Boekenarchief K-L

Marina Lewycka

http://marinalewycka.com

 

Een korte geschiedenis van de tractor in de Oekraïne


Je zou niet verder willen lezen als je deze titel leest. Waar gaat zo'n boek in vredesnaam over?? Jawel: over de tractor in de Oekraïne. Maar het is een verhaaltje (kort, klopt ook) binnen een roman die toch wel de moeite waard is.


Het is het verhaal van een Oekraïense familie die in Engeland asiel hebben gezocht na de tweede wereldoorlog. Toen waren het alleen vader, moeder en Vera.
Eenmaal in Engeland is de vertelster van het boek, Nadja, erbij gekomen. De vader is technisch ingenieur, nu gepensioneerd en weduwnaar, en hij is degene die de korte geschiedenis van de tractor schrijft. Hij is altijd al wereldvreemd geweest, begreep niets van zijn kinderen en zijn vrouw en nu hij alleen is heeft hij zo zijn eigenaardige gewoonten. Vera en Nadja hebben eigenlijk nooit zo'n goede band gehad, en sinds de dood van hun moeder ruziën ze over de erfenis.
Dan krijgt Nadja een telefoontje van haar vader: hij heeft een mooie Oekraïense vrouw ontmoet en wil gaan trouwen...
Nadja beseft meteen dat haar onnozele vader zich door het voluptueuze uiterlijk van de veel jongere vrouw heeft laten verblinden, die vrouw is alleen uit op een verblijfsvergunning. Voor haar en haar zoon, die een genie is volgens haar.
En dan wordt je het boek in gezogen: de vader trouwt tegen ieder advies in, en de zussen moeten gaan samenwerken om hem te redden, als blijkt dat de Oekraïense op het punt staat hem leeg te zuigen.


Een psychologische roman die ook een beeld geeft van de werking van de wetgeving in Engeland. Tussendoor zijn er verhalen over de jeugd van de familie, hoe de tweede wereldoorlog in de Oekraïne verliep, en natuurlijk de geschiedenis en techniek van de tractor. Helaas is dat laatste het minst interessant, dus volgens mij heeft het boek een totaal verkeerde titel. Maar er zijn aangrijpende en ook humoristische passages in overvloed, waardoor het een geslaagde (debuut)roman is.


ISBN 9045849941 Ingenaaid, 335 pagina's Verschenen: juni 2005 deze uitvoering: in 2006 Mouria
Oorspronkelijke titel: A Short History of Tractors in Ukranian Vertaling: Marja Kooreman

© Marjo, maart 2007

Reageren? Klik hier!