwijding waarin ze leert onverschrokken te zijn, zal ze leren hard te worden, en om te gaan met haar diepste angsten. En intussen mag ze niet praten over haar geheim, want het wordt steeds duidelijker dat het haar leven zal kosten als men dat te weten komt.


Een futuristisch verhaal waarin de dosis spanning stukken hoger is dan de dosis romantiek, hoewel die dus wel aanwezig is. Het gaat tenslotte om jongeren tussen zestien en achttien jaar.


Er komen drie delen in deze serie en ze zijn succesvol verfilmd. Dit spannende boek is het debuut van de 23-jarige auteur uit Chicago.

ISBN  9789047516835 |paperback |272 pagina's |Uitgeverij Van Goor| maart 2012
Vertaald uit het Engels door Maria Postema Leeftijd vanaf 15 jaar

© Marjo, 22 maart 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER