jeugd 15+

Ursula Poznanski

http://www.ursula-poznanski.de

Zie ook de recensies van de thrillers voor volwassenen van Poznanski op de Leestafel thrillersite

 

Erebos ontwaakt
Ursula Poznanski


Jongeren van nu kennen meer technologische snufjes dan tien jaar geleden. Games, apps zijn volkomen ingeburgerd. Maar: niet als je die niet zelf geïnstalleerd hebt!
En nog minder als dat spel of die app ineens heel je leven overneemt!


Het overkwam Nick tien jaar geleden al. Toen was hij verbijsterd over dat spel dat aan twee kanten verslavend werkte. Nick wilde zelf spelen, het was populair op school en hij wilde weten wat er allemaal gebeurde, maar tegelijk had hij weinig keus. Het spel bepaalde wanneer hij speelde, en hoe lang. Hij kreeg opdrachten, en weigeren die uit te voeren, dat was absoluut onmogelijk.


En nu, tien jaar later, meldt Erebos zich zomaar aan. Maar Nick wil niet spelen. Hij weet maar al te goed hoe dat afgelopen is de vorige keer! Helaas heeft Erebos – wie er ook achter zit – niet stil gezeten. Alle nieuwe technologie wordt gebruikt, en in deze wereld waarin zoveel digitaal is en alle contacten via sociale media verlopen, is niets meer veilig. 
Zo weet Erebos alle foto’s buit te maken die Nick gemaakt heeft. En dat is zijn broodwinning: hij maakt trouwreportages. Hij moet die foto’s terug hebben! En dus moet hij spelen.


In de virtuele wereld waar hij de donkerelf Sarius is - net als de eerste keer - ontmoet hij oude bekenden, maar ook veel nieuwe spelers. Zoals dat in een game betaamt wordt er gevochten, zijn er monsterlijke wezens die bedwingen moeten worden, maar ook zijn er opdrachten.
En nu Erebos in staat blijkt om letterlijk alles over te nemen, niet alleen de computer, maar ook de telefoon, de navigatie, eigenlijk alles wat elektronisch werkt, worden Nick en zijn vrienden gedwongen terug te grijpen op ouderwetse post. Want een brief, een kaart, dat ziet Erebos niet.
Toch valt er niet aan te ontkomen: Erebos manipuleert, en dwingt. En weet alles.
Er staan korte hoofdstukken in het boek die blijkbaar van de hand van degene zijn die er achter zit. Helaas word je daar als lezer niet wijzer van.


Maar wat staat er precies op het spel? Wat is het uiteindelijke doel? En wie zit er achter?


Net als bij het eerste boek kom je niet los van het verhaal zo gauw je begonnen bent. Zo spannend en intrigerend is dit verhaal dat het geen enkel probleem is dat je een lijvig boek in handen hebt. Ook niet trouwens dat je misschien deel een niet gelezen hebt. Door nieuwe spelers op te voeren die nog niet precies weten hoe het spel in elkaar steekt, mis je dat eerste deel niet.
Al ga je dat zeker lezen na dit boek!


De plot blijkt ook niet zomaar een plot. Het spel wordt niet voor de lol gespeeld. Het verhaal zit vernuftig in elkaar. Natuurlijk is het bepaald een onorthodoxe manier om een belangwekkend onderwerp aan te kaarten, maar het werkt wel. Je leest immers door tot het einde, gezeten op het randje van je stoel.
Poznanski is het niet verleerd. Erebos ontwaakt is misschien nog wel spannender dan het eerste boek. De stijl is eigentijds en zal jongeren zeker aanspreken.


Ursula Poznanski (1968,  Wenen) Ze is naast journalist ook auteur van kinder- en jeugdboeken en romans voor volwassenen. Haar eerste kinderboek Theo Piratenkönig publiceerde ze in 2003.


ISBN  9789047712183  | paperback |312 pagina's | Uitgeverij Lemniscaat| november 2020
Vertaald uit het Duits door Pieter Streutker | Leeftijd vanaf 15 jaar

© Marjo, 18 februari 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Elanus
Ursula Poznanski

De zeventienjarige Jona Wolfram is als het ware gescout door de rector van de universiteit in Rothenheim. Hij mag komen studeren op deze elitaire universiteit. Jona is een wonderkind, maar zoals dat vaak het geval is: hij is wel uitermate intelligent, lost wiskundige sommen sneller op dan een rekenmachine, maar op het sociale vlak is hij niet zo handig. Hij is nogal wijsneuzig, probeert alles te beredeneren. Dat werkt niet echt en dat weet hij eigenlijk wel, maar hij is iemand die eerst doet en dan denkt. En dat vinden anderen niet echt prettig.


Zijn ouders hebben een gastgezin voor hem gevonden, de familie Helmreich, maar al doet Jona zijn uiterste best, echt soepel verloopt de omgang niet. Dat heeft deels te maken met zijn geheim: hij heeft een zelfgemaakte, computergestuurde drone, die hij Elanus noemt, naar de grijze wouw, een roofvogel. Met Elanus kan hij film- en geluidopnames maken. Al snel ontdekt hij met behulp van Elanus dat mensen geheimzinnig doen en geheimen hebben. Dat maakt hem nieuwsgierig!


Een andere onhandige zet is een briefje met een dubieuze tekst, dat hij zomaar bij onbekenden in de tas stopt. Hij blijkt er precies de verkeerde personen voor uitgekozen te hebben! Ook Marlene heeft zo’n briefje gekregen, en op dat meisje is hij een beetje verliefd geworden. Hoe kan hij haar er van overtuigen dat hij het allemaal niet zo kwaad bedoelt?  Eigenlijk heeft Jona maar één  vriend: buurjongen Pascal, die hem wel wil helpen in ruil voor bijles. ‘Pascal is de enige die hij niets wijs hoeft te maken.’


Een professor pleegt zelfmoord en twee jongeren belanden in het ziekenhuis, is er verband tussen deze gebeurtenissen? Elanus ‘ziet’ dat iemand knoeit met een infuus, en dat er iemand midden in de nacht in het park graaft. En wat doen die mensen ’s nachts in de bouwput waar een onderzoeksinstituut gebouwd gaat worden? De ‘slechteriken’ zijn ook niet dom: ze spotten Elanus! Vanaf dat moment verkeert Jona in gevaar…


Jona is een personage dat voor jongeren herkenbaar is: al zal niet iedereen superslim zijn zoals hij, velen kunnen last hebben van onhandigheid zoals Jona. Zijn onzekerheid en zijn nieuwsgierigheid brengen hem in de problemen. Je wilt weten hoe hij daaruit gaat komen!


De Oostenrijkse Ursula Poznanski is bekend vanwege thrillers als Saeculum en Vijf. Elanus gaat ook zeker hoge ogen gooien, het is een superspannend verhaal waarin de ontknoping pas op het laatst komt. Je blijft dus gespannen doorlezen!


ISBN 9789047710257 | paperback | 365 pagina's | Lemniscaat | juni 2018| Vanaf 15 jaar.
Vertaald uit het Duits door Esther Otten

© Marjo, 29 augustus 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altErebos
Ursula Poznanski


Nick ziet zijn klasgenoten geheimzinnig doen. Een of andere dvd? - cd? - gaat van hand tot hand, er wordt gesmiespeld, maar hem wordt niets verteld. Zijn vrienden verzaken de basketbaltraining en verzuimen school. Wat is er toch aan de hand?
Dan wordt hij benaderd door een meisje uit zijn klas. Of hij een eigen computer heeft? Of zijn ouders in zijn spullen neuzen? Als hij belooft het aan niemand te laten zien en er niet over te praten, dan wil ze hem wel iets geven. Nick begrijpt het al: het gaat om het schijfje.
Inderdaad stopt ze hem een dvd in zijn handen.
In eerste instantie vindt Nick het maar niets. Het is een spel, maar het installeren duurt erg lang, en het opstarten is ook al niet snel.  En er gebeurt niet veel, of liever hij kan niet veel laten gebeuren.
Hij kan het spel niet zelf stopzetten, dat regelt de bode voor hem.
Daar is een verschil met de lezer...


Ik kan wel stellen dat die het ook niet erg zag zitten. Het boek dan maar wegleggen?
Maar ‘men’  zegt dat het spannend is. Net als Nick, die het spel maar niks vindt, zet ik maar door. En net als Nick aan het spel verslaafd raakt, grijpt het verhaal mij tot het boek uit is.
In het spel  heeft Nick een alias, net als de anderen. En niemand verraadt wie hij in real life is.
Maar het is wel een vreemd spel: het lijkt wel of de bode hem online toespreekt. Maar Nick is helemaal niet online!
En hoe weet hij al die dingen van hem? Dat hij zo graag dat ene t-shirt wil hebben. Dat hij toch probeert te praten met een andere speler.

Het is eng: de werkelijkheid vermengt zich met de virtuele wereld, en de opdrachten die hij moet vervullen – hij kan het spel niet ‘in’, zolang hij het niet gedaan heeft – worden steeds gekker.
Langzaam begint hij verband te zien: de andere spelers moeten immers ook opdrachten vervullen. Als de bode hem vraagt iemand te drogeren, weigert hij. En wordt prompt uit het spel gegooid.
Wanhopig probeert hij terug te komen, wat niet lukt, en ontmoet anderen die aan het uit zoeken zijn wie er achter het spel zit.
Zoals ik al zei: als het verhaal je eenmaal te pakken heeft, laat het niet meer los.

Ursula Poznanski won met dit boek de Deutscher Jugendliteratur Preis.


ISBN 9789047703730  | paperback | 485 pagina's| Lemniscaat | september 2011
Vertaald uit het Duits door Esther Ottens Leeftijd  vanaf 15 jaar

© Marjo, 25 september  2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER