Boekenarchief K-L

Lotte Kok

https://www.lottekok.com

 

Hine
Lotte Kok

Hine is op achtjarige leeftijd naar haar familie in Boveneind gestuurd, een godvrezende familie, althans voor de buitenwereld.
Bij de ooms en tantes in het kasteel waar haar moeder was opgegroeid, groeit nu ook Hine op, die tot dan toe met haar moeder in een hutje heeft gewoond in een afgelegen bos, ver van de bewoonde wereld, en ook zonder onderwijs. Wat een man was, wist ze niet, maar ze waren gelukkig, dacht Hine.
Waarom stuurde haar moeder haar weg? Waarom verdween zij?


Nu ze bij de ooms opgroeit, ontdekt ze snel genoeg wat een man is, en als ze veertien is, besluiten de tantes om ‘een baasje’ voor haar uit te zoeken. Ze wordt klaargemaakt:


'Een voor een werden mijn benen van de vloer af getrokken, ruw, als een paard wiens hoeven uitgekrabd moesten worden, en kreeg ik lange, wollen kousen aan, die boven mijn knieën werden vastgebonden met snijdend touw. Over mijn billen trokken ze een lange onderbroek, dan volgde het korset. Met z’n tweeën hingen ze aan de koorden; ik moest zo diep mogelijk uitademen, en dan trokken de vrouwen zo hard als ze konden, net zo lang tot mijn ribben bijna knapten, tot mijn borsten zo ver omhoog werden geduwd dat mijn huis bijna scheurde. In de rug van het korset zat een dikke houten lat, zodat ik enkel nog kon buigen als een schaar. Dan volgden de onderrok, van stijve zwarte stof, en schoenen met een te kleine neus en een dunne hak – waardoor zodra de dag vorderde mijn tenen gevoelloos werden en het leek of mijn enkels vol water waren gelopen.’

Maar zolang ze nog niet echt vrouw is, kan ze niet uitgehuwelijkt worden.
De pest breekt uit, Hine ziet hoe mensen wel het bos in gaan maar er niet meer uit komen. Dan hoort ze een stem, die uit de mist voor het raam lijkt te komen:

‘Hine. Je bent verloren geweest, maar nu ben je gevonden. De enige die van je houdt is in het bos. Je móet gaan.’


Als ze getuige is van een voorval waaruit ze concludeert dat je als vrouw misschien wel speciaal bent, maar toch nog steeds een soort hond, loopt ze weg. Naar het bos.
Maar wat dan? Hoe moet ze zich helemaal in haar eentje redden in dat donkere, onbekende bos…
En dan is er een man. Is hij slecht als andere mannen? Kan ze niet beter maken dat ze wegkomt?
Maar ze blijft, en is vervolgens jaren samen met Charon, de man die nog vreemder als ze al dacht… Hij houdt haar gevangen, maar al zal ze iedere dag terug moeten keren, ze vindt een manier om overdag te ontsnappen en ontmoet andere wezens. Allereerst zijn er de geesten, en dan is er Giacomo de egel. Willem, een dolende ridder met een donker plan.


Een magisch verhaal, waarin Hine moet dealen met het kwaad. Gaandeweg ontdek je als lezer hoe het zit. Zo ongeveer dan, want het blijft een magische vertelling. Het zou een moderne versie zijn van het laatmiddeleeuwse mirakelstuk Mariken van Nimwegen, maar verwacht niet eenzelfde soort verhaal. De overeenkomst zit in de diepere lagen, in de magie, en het symbolische. Net als Mariken neemt Hine het op tegen het kwaad, dat mensen er toe noopt om zichzelf om het leven te brengen. Ze wil de mensen helpen die zich in het bos begeven met de opzet om daar niet meer uit te komen.
Maar hoe help je depressieve mensen?


'Mensen proberen jou van alles te vertellen, over wie je bent, wat je moet doen, ga zo maar door. Maar de tragiek is dat niemand weet wie ze zelf zijn of wat ze moeten doen.’


Ook zoekt ze nog naar haar moeder, en naar de reden waarom die haar in de steek heeft gelaten.
Zoveel symboliek, filosofische overdenkingen om over te peinzen, zoveel verwijzingen, met vooral de strijd tegen het kwaad in de hoofdrol. En de rol van de vrouw..


Een boek om vaker te lezen en dan steeds nieuwe dingen te ontdekken.


Een prachtig verhaal met op de colofonpagina ook een telefoonnummer en een website waar je hulp kunt vragen als je te maken krijgt met zelfdoding en depressieve gedachten.
Het is geen vrolijk boek, maar wel een goed geschreven verhaal dat je tot nadenken stemt.

Lotte Kok (1996) debuteerde in 2018 met de roman Skydancer. Naast schrijfster is ze masterstudent Muziektheater aan het conservatorium in Arnhem. Verder heeft ze ooit aan de universiteit voor Humanistiek gestudeerd en deed ze ervaring op in de geestelijke gezondheidszorg.


ISBN 9789048866335 | Paperback | 304 pagina's | Uitgeverij Lebowski | oktober 2022

© Marjo, 27 december 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER