jeugd 15+

Raven 3
Deel 5 uit de serie Slaves
Miriam Borgermans


Vanaf het jaar 2000 werd de kloof tussen arm en rijk steeds dieper. Door overbevolking, automatisering, robotica en AI hadden zij geen keus meer. Ze werden slaven, eigendom van een Meester of een Company, die alleen maar meer macht willen. Nietsontziend vernederen en misbruiken ze de mensen die niet tot hun klasse behoren. Zij werden voorzien van een elektronische halsband, slechts te verwijderen door onthoofding.


Er zijn stadsdelen, die op hun beurt weer geleid worden door het Alfabastion waar de machtige rijken zitten. Genoten staan op de hoogste tree, dan zijn er de Vrijen, en de grote bulk wordt gevormd door de slaven, dertien miljard. SLAVES staat voor Superfoundation of Labour Answers to Valuable Employees Society. Deze stichting verzorgt opleidingen voor slaven, die specifieke taken moeten verrichten.


Raven en Dante waren trashers – de hoogste klasse slaven, vaak hoog opgeleid, die buiten de stadsdelen hun kostje scharrelen. Als een slavenhandelaar Dante in het oog krijgt, wordt zijn leven beter, maar ook onvrijer. Hij en Raven waren als kind al zeer aan elkaar verknocht, en nu zorgt hij er voor dat zij naar een Delicatusopleiding gestuurd wordt, waarna ze de persoonlijke slavin moet worden van de Meester door wie ze gekocht wordt.
Als die genoot, Ghassan Aboud, vermoord wordt, wordt Dante aangewezen om de zaak onderzoeken. Raven wordt verdacht van de moord. Zij weet te ontkomen aan de doodstraf, en moet zien te overleven in de wereld buiten de stadsdelen. Daar wonen slaven van allerlei allooi. Mensen die haar tegenwerken, maar gelukkig ook mensen die haar helpen.


Als deel drie begint is Raven met een aantal anderen ontsnapt uit het Reservaat, dat door Seamus vernietigd werd. Zijn plan, Raven voor zichzelf te houden en de anderen te vermoorden valt niet goed bij zijn meerderen, maar natuurlijk is ook Raven niet van plan hem zijn zin te geven. Ze weet te ontsnappen, en is opnieuw gedwongen zichzelf te redden in een dorre verwoeste wereld vol gevaren.
Alleen, opgejaagd, en onbekend met de omgeving, waar stof zowel haar bondgenoot als haar vijand is.
Maar Seamus wil haar terug, en stuurt Hunters – een Hunter is iemand die jaagt op weggelopen slaven om zelf voordeel te behalen - achter haar aan.


Raven is er van overtuigd dat Dante haar verraden heeft. Als ze hem opnieuw tegenkomt als Hunter weet ze het zeker. Maar waarom? Ze doet in ieder geval alles om uit zijn handen te blijven. Ook hier zijn er tegenvallers en verkeert ze vaak in gevaar. Ze is erg handig – een echte trasher – zegt een van de mannen die haar zal helpen, ze heeft een goed uithoudingsvermogen en is sterk. Maar die voordelen heeft Dante ook. Tussen de hoofdstukken door lezen we kleine stukjes tekst waaruit duidelijk wordt dat Seamus haar nog steeds koste wat kost terug wil hebben.


En wat is nu eigenlijk dat grijze ding, dat opduikt in het begin van het verhaal, iets wat door iedereen genegeerd wordt, maar er toch niet voor niets beschreven zal staan? En die arme hond? Zal ze die nooit terugzien?


Tja, het verhaal eindigt zeer abrupt, Borgermans laat haar lezers hulpeloos achter. Zit je eerst van spanning je nagels op te eten, ineens is er niets meer!


Er zijn intussen vijf delen in de Young Adultserie SLAVES, waarin om en om de twee hoofdpersonen aan het woord komen: Dante en Raven. Dit vijfde boek is het derde waarin Raven de spil is waar het verhaal om draait. En ja, het draait vaak om weer ontsnappen, en weer proberen in leven te blijven en een doel te bereiken dat je je stelt. Maar Miriam Borgermans schrijft zo filmisch dat het boeiend blijft!
Het is toch knap dat zij de lezer weer meteen in het verhaal weet te trekken, terwijl die toch een hele periode verstoken is gebleven van de belevenissen van de twee hoofdpersonen. En heb je lacunes in het geheugen: achterin is er een verklarende woordenlijst voor de terminologie die hoort bij dit toekomstverhaal.


Miriam Borgermans (1965, Vught) groeide op in België. Zij studeerde bosbouw, iets waarvan ze profijt heeft bij het beschrijven van de landschappen.


ISBN 9789044837483 | Hardcover | 546 pagina's | Uitgeverij Clavis | november 2019
Leeftijd vanaf 15 jaar.

© Marjo, 2 april 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER