jeugd 15+

Saar Pannekeet

Stroomstoring
Saar Pannekeet
met medewerking van Chinouk Thijssen


Op de middelbare school is een ouderavond. Een aantal leerlingen heeft zich aangemeld om alles voor te bereiden, en ze zijn druk bezig daarmee als plotseling het luchtalarm afgaat. Ze nemen het meteen heel serieus, ze doen wat hen - en iedereen in het land - opgedragen wordt: ramen en deuren sluiten, de gordijnen dicht en vooral tot nader order binnenblijven.


Maar dat nadere order komt maar niet en de vijf jongeren die nu opgesloten zijn in het schoolgebouw zijn op elkaar aangewezen. De conciërge was vlak voor het alarm afging de deur uitgegaan voor boodschappen en hij had de deur achter zich op slot gedaan.
Hij komt ook niet terug. En er komt evenmin iemand anders en, als ze stiekem even kijken, zien ze op straat nauwelijks iemand. Op de radio vertellen ze dat in een fabriek aan de grens met Duitsland na een stroomstoring een giftig en heel gevaarlijk gas vrijgekomen is.


Wat Saar Pannekeet heel goed doet is kiezen voor een oneven aantal jongeren, twee jongens en drie meisjes: dat zorgt automatisch voor spanningen. Bovendien geeft ze ieder van hen het woord en daarmee kan ze de verschillende karakters goed uittekenen.
Waar het vooral om gaat is hoe ieder van hen reageert op deze onvrijwillige opsluiting. Er is voldoende eten voor een aantal dagen, maar wat als het op dreigt te raken en ze nog steeds niet naar buiten mogen?
En ze hebben natuurlijk geen schone kleding bij zich, en er zijn geen bedden. Heel verrassend: er is wel een koelcel…
Dan is er nog een extra element: die ouderwetste draaitelefoon waarmee je magische gesprekken kan voeren. Ook leuk gevonden en goed in het verhaal ingebouwd.
Dan nog enkele verrassende wendingen, en het is helemaal compleet.


Saar Pannekeet is een van de winnaars van de verhalenwedstrijd Share your stories 2021, voor auteurs van 12 tot 18 jaar.
Zij bedacht een spannend plot, dat met de hulp van Chinouk Thijssen in de goede vorm gegoten werd. Het is voor lezers van Thijssen wel duidelijk dat het niet haar verhaal is, er zitten onvolkomenheden in, maar dat het een prima idee is, en dat er belangrijke thematiek behandeld wordt dat jongeren van 15 en ouder aan zullen spreken, dat is vast de verdienste van Saar Pannekeet. Met wat goede sturing kunnen we nog veel van haar verwachten.


ISBN 9789044846751 | Hardcover | 80 pagina's | Uitgeverij Clavis | juli 2022
Leeftijd vanaf 15 jaar

© Marjo, 1 december 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER