Boekenarchief K-L

Stephanie Landsem

https://stephanielandsem.com

 

Meer dan goud
Stephanie Landsem


Op een meeslepende manier weet de Amerikaanse auteur Stephanie Landsem de Bijbelse gelijkenis van de verloren zoon in een modern jasje te steken en er een meer eigentijdse draai aan te geven. Ze neemt ons in Meer dan goud mee naar de jaren ’30 van de vorige eeuw waar Minnie Zimmerman op een boerderij in Odessa opgroeit. Zij vindt het heerlijk om samen met haar vader op de boerderij aan het werk te zijn.


Op school heeft Minnie het echter moeilijk. Steeds weer wordt ze vergeleken met haar wijze zus Penny. Minnie is voor haar gevoel op school maar goed in één ding: doen alsof. Gelukkig hoeft ze bij haar moeder nooit te doen alsof. Het favoriete moment van de week is de zaterdagmiddag. Dan gaat Minnie altijd met haar moeder naar de bioscoop. Haar moeder gelooft in Minnie:


‘Je moet nooit willen zijn als een ander, lieverd,’ zei ze met mijn gezicht in haar hand. ‘Jij  hebt je eigen verborgen talenten. Jij vindt je weg wel, meisje. Twijfel daar niet aan.’


Deze uitspraak neemt Minnie de rest van haar leven mee.


Als Minnie 16 is, overlijdt haar moeder en verandert het leven van Minnie totaal. De boerderij komt in zwaar weer, het schoolleven wordt nog ellendiger en uiteindelijk neemt Minnie in het diepst geheim de beslissing om Odessa te verlaten om in de filmwereld aan de slag te kunnen. Ze hoopt zoveel geld te gaan verdienen dat ze daarmee het bedrijf van haar vader kan redden. Zonder dat haar vader en haar zus Penny het weten, vertrekt ze naar Hollywood. Ze neemt de kostbare ring van haar moeder mee en ook het geld dat haar vader klaar had liggen voor het betalen van de hypotheek.


In Hollywood verandert Minnie haar naam in Minerva Sinclaire. Wat is het leven er anders dan Minnie zich had voorgesteld! In haar zoektocht naar de juiste filmrol moet Minnie keuzes maken die indruisen tegen alles wat zij vanuit huis meegekregen heeft. De worstelingen die deze keuzes met zich meebrengen, worden haarscherp neergezet.


Stephanie Landsem beschrijft gedetailleerd het harde leven in Hollywood waar bijna iedereen op zichzelf gericht is en wat dit met de gevoelens, maar ook met het geweten van Minnie doet. Ze zet je als lezer tot nadenken: wat zou jij doen als je ziet dat het thuis financieel slecht gaat? Zou jij dezelfde keuzes maken als Minnie? Of zou je meer zijn als Penny? Hoe zou jij als vader reageren als je kind zonder jouw medeweten vertrekt en daarbij ook nog je laatste geld meeneemt?
Meer dan goud boeit van het begin tot het eind en eindigt met een eerlijke terugblik van Minnie op haar keuze om naar Hollywood te gaan.


ISBN 978 90 297 3197 3| NUR 302 | Paperback | 360 pagina’s | Uitgeverij KokBoekencentrum | januari 2022
Meer dan goud is vertaald door Susanne Castermans-Nelleke.

© Els ten Voorde, 7 februari 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER