jeugd 15+

Steven Herrick

http://www.stevenherrick.com.au/

 

altZwartgelakte nagels
Steven Herrick


‘Draagt je moeder nagellak?’
‘Ja, rood, geloof ik.’
‘Ah, ze houdt van macht.’
‘En wat is zwart dan?’
‘De kleur van de duisternis.’


James is op weg naar de plaats waar hij zijn eerste baan heeft gekregen, als leraarstagiair, en het is een hele onderneming voor deze beschermd opgegroeide jonge man. Als enig kind hebben zijn ouders hebben altijd behoed voor vervelende dingen en geleid in een richting waarvan zij dachten dat het goed voor hem zou zijn. Ze hebben hem nooit iets gevraagd.
Erger nog: als hij eens iets zei, veegden ze dat weg. Toen hij een auto moest hebben om daar het dorp Hillston (het boek speelt in Australië) te kunnen rijden, en aangaf dat hij een tweedehandsje goed genoeg vond, stond er een gloednieuwe BMW voor de deur. Zijn moeder bood zelfs aan om mee te gaan om de eerste dagen (of langer) voor hem te zorgen.
Op het moment dat een jong meisje hem aanspreekt en vraagt om een lift, hoort hij als het ware zijn ouders waarschuwen dat hij het niet moet doen. Is het misschien daarom dat hij haar juist wel mee neemt? In ieder geval stapt Sophie in.
Ze blijkt de tegenpool te zijn van James. Waar hij weg gaat van huis en zich hoopt vrij te kunnen voelen, is zij onderweg naar huis, omdat die vrijheid haar niet zo goed bevalt. James heeft nooit voor zichzelf hoeven denken; Sophie’s leven was er een vol verantwoordelijkheden, omdat haar moeder het gezin achterliet toen Sophie nog maar tien was, en voor haar vader en twee broertjes moest gaan zorgen.


James is een magere slungel, de vrouwen hangen niet bepaald aan zijn nek; Sophie is adembenemend mooi en heeft last van opdringerige mannen.
Maar ze hebben ook veel gemeen: ze zoeken hun weg in het leven, een eigen leven, los van het verleden. En het klikt tussen de twee.
In deze bijna-roadnovel is het einde niet verrassend. Steven Herrick vond het nodig om ook de ouders van James aan het woord te laten, die een eigen ontwikkeling doormaken. Hm, was dat nodig?
Het geheel is een ontwikkelingsroman voor alle leeftijden. Meeslepend geschreven, dat wel, maar of het zal blijven hangen?


ISBN  9789047704584 | paperback | 216 pagina's | Lemniscaat | maart 2012
Vertaald uit het Engels door Tjalling Bos Leeftijd vanaf 15 jaar

© Marjo, 16 augustus  2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER