Boekenarchief K-L

Bart Van Loo & Alain Giebens

Elsschot, Antwerpen & Coraline
Bart Van Loo & Alain Giebens


Het W.E.G. (Willem Elsschot Genootschap) vroeg aan Bart van Loo (francofiel, auteur en spreker) een boek te schrijven over Elsschot.
Volgens eigen zeggen is hij geen Elsschotiaan dus hoe moest hij dat aanpakken?
Hij besloot een mooie française op te voeren die hij 'ontmoet' in de Bibliothèque nationale de France. Zij heeft een boekje van Clément Pansaers in handen en dat besluit hij aan te grijpen om een gesprek te openen met haar.


"Beseft u dat wij op dit moment mooi gestalte geven aan België?"
Ze neemt me argwanend op. Dan een aarzelende glimlach. Vervolgens een stilte, en een vraagteken op haar gezicht. "U staat daar in uw handen met een Brusselaar die in het Frans schreef, maar het Nederlands meester was, en ik hier met een Antwerpenaar die de taal van Vondel verkoos, maar Balzac moeiteloos dans le texte kon lezen. En, "voeg ik eraan toe, aangemoedigd door de glimlach die zich stilaan over haar gezicht uitbreidt: "u kunt dat laatste ook over mij zeggen."
Geintrigeerd kijkt ze naar het opdondertje naast haar. "Wat weet u over balzac?" Ik antwoord met een vraag. "Wat weet u over Elsschot?" Ze neemt Villa des Roses ter hand, en ik hoor haar zeggen: "Elskot?" Alsof het de evidentie zelve is, zag ik haar dat hij een van de grootste Vlaamse auteurs is. "Nooit van gehoord," zegt ze, maar het is duidelijk dat ze niet onbewogen blijft bij zijn naam. Ik mag niet aarzelen. "Koffie?" Ik wijs naar de aanpalende cafetaria."


Ze luistert gretig naar Bart en ze blijkt zeer belezen te zijn wat Bart erg charmeert, anders gezegd hij valt als een blok voor de mooie Parisienne, Coraline genaamd. Ze deelt ook zijn passie voor Balzac. Bart vertelt haar dat Elsschot goed op de hoogte was van de Franse letteren. Hij droeg Flaubert, Stendhal, Balzac etc hoog in het vaandel.
Later geeft hij in Parijs aan Coraline de Franse versie van Villa des Roses en ze bezoeken de straat waar Villa des Roses gestaan moet hebben.
Coraline belooft naar Antwerpen te komen en tot grote verrassing van Bart doet ze dat ook. Hij leidt haar rond door de stad van Elsschot en vertelt verder over Elsschot en draagt o.a. een schunnig lied voor dat Elsschot schreef in zijn studententijd. Hij geeft haar een blauw boek, L'embrouille staat op de cover, daaronder Lijmen/Het Been traduit du néerlandais par Marnix Vincent. Coraline reageert heel aangedaan wat Bart nogal verbaast. Daarna moet ze opeens weg, ze zal hem gauw schrijven en dan zullen ze elkaar weer zien. Bart verwacht er niets van maar toch schrijft ze en vertelt in haar brief dat Willem Elsschot plagiaat gepleegd heeft... Onmogelijk volgens Bart.


Wat volgt is het verhaal over Elsschot, Antwerpen en Coraline. Heeft Elsschot echt plagiaat gepleegd? Waarom komen ze steeds het nummer 17 tegen in Elsschots werk? Hoe vertaal je het gedicht Het huwelijk in het Frans? Coraline kan het...
Waarom was Coraline zo aangedaan toen ze L'embrouille kreeg?
Al de antwoorden zijn te lezen in dit boek.


Bart Van Loo heeft een knap stukje werk geleverd. Naast de vele, zogenaamd terloopse, informatie over Elsschot heeft hij een roman geschreven die soms een beetje onrealistisch aandoet maar dat is wel goed gebracht. Coraline heeft bijv. op gegeven moment een theorie over Elsschots plagiaat dat vermakelijk is. Ook zijn er bepaalde gedachtegangen over aspecten van het werk van Elsschot die mogelijk vergezocht zijn maar toch denk je, wie weet... het zou zomaar eens kunnen.
De verliefdheid en hoop op meer van Bart is eveneens grappig, en vooral omdat Coraline zo wisselend reageert, denk je zelf ook steeds, wie weet... Bart neem Coraline mee naar plekken in Antwerpen en Parijs waar Elsschot gewoond, gewerkt en plezier gemaakt heeft.
Alain Giebens heeft van die huizen, cafés e.d.  prachtige foto's gemaakt.
Een prettig en speels geschreven boek waarbij je ook nog eens veel opsteekt over Elsschot en zijn werk.


ISBN 978 90 450 1740 2 Paperback 144 pagina's | Atlas Uitgeverij | september 2010

© Dettie, 19 oktober 2010

Lees de reacties op het forum en/of reageeer, klik HIER