Het huis in Parijs
Natasha Lester
Met het meeslepende familieverhaal over liefde, verlies en trouw zet de Australische schrijfster Natasha Lester met haar boek Het huis in Parijs voet aan de grond op Nederlandse bodem. En wat een binnenkomer is dit boek!
In de proloog wordt heel omschrijvend de modeshow van Christian Dior in 1947 door de ogen van mannequin Margaux Jourdan aan de lezer voorgelegd. Er is een soort van afstandelijkheid in deze proloog waar je je als lezer wat ongemakkelijk bij voelt, maar wat je ook heel erg aanspoort om de rest van het boek te gaan lezen. Want wat is de reden van die afstandelijkheid? En wie zijn Skye, Liberty en Nicholas van wie zij de namen nooit meer noemen zal?
In tegenstelling tot de afstandelijkheid in de proloog, zuigt het eerste hoofdstuk van het boek je direct mee in het leven van Skye Penrose, een levendig en avontuurlijk meisje dat van uitdagingen houdt. Samen met haar zusje Liberty groeit ze op in een eenoudergezin wat in de jaren ’30 van de vorige eeuw voor veel narigheid zorgt. Als Skye een hechte vriendschap met Nicholas Crawford sluit, kan haar wereld echter niet meer stuk.
Haar moeder is een bijzondere persoonlijkheid die als waarzegster haar brood verdient en in haar vrije tijd als pilote veel uren in de lucht doorbrengt. Haar liefde voor vliegen brengt zij over op Skye en al op heel jonge leeftijd leert Skye vliegen. Skye heeft er al heel wat vlieguren op zitten als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt en zij als één van de eerste vrouwelijke ATA-piloten aan de slag gaat. Heel gedetailleerd weet Natasha Lester het dagelijks leven en de emoties van deze ATA-piloten en de visie van de mannelijke Britse RAF-piloten op hun vrouwelijke collega’s in het boek weer te geven.
In Het huis in Parijs wordt heden en verleden met elkaar afgewisseld. In het heden speelt Kat Jourdan de hoofdrol. Zij is een museumconservator en woont samen met haar grootmoeder Margaux Jourdan in Australië. Als zij echter een exclusieve collectie Dior-jurken aantreft in haar oma’s oude huis in Cornwall en haar oma niet over het verleden wil praten, gaat Kat zelf op onderzoek uit. Hoe meer Kat over het verleden te weten komt, hoe duidelijker het wordt dat haar grootmoeder niet de vrouw kan zijn die zij zegt te zijn.
Tot de laatste pagina blijf je als lezer geboeid. Alle verhaallijnen vloeien prachtig in elkaar over. Met recht is Natasha Lester een bestseller-auteur en ik kan niet wachten tot er meer boeken van haar in Nederland uitgegeven gaan worden!
ISBN 978 90 261 5310 5|NUR 302| Paperback | 469 pagina’s | Uitgeverij De Fontein | juli 2021
Het huis in Parijs is uitstekend vertaald door Hanneke van Soest
© Els ten Voorde, 25 oktober 2021
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER