jeugd 15+

jeugd 15+De man bij het meer


Ed Franck is vooral dichter, en dat kun je merken aan zijn proza.


'Pootloze koeien dreven op mistbanken die laag over de weilanden slierden'


Laura is een tiener die, helemaal ondersteboven van de eerste verbroken liefde, naar haar tante reist. Tante Rebecca woont in haar eentje in een afgelegen dorp.
'Beter een paar weken op het platteland dan doelloos in de stad rond te dwalen, de stad met al die mensen, altijd die mensen.'
Ze weet nog niet dat mensen overal mensen zijn, en dat haar vakantie niet louter uit rustig wandelen door velden en bossen zal gaan bestaan. Tante Rebecca blijkt de ideale vrouw om mee samen te wonen, ze vraagt niets, en gaat haar eigen gang. Dat doet Laura ook. Maar er gaat geen moment voorbij of ze denkt aan Karel, de jongen die haar verstoten heeft omdat ze niet meer bereid was meer van zichzelf te geven. In cursieve stukjes beleven we iets van deze relatie. En waar Laura zelf langzaam achterkomt heeft de lezer dan allang besloten: ze is beter af zonder die knul!
Maar dat ontdekt ze pas als ze afgeleid wordt door een ontmoeting met een man, die haar aanziet voor ene Paula. Het is een vreemde man. Wie is die Paula toch, en wat heeft de vrouw uit dat huisje met de man te maken?


Behalve een redelijk spannend verhaal is het vooral een introspectief boek. Laura komt tot inzicht, ze ontdekt dat mensen niet altijd zijn wie ze lijken. Laura wordt volwassen.
Geen hoogstandje dit boek, maar ook geen niemendalletje.


Paperback | 108 Pagina's | Querido Kinderboek | 2005 ISBN: 9045102366

© Marjo, 5 november 2006

Lees de reacties op het forum, klik HIER