jeugd 15+

Erebos ontwaakt
Ursula Poznanski


Jongeren van nu kennen meer technologische snufjes dan tien jaar geleden. Games, apps zijn volkomen ingeburgerd. Maar: niet als je die niet zelf geïnstalleerd hebt!
En nog minder als dat spel of die app ineens heel je leven overneemt!


Het overkwam Nick tien jaar geleden al. Toen was hij verbijsterd over dat spel dat aan twee kanten verslavend werkte. Nick wilde zelf spelen, het was populair op school en hij wilde weten wat er allemaal gebeurde, maar tegelijk had hij weinig keus. Het spel bepaalde wanneer hij speelde, en hoe lang. Hij kreeg opdrachten, en weigeren die uit te voeren, dat was absoluut onmogelijk.


En nu, tien jaar later, meldt Erebos zich zomaar aan. Maar Nick wil niet spelen. Hij weet maar al te goed hoe dat afgelopen is de vorige keer! Helaas heeft Erebos – wie er ook achter zit – niet stil gezeten. Alle nieuwe technologie wordt gebruikt, en in deze wereld waarin zoveel digitaal is en alle contacten via sociale media verlopen, is niets meer veilig. 
Zo weet Erebos alle foto’s buit te maken die Nick gemaakt heeft. En dat is zijn broodwinning: hij maakt trouwreportages. Hij moet die foto’s terug hebben! En dus moet hij spelen.


In de virtuele wereld waar hij de donkerelf Sarius is - net als de eerste keer - ontmoet hij oude bekenden, maar ook veel nieuwe spelers. Zoals dat in een game betaamt wordt er gevochten, zijn er monsterlijke wezens die bedwingen moeten worden, maar ook zijn er opdrachten.
En nu Erebos in staat blijkt om letterlijk alles over te nemen, niet alleen de computer, maar ook de telefoon, de navigatie, eigenlijk alles wat elektronisch werkt, worden Nick en zijn vrienden gedwongen terug te grijpen op ouderwetse post. Want een brief, een kaart, dat ziet Erebos niet.
Toch valt er niet aan te ontkomen: Erebos manipuleert, en dwingt. En weet alles.
Er staan korte hoofdstukken in het boek die blijkbaar van de hand van degene zijn die er achter zit. Helaas word je daar als lezer niet wijzer van.


Maar wat staat er precies op het spel? Wat is het uiteindelijke doel? En wie zit er achter?


Net als bij het eerste boek kom je niet los van het verhaal zo gauw je begonnen bent. Zo spannend en intrigerend is dit verhaal dat het geen enkel probleem is dat je een lijvig boek in handen hebt. Ook niet trouwens dat je misschien deel een niet gelezen hebt. Door nieuwe spelers op te voeren die nog niet precies weten hoe het spel in elkaar steekt, mis je dat eerste deel niet.
Al ga je dat zeker lezen na dit boek!


De plot blijkt ook niet zomaar een plot. Het spel wordt niet voor de lol gespeeld. Het verhaal zit vernuftig in elkaar. Natuurlijk is het bepaald een onorthodoxe manier om een belangwekkend onderwerp aan te kaarten, maar het werkt wel. Je leest immers door tot het einde, gezeten op het randje van je stoel.
Poznanski is het niet verleerd. Erebos ontwaakt is misschien nog wel spannender dan het eerste boek. De stijl is eigentijds en zal jongeren zeker aanspreken.


Ursula Poznanski (1968,  Wenen) Ze is naast journalist ook auteur van kinder- en jeugdboeken en romans voor volwassenen. Haar eerste kinderboek Theo Piratenkönig publiceerde ze in 2003.


ISBN  9789047712183  | paperback |312 pagina's | Uitgeverij Lemniscaat| november 2020
Vertaald uit het Duits door Pieter Streutker | Leeftijd vanaf 15 jaar

© Marjo, 18 februari 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER