jeugd 15+

Jennifer Niven

http://www.jenniferniven.com

 

altOp mijn schouders
Jennifer Niven

‘Ik ben niet gemeen, maar ik ga wel iets gemeens doen. Je zult me er vast om haten, en je bent denk ik niet de enige, maar toch ga ik het doen.’


Dit is de aanhef van een brief waarin een van de hoofdpersonen uitlegt wat hij is. Hij heeft een aandoening die hem anders maakt, iets wat niemand aan hem ziet, maar waar hij wel heel veel last van heeft. Hij heeft prosoagnosie, het moeilijke woord voor gezichtsblindheid. Dat betekent dat hij geen gezichten kan herkennen.


Stel het je voor: je bent gewoon thuis, iemand komt de kamer in, en je ziet niet wie het is. Niet alleen vrienden en kennissen, maar ook familieleden, degenen die je het best zou moeten herkennen, zijn volkomen vreemden voor je. Ook zijn eigen gezicht in de spiegel herkent hij niet. Dat is nog vervelender als mensen hun uiterlijke kenmerken, zoals haardracht, gaan veranderen. Jack, zo heet deze jongen, heeft een eigen manier gevonden om het op te lossen:


Knik naar iedereen, en glimlach.
Wees charmant en verdomd grappig
Wees de gangmaker van ieder feest, maar drink absoluut geen alcohol.


Allicht gaat het weleens fout, maar Jack is er goed in geworden mensen te herkennen aan hun manier van lopen en hun stem natuurlijk.

De andere hoofdpersoon is Libby Strout:


‘Waarschijnlijk ken je me wel. Je hebt vast het filmpje gezien waarin ik uit mijn eigen huis word bevrijd. Bij de laatste telling hadden 6.345.981 mensen het bekeken, dus de kans is groot dat jij een van hen bent. Drie jaar geleden was ik de dikste tiener van Amerika. Op mijn zwaarst woog ik 297 kilo.’


Als Libby naar een nieuwe school gaat, weet ze van tevoren dat ze bekeken zal worden. Maar ze is sterk genoeg, denkt ze. Dat zal ze moeten bewijzen als ze Jack ontmoet. Twee kwetsbare tieners, met de nodige problemen, die elkaar leren kennen en waarderen na de nodige strubbelingen, dat zijn de elementen van een liefdesroman waar jongeren van zullen smullen.


Libby mag de ik-vorm voor haar rekening nemen, Jack is in een hij-perspectief. Om en om zijn ze aan het woord en vertellen ze een ontroerend, maar misschien ook wat onwaarschijnlijk verhaal. Maar dat laatste maakt niet uit, Jennifer Niven heeft een vlotte pen, en is heel goed in vlotte dialogen.
Ze schrijft over het ware leven, over vooroordelen, en veroordelen. En over acceptatie en vriendschap. Zij wil graag tieners die met zichzelf in de knoop zitten een hart onder de riem steken. Zoals ze het jongere broertje van Jack laat zeggen: 'ik wil mezelf zijn'


De Amerikaanse Jenniver Niven (1968, Charlotte (VS) is de schrijfster van het succesvolle Waar het licht is, dat reeds verfilmd is.


ISBN 9789048836154 | paperback |368 pagina's | Uitgeverij Moon| april 2017
Leeftijd vanaf 15 jaar

© Marjo, 23 juni 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altWaar het licht is
Jennifer Niven


‘Niemand van ons weet hoe lang hij leeft, misschien nog een maand, misschien nog vijftig jaar. Ik leef graag alsof ik alleen maar die twee dagen heb.’


Als Finch zich af staat te vragen, daar boven op de richel van de klokkentoren, of het vandaag een goede dag is om dood te gaan, ziet hij ver onder zich iemand naar boven wijzen. Wijst hij naar hem? Maar als hij de richting in kijkt waarin gewezen wordt, ziet hij een meisje staan. Ook op die richel, aan de andere kant van de toren!


‘Kom je hier vaak? Want dit is, zeg maar, mijn vaste stek, en ik herinner me niet dat ik jou hier al eens heb gezien.’


Hij kent haar wel: Violet heet ze. Ze is populair, cheerleader, het mooiste meisje van de school: een lief hartvormig gezichtje met grote ogen. Wat in hemelsnaam doet dat meisje daar? Hij weet haar naar beneden te praten en krijgt als dank een kus op zijn wang. Het is het begin van een vriendschap, die in de ogen van hun medeleerlingen uiterst eigenaardig is.


Finch is een buitenbeentje, hij is cynisch, en heeft last van slaapstoornissen en depressiviteit, waardoor hij vaak niet op school is. Als hij er wel is, gedraagt hij zich opvallend en niet alleen door op die klokkentoren te gaan staan. Zijn moeder, die moeite heeft zich staande te houden nadat haar echtgenoot haar verlaten heeft voor een ander, heeft nauwelijks aandacht voor hem en zijn jongere zusje. Er is een oudere zus die haar eigen gang gaat. Het leven is waardeloos, vindt Finch. Een einde er aan maken is het beste voor iedereen.


Maar nu heeft hij Violet ontmoet. Iemand om voor te leven. Iemand om te helpen, proberen te voorkomen dat zij wordt als hij, een freak.
Violet heeft alle lust om te leven verloren na de dood van haar zus. Ze zit met een enorm schuldgevoel. Voor een project op school reizen ze samen door Indiana. Het doet Violet goed. Ze durft weer auto te rijden. Ze onderneemt weer dingen. Met Finch, maar ook alleen, of met vriendinnen.


‘Ik stuur een sms naar Violet: 'Jij bent alle kleuren ineen, op volle sterkte. ''Je bent echt geschift, Finch. Maar dat is het liefste wat er ooit tegen me is gezegd.'

Het verhaal van deze twee jongeren die met zichzelf en de wereld worstelen wordt om en om door beiden verteld. Dat het geen loodzwaar verhaal wordt ligt aan de toon. Finchs humor zorgt daar voor. En het feit dat er iets groeit tussen hen. Tegelijk weet je: er dreigt iets. Kunnen deze jongeren het leven aan?


Jennifer Niven beschrijft het leven van jongeren herkenbaar: zo zijn jongeren: onzeker terwijl ze tegelijk brutaal de wereld in stappen. Recht voor zijn raap, en tegelijk geheimzinnig. In zichzelf gekeerd tot ze zich herkennen in die ander. Al lezend weet je: dit is een boek dat verfilmd gaat worden, zo mooi en aangrijpend is het.
Een tragisch verhaal over het leven. Over vriendschap die meer kan worden.


Jennifer Niven (1968 Charlotte, VS) schreef eerder voor volwassenen. Waar het licht is is haar eerste young adult-roman. Als aanvulling op het boek lanceerde Jennifer het webmagazine Germ.


ISBN 9789048821785 | paperback| 336 pagina's| Uitgeverij  Moon|  april 2015
Vertaald uit het Engels door Aleid van Eekelen-Benders Leeftijd vanaf 15 jaar.

© Marjo, 9 augustus 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER