jeugd 15+

Jess Rothenberg

http://www.jessrothenberg.com

 

altHet rampzalige verhaal van jou en mij
Jess Rothenberg


‘Ik was vijftien toen ik stierf aan een gebroken hart. En mensen, dit is geen sprookje, geen broodje aap. Ik heb het hier over een originele Dood Door Gebroken Hart. Nee, ik heb geen zelfmoord gepleegd. Nee, ik ben niet in hongerstaking gegaan. Ik heb geen longontsteking opgelopen omdat ik à la Sense and Sensibility huilend door de regen ben gaan zwerven, hoewel ik best geobsedeerd ben door Kate Winslett. Nee, ik heb het op de ouderwetse manier gedaan. Mijn hart is letterlijk in tweeën gebroken.’


Dit kleine stukje tekst geeft aan waar het verhaal over gaat,  maar is ook een voorbeeld van de toon van het boek. Brie is de ik-verteller, en ze is dood. Ze lijkt daar niet erg onder gebukt te gaan, maar dat is slechts schijn. Ze is vervuld van wraakgevoelens, haar liefde voor Jacob is omgeslagen in haat – denkt ze - en tegelijk moet ze heel erg wennen aan het hiernamaals waarin ze terecht is gekomen. Vreemd genoeg lijkt de wereld daar heel erg op de hare. Langzaam ontdekt ze dat ze een geest is; een entiteit die geen rust vindt omdat ze geen vrede heeft met haar lot. Ze ontmoet er Patrick, die haar gids wordt en wegwijs maakt. Haar nieuwe wereld is zo slecht niet, bedenkt ze, maar omdat een ziel nu eenmaal rust moet vinden, komt ze er niet mee weg de zaak te laten zitten.


Er zijn vijf fases waar ze doorheen zal moeten: ontkenning; woede; marchanderen; depressie en acceptatie. Dat worden de afzonderlijke delen in het boek, terwijl boven de hoofdstukken steeds regels uit bekende liedjes staan ‘your love is better than ice-cream’; ‘1,2,3,4, tell me that you love me more’; ‘hit me with your best shot’.
Patrick helpt haar, en blijkt er een eigen doel mee te hebben. Maar hoe aardig ze Patrick ook gaat vinden, Brie is daar niet in geïnteresseerd, voorlopig is ze nog niet los van de aardse werkelijkheid.
En zo komt het dat ze zich gaat bemoeien met de achterblijvers, en al doende geheimen ontdekt, die veel verhelderen: de waarheid blijkt anders dan ze dacht. Ook die in het hiernamaals.


Misschien is het onderwerp niet helemaal origineel, er zijn vaker overledenen beschreven die geen vrede hebben met hun heengaan, maar het wordt hier zeer goed uitgewerkt, met toch nog originele vondsten en leuke wendingen.
Het is een heel aparte coming-of-age-roman geworden, die behalve een oplossing voor eenzame sokken, vooral veel romantiek biedt. Een roman over liefde en vriendschap, over wraak en verraad, en over verder kijken dan je neus lang is.
Het wordt nèt niet klef, doordat de schrijfster zich er voor hoedt om tranentrekkerig te worden. Het is humoristisch, en nèt niet hilarisch. Bovennatuurlijk en toch heel realistisch, met sterke dialogen en een goed psychologisch inzicht.
Ik denk zomaar dat jongeren net als ik onder de indruk zullen zijn van dit verhaal, dat misschien wel op het randje is - ook qua verhaalwendingen - maar dat  je toch van begin tot einde boeit.
Echt een aanrader voor als je behoefte hebt aan romantiek die niet zwijmelig is.


‘Sorry, kaasblokje.’ Hij schudde zijn hoofd. ‘Zo werkt het gewoon niet. Dat had je kunnen  weten als je ER (= het handboek voor geesten) had gelezen. Bovendien accepteer ik je smoesjes niet.’
‘O nee? En waarom dan wel niet?’ snauwde ik.
Geen geintjes nou, mislukte engel, of ik sla je verrot.
‘Je bent bang.’ Hij knikte in de richting van de rand. ‘Maar het wordt tijd het nest te verlaten, vogeltje. Het wordt tijd om uit te vliegen.’
God nog aan toe, hij meende het serieus.
‘Niet bang zijn. Ik ben de hele tijd bij je.‘ Hij grijnsde. 'Als jij valt, val ik ook.’


ISBN 9789022558447 |paperback | 272 pagina's |Boekerij | oktober 2012
Vertaald uit het Engels door Els Pieters
Leeftijd vanaf 15 jaar

© Marjo, 1 januari 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER