jeugd 15+

Olivier van Os

Lijken liegen niet
Olivier van Os

Vier vriendinnen, Rachel, Eva, Jasmine en Leah,  brengen jaarlijks een deel van hun vakantie door in het vakantiehuis van Eva’s ouders. Een jaar eerder waren ze met z’n vijven, Sarah is er niet meer bij.
De buitenwereld weet niet beter dan ze is spoorloos is verdwenen, zonder dat het hoe en waarom bekend is. Nu blijkt al snel dat de vier vriendinnen dat wèl weten, maar wat er gebeurd is houden ze voor zich.
Maar dan trilt de mobiel van Rachel. Een onbekende. Met cryptische boodschappen. Wie is dit? Is een van de anderen een grap aan het uithalen?


‘Waarom lieten jullie me daar liggen?’
Rachel keek vol ongeloof naar het scherm. Het zweet brak haar uit en haar hart begon zo snel te kloppen dat het leek alsof ze net een marathon had uitgelopen. ‘Nee dit kan niet, ze is dood,’ fluisterde ze tegen zichzelf.’


Het is het begin van een nachtmerrie. Ook nu verdwijnt een van de vriendinnen. En al snel blijkt dat de anderen evenmin veilig zijn. Zelfs mensen die op het verkeerde moment op de verkeerde plaats zijn zijn hun leven niet zeker.
Intussen raken de meisjes steeds meer verstrikt in de leugens die ze vertellen tegen de politie. Rechercheur Caroline Baak vermoedt wel iets, maar als de meisjes niet willen praten, kan zij niets doen. Samen met haar collega’s Marc Evenwood en Thomas bijt ze zich op andere manieren vast in het onderzoek.


Intussen is er iemand die ook een stem in het verhaal heeft, een onbekende, die het om de een of andere onduidelijke reden voorzien heeft op deze vier vriendinnen. Door steeds het vertelperspectief te wisselen, waarbij een van de vriendinnen of de belager vertelt, met ook flashbacks over wat er een jaar eerder gebeurde, leest dit verhaal als een trein. Je wil niet stoppen met lezen.
En dan, verdorie, stopt het verhaal, en is er nog geen ontknoping!
‘Lijken liegen niet’ is het debuut van Olivier van Os. Nou, schrijven kan hij, dus nu maar hopen dat het vervolg snel komt!


Olivier van Os (Yde, 1999) istudeert Biomedical Engineering aan de Universiteit van Twente. Daarnaast schrijft hij graag. In zijn boekenkast staan uitsluitend detectives en het is dan ook geen verrassing dat hij voor zijn debuutroman voor dit genre heeft gekozen.


ISBN 9789463655576 |Paperback | 240 pagina's | Uitgeverij Elikser | juli 2023

© Marjo, 8 september 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER