jeugd 15+

altNiets om het lijf
Kaat de Kock


De vijftienjarige Marie vindt dat haar ouders haar te veel op haar nek zitten, ze is intussen oud genoeg om zelf uit te maken wat ze doet. Tegelijk is ze onzeker over haar plaats in de wereld. Kortom, Marie is een normale puber.


Ze is verliefd op de gitarist van een plaatselijke band en kan haar geluk niet op als deze Adam om haar telefoonnummer blijkt te hebben gevraagd! Hij is vier jaar ouder, dus ze snapt wel dat hij graag meer met haar zou doen dan zoenen, maar daar is ze nog helemaal niet aan toe. Maar hoe moet dat nu, als Adam er blijk van geeft ook andere meisjes leuk te vinden? Misschien krijgt hij bij hen wel meer voor elkaar. Haar onzekerheid wordt nog groter als een van die concurrentes haar toesnauwt:


‘Als jij denkt dat Adam een klein, dik kindje verkiest boven een vrouw als ik, dan is dat leuk voor jou.
Maar Adam heeft me dit weekend nog proberen te kussen en ik ben degene die hèm heeft afgewezen.’

‘Noemde ze me nu echt dik?’


Dezelfde avond heeft haar moeder het over aan de lijn doen. Dat ze daarmee helemaal niet op Marie doelde, dringt niet door. Vanaf dat moment beginnen de problemen: Marie lijnt. Ze eet steeds minder, tot het haar omgeving op begint te vallen dat ze er wel erg slecht uitziet. Maar nee, zegt Marie: ‘Ik ben dik’.
Als ze ook nog ontdekt dat ze het fijn vindt zichzelf te straffen – na bijvoorbeeld een ruzie met haar moeder – door zichzelf te snijden, is helemaal het hek van de dam. Kan ze deze situatie nog terug draaien?

Een hard boek waarin heel duidelijk wordt omschreven hoe een heel normale jonge vrouw er toe komt zichzelf zo uit te hongeren. Een boek voor tieners - vooral meisjes - die kampen met onzekerheid, maar ook voor hun ouders en verzorgers, die misschien met dit verhaal meer begrip op kunnen brengen. Het maakt duidelijk hoe goed bedoelde opmerkingen soms helemaal verkeerd kunnen vallen.

Kaat De Kock
(1975) is een Vlaamse Young-Adultschrijfster. Zij schrijft helder en duidelijk over onderwerpen die de jeugd bezig houden. Huiselijk geweld en verboden relaties waren eerder onderwerpen van haar Young Adultboeken.  Deze, die vooral over anorexia handelt, is helaas ook een actueel onderwerp waar aandacht aan besteed moet worden.
De omslag is ook heel beeldend.

ISBN 9789044832419| Hardcover | 147 pagina's | Uitgeverij Clavis | januari 2018
Leeftijd vanaf 15 jaar

© Marjo, 21 april 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER