jeugd 15+

Elanus
Ursula Poznanski

De zeventienjarige Jona Wolfram is als het ware gescout door de rector van de universiteit in Rothenheim. Hij mag komen studeren op deze elitaire universiteit. Jona is een wonderkind, maar zoals dat vaak het geval is: hij is wel uitermate intelligent, lost wiskundige sommen sneller op dan een rekenmachine, maar op het sociale vlak is hij niet zo handig. Hij is nogal wijsneuzig, probeert alles te beredeneren. Dat werkt niet echt en dat weet hij eigenlijk wel, maar hij is iemand die eerst doet en dan denkt. En dat vinden anderen niet echt prettig.


Zijn ouders hebben een gastgezin voor hem gevonden, de familie Helmreich, maar al doet Jona zijn uiterste best, echt soepel verloopt de omgang niet. Dat heeft deels te maken met zijn geheim: hij heeft een zelfgemaakte, computergestuurde drone, die hij Elanus noemt, naar de grijze wouw, een roofvogel. Met Elanus kan hij film- en geluidopnames maken. Al snel ontdekt hij met behulp van Elanus dat mensen geheimzinnig doen en geheimen hebben. Dat maakt hem nieuwsgierig!


Een andere onhandige zet is een briefje met een dubieuze tekst, dat hij zomaar bij onbekenden in de tas stopt. Hij blijkt er precies de verkeerde personen voor uitgekozen te hebben! Ook Marlene heeft zo’n briefje gekregen, en op dat meisje is hij een beetje verliefd geworden. Hoe kan hij haar er van overtuigen dat hij het allemaal niet zo kwaad bedoelt?  Eigenlijk heeft Jona maar één  vriend: buurjongen Pascal, die hem wel wil helpen in ruil voor bijles. ‘Pascal is de enige die hij niets wijs hoeft te maken.’


Een professor pleegt zelfmoord en twee jongeren belanden in het ziekenhuis, is er verband tussen deze gebeurtenissen? Elanus ‘ziet’ dat iemand knoeit met een infuus, en dat er iemand midden in de nacht in het park graaft. En wat doen die mensen ’s nachts in de bouwput waar een onderzoeksinstituut gebouwd gaat worden? De ‘slechteriken’ zijn ook niet dom: ze spotten Elanus! Vanaf dat moment verkeert Jona in gevaar…


Jona is een personage dat voor jongeren herkenbaar is: al zal niet iedereen superslim zijn zoals hij, velen kunnen last hebben van onhandigheid zoals Jona. Zijn onzekerheid en zijn nieuwsgierigheid brengen hem in de problemen. Je wilt weten hoe hij daaruit gaat komen!


De Oostenrijkse Ursula Poznanski is bekend vanwege thrillers als Saeculum en Vijf. Elanus gaat ook zeker hoge ogen gooien, het is een superspannend verhaal waarin de ontknoping pas op het laatst komt. Je blijft dus gespannen doorlezen!


ISBN 9789047710257 | paperback | 365 pagina's | Lemniscaat | juni 2018| Vanaf 15 jaar.
Vertaald uit het Duits door Esther Otten

© Marjo, 29 augustus 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER