Boekenarchief K-L

Karin Kuiper

altDe camping
Karin Kuiper

Cindy en Ralph hebben met de overname van een camping in Frankrijk hun droom waargemaakt. Ze zijn door een intens verdrietige gebeurtenis min of meer tot elkaar veroordeeld en camping Le Paradis moet hun relatie nieuw leven inblazen. De basis van hun verbintenis is wankel en het leven op de camping moet zorgen voor een stabielere fundering. Een nieuw begin maar ook een laatste redmiddel. Ze houden van elkaar en hopen dat de liefde zal overwinnen.

Wie denkt dat het leven op een camping een soort eeuwigdurende vakantie is, heeft het goed mis. Dat ondervindt Cindy ook. Ze ploetert dag in dag uit, er lijkt geen einde aan de waslijst met klussen te komen. Daarbij ergert ze zich enorm aan Ralph die steeds vaker te diep in het glaasje kijkt. Cindy torst een enorm schuldgevoel met zich mee, ze voelt zich verantwoordelijk voor de dood van haar tweelingzus. De leegte die ze van binnen voelt zou ze graag willen opvullen door het krijgen van een baby. Het leven is echter bikkelhard voor Cindy, ze zal nooit een kindje krijgen.

Op de camping verblijven een aantal vaste gasten en elk jaar komen er nieuwe mensen vakantie vieren. In de zomer wordt de camping eveneens gebruikt als accommodatie voor reisgezelschappen die bestaan uit alleenstaande ouders en hun kroost. Cindy wordt tijdens deze weken extra geconfronteerd met haar kinderloosheid en is dan niet op haar best. Ralph begrijpt het wel maar baalt er desondanks stevig van.

Het leven op de camping is soms net een soap. De alleenstaande ouders flirten er flink op los en de vaste gasten kijken hoofdschuddend toe. Er wordt gemopperd over alle drukte en er zijn volop relatieperikelen. De komst van de nogal gladde Guido trekt de aandacht van menig dame. Ook Inge en haar partner Monique vinden hem interessant. Hij kan wel eens de aangewezen persoon zijn om hun kinderwens te vervullen. Guido ziet Inge wel zitten maar is zich niet van haar voornemens bewust. Hij heeft andere dingen aan zijn hoofd zoals het verdoezelen van een crimineel verleden. Wanneer een vrouw een psychose krijgt en een septic tank ontploft, is de chaos compleet. En waar hangt Guido toch uit?

Het leven in Frankrijk is niet zo romantisch en idyllisch als Cindy en Ralph zich hadden voorgesteld. De verhuizing was een vlucht maar alle problemen en nare herinneringen zijn gewoon meegereisd naar het nieuwe thuisland. Tijdelijk wonen in een oude caravan klinkt in theorie heel charmant, in de praktijk is het vooral zeer onpraktisch. Gaat hun relatie het redden? Dat er iets moet gebeuren staat vast.

De kleurrijke campinggasten bieden een mooi tegenwicht voor het serieuze verhaal van Cindy en Ralph. Hun belevenissen zijn heerlijk aangedikt. De combinatie van ernstig met smeuïg werkt goed. De personages en hun verhalen zijn netjes uitgewerkt en het geheel bevat de nodige humor. Diepgaand is het allemaal niet, ondanks alle sores overheerst een zekere luchtigheid. Halverwege dreigt het verhaal even in te zakken om vervolgens in sneltreinvaart op de ontknoping af te razen.

Karin Kuiper heeft met De camping een prima debuut neergezet. Ze heeft een geheel eigen stijl ontwikkeld en als ze deze doorvoert in een volgend boek, wil ik het zeker lezen.

ISBN 9789046811139| Paperback |  223 pagina's | Nieuw Amsterdam | oktober 2011

© Annemarie, 23 september 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER