jeugd 15+

Melvin Burgess

http://melvinburgess.net

 

altHype
Melvin Burgess


Om haar te paaien neemt Adam zijn bijna nieuwe vriendin Lizzie mee naar een popconcert, waar Jimmy Earle zal sterven. Dat heeft het popidool tenminste aangekondigd: hij heeft de nieuwe drug geslikt, een pilletje die je een week lang een ultieme beleving geeft van het leven, maar die je aan het einde van die week zonder mankeren velt. Death heet die pil, een nieuwe drug die steeds populairder wordt, vooral onder jongeren. Als je toch dood gaat kun je immers alles doen wat God verboden heeft? Wie maakt je wat?


Jongeren hebben geen mooie toekomst om naar uit te kijken. Er heerst veel armoe, de tegenstelling tussen rijk en arm wordt steeds groter. Er is al een beweging gevormd, de Zeloten, die het volk wil oproepen om in opstand te komen. Maar daarbij aansluiten betekent verlies van alle kansen.
Adam is een van die jongeren wiens toekomst niet zo rooskleurig is. Nu is hij nog jong, hij gaat naar school, en denkt er niet echt over na, hij is meer met de meisjes bezig. Maar hij ziet wel hoe zijn werkeloze gehandicapte vader steeds somberder wordt, en hoe zijn moeder zich een slag in de rondte moet werken om het gezin staande te houden. Alle hoop is gericht op zijn broer Jess. Die is chemicus geworden, hij studeerde toen hun vader nog werkte. Voor Adam is er geen studiegeld meer.


Na het concert van Earl worden er in de stad – Manchester – gratis Deathpillen uitgedeeld. Ook Adam en Lizzie hebben er een, maar ze gooien hem weg. Ze willen nog zoveel, en doodgaan hoort daar nog niet bij. Tot alles verandert: Lizzie twijfelt heel erg: geeft ze wel iets om Adam? Genoeg om door te gaan met hem? Haar ouders willen niets van hem weten. Intussen is Jess verdwenen en zijn Adams ouders erg ongerust. Hun modelzoon zou altijd laten weten waar hij is. Ze krijgen een brief van de Zeloten met slecht nieuws. In plaats van hen te steunen vertrekt Adam. Hij wil perse naar dat feest bij het nichtje, waar Lizzie hem ‘de eerste keer’ beloofd heeft. 


In de tussentijd is het nieuws over de gratis uitgedeelde pillen ook binnengekomen bij de fabrikanten er van. Ze zijn razend, en gaan op zoek naar de dader. En naar eventuele pillen die nog in omloop zijn. Het zijn bepaald geen lieverdjes deze lui, en ook zij arriveren op het feest.
Alles raakt in een stroomversnelling, Adam ziet het niet meer zitten, en slikt Death.


Het is een verhaal met zoveel vaart dat meer vertellen over de achtergrond er bij in schiet. Er is nauwelijks enige verdieping, de lezer moet maar aannemen dat het zo is. Er is veel geweld, zoveel dat het eigenlijk geen geloofwaardig verhaal meer is.
Maar dat is het toch al niet, toch? Een pil waarmee je een fantastische week beleeft om dan dood neer te vallen? Laten we hopen dat die er nooit zal komen.
Ik kan me voorstellen dat jongeren veel plezier beleven aan dit boek, er gebeurt heel veel, en het sluit prima aan bij hun belevings- en fantasiewereld.


Melvin Burgess (25 april 1954) is een Brits kinderboekenschrijver. Zijn eerste boek, getiteld The Cry of the Wolf, kwam uit in 1990. Zijn boek Junk (1996) werd in Groot-Brittannië een van de bekendste boeken voor jongvolwassenen.


ISBN 9789044345261 | paperback | 304 pagina's |Uitgeverij Moon |september 2014
Vertaald uit het Engels door Willeke Lempens Leeftijd: 15+

© Marjo, 19 januari 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER