Boekenarchief K-L

Julia Kerninon

Liv Maria
Julia Kerninon


Liv Maria Christensen, dochter van Mado Tonnere en Thure Christensen, een opzienbarend stel, zij caféhoudster, hij altijd met zijn neus in de boeken. "Haar vader hield van verhalen, en haar moeder was een personage." Haar vader vindt dat hij geluk heeft gehad dat Mado met hem wilde trouwen.
Het is ook haar vader die van zijn dochter een lezeres maakt.


In dit bijzondere gezin groeit Liv Maria op. Ze leven op een Bretons eiland waar het leven meer dan goed is. Op haar veertiende reed Liv Maria al rond in de oude Volvo. En vervoerde iedereen van de ene naar de andere kant van het eiland. Verder was er de ruige kust, de wilde zee, de schapen. Ze viste elke ochtend  het ontbijt bij elkaar. Kortom, ze had een heerlijk leven, totdat...


Er iets gebeurde waardoor haar moeder de destijds zeventienjarige Liv Maria onmiddellijk naar Berlijn stuurde, naar Bettina de dertigjarige zus van haar vader. Het is 1987. Het is in Berlijn waar Mado haar Engelse leraar Herr Doktor Fergus O'Shea ontmoet, achteraf haar grote liefde. Ze zijn beiden alleen in de grote stad, en beiden bezeten van literatuur en talen. Al snel groeit er een band en het onvermijdelijke gebeurt. Ze krijgen een relatie. Maar er is een probleempje. Fergus is een veertiger, getrouwd en heeft drie kinderen, zijn oudste zoon is vier jaar jonger dan Liv Maria...
En dan komt de dag dat het met de zomerlessen gedaan is.


"Dit was er gebeurd. Ze was met hem naar bed gegaan. Juni, juli en augustus 1987. Ze was de helke zomer lang met hem naar bed gegaan. Ze had hem liefgehad. Ze wist nog niet dat ze door dit te doen op een dag haar gezin, de vader van haar kinderen en haar innerlijke rust zou moeten missen. Ze was zeventien jaar. Ze dacht dat ze niets te verliezen had. Toen september was aangebroken zag ze met ongeloof hoe haar minnaar zijn koffers pakte. [...]
'Ik schrijf je zodra ik aankom,' beloofde hij."


Hij schrijft niet, Liv Maria gaat kapot en is daarna voorgoed veranderd. Ze woont overal en nergens, heeft vriendjes, bouwt een schitterende carrière in verschillende gebieden op. Maar ze is er nooit écht met haar hart bij, totdat ze Flynn ontmoet, alles valt op zijn plek, ze weet onmiddellijk dat hij de man is van wie ze kinderen wil. Ze is eindelijk weer gelukkig, meer dan gelukkig. Maar over Berlijn of Fergus praten kan ze nog steeds niet.


En dan ontdekt Liv Maria iets wat haar leven totaal op zijn kop zet... en ons als lezer ook even naar adem laat happen. We volgen Liv Maria in haar worsteling. Haar liefde voor Flynn en de kinderen is onveranderd. Toch weet ze dat ze zo niet verder kan. Wat moet ze doen?


Het hele boek ademt een vrijgevochten eerlijkheid uit maar is ook speels en soms sensueel. Liv Maria is afstandelijk en blijft ongrijpbaar maar toch heeft ze iets waardoor je ontzettend met haar meeleeft. Je begrijpt haar maar kan haar ook niet helemaal volgen. Het is een mysterieuze vrouw die je toch goed lijkt te kennen.


De opbouw van het verhaal is verrassend. Aanvankelijk voert Liv Maria het woord, maar na verloop van tijd kruipen we ook in het hoofd van Fergus, zijn vrouw en in dat van de zoon van Fergus. Allen hebben een eigen stem, een eigen visie, een eigen verhaal wat tot de plot van het verhaal leidt. En dit alles in mooie zinnen en bijzondere gedachten weergegeven. Het is een indringend verhaal dat na lezing nog even bij je blijft.
Kortom, een echt koesterboek.


Julia Kernion is een van de opvallende stemmen van de nieuwe generatie Franse auteurs. Haar voorgaande boeken zijn bekroond met talloze prijzen en in vele talen vertaald.


ISBN 9789046828090 | Paperback | 175 pagina's | Nieuw Amsterdam | 3 maart 2022
Uitstekend uit het Frans vertaald door Ghislaine van Drunen

© Dettie, 24 maart 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER