jeugd 15+

Dave Cousins

alt15 dagen zonder hoofd
Dave Cousins


‘De stank van sigarettenlucht dringt de huiskamer binnen, waar Jay en ik stil zitten te zijn. Uit de weg blijven tot happy hour aanbreekt wanneer het eerste drankje zijn magische werking heeft gedaan en ze weer kan glimlachen.

‘Waar zijn mijn mooie jongens? Waar zitten ze verstopt?’
Dat is het teken, het Alles-Is-Veilig, we kunnen nu naar haar toe. Happy hour is aangebroken.’


Doorgaans is een vijftienjarige jongen bezig met school, vrienden en voetbal, meisjes misschien, maar het dagelijkse leven van Laurence is totaal anders.
Sinds zijn vader bij hen is weggegaan – om later om het leven te komen, dus hoop op terugkeer is er niet – is de moeder van Laurence gaan drinken. Even zag het er rooskleuriger uit toen er een nieuwe vriend kwam, maar dat werd niks. Nou ja, het werd een halfbroertje, Jay.
En terwijl zijn moeder wegzakt in een depressie en steeds meer gaat drinken, neemt Laurence vaker de zorg op zich voor Jay. En dan komt ze niet thuis. Niets aan de hand, denkt Laurence, ze is wel eens vaker weggebleven. Maar de dag daarna is ze er niet, en de dag daarna ook niet.


Intussen probeert Laurence het leven gewoon door te laten gaan. Hij weet dat ze het risico lopen in de handen van jeugdzorg te belanden, dus die nieuwsgierige bemoeial van beneden moet om de tuin geleid worden. Hij gaat daar erg ver in, maar wat voor keuze heeft hij?
De kleren van de jongens beginnen te stinken, er is geen eten in huis – de kakkerlakken vinden de laatste kruimels wel. Er is ook geen geld, maar het moeilijkste is Jay. Hij is pas zes, hij wil zijn moeder, ‘dat bepaal jij niet’ is een zin die hij graag bezigt, en hij weet ook hoe hij zijn tanden moet gebruiken.
Heeft Laurence de oplossing in handen als hij mee gaat doen met een radioquiz waar een luxe vakantie mee te winnen valt?
Er is een lichtpuntje in zijn leven: Mina, het meisje dat hem een rare snuiter vindt, maar dat wel leuk vindt. Maar hij kan haar ook niets vertellen. Waar blijft Mama nou? Laurence wordt steeds wanhopiger. En buurvrouw Nelly brutaler.


Een tragikomisch sprookje. Natuurlijk is de situatie van de twee jongens helemaal niet leuk, maar de schrijver maakt van de zesjarige Jay een bron van humor. De dagelijkse gang naar de telefooncel – om mee te kunnen doen aan de quiz - en de zoektocht naar hun moeder brengt spanning en Mina zorgt voor een licht romantisch tintje. De hoofdstuktitels zijn leuk gevonden, het begint met dinsdag en vervolgt niet met woensdag maar met 'toendag', en zo is een 'wijdag', een 'ondag', en nog meer. De omslag is ook aantrekkelijk.


Een debutant die alles in zich lijkt te hebben voor meer prachtige jeugdboeken.
Dave Cousins (Birmingham) houdt zich bezig met zijn gezin, zijn band en nu dus ook met schrijven. Hij woont  met zijn gezin in Hertfordshire, en het tweede boek is al geschreven.


ISBN 9789048819584 |paperback|256 pagina's| Uitgeverij Moon| maart 2014
Vertaald uit het Engels door H.C. Kaspersma

© Marjo,22 mei  2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER