Boekenarchief K-L

Bob Latten

https://poststempelverdun.nl

 

Poststempel Verdun
Het verhaal van twee frontsoldaten
Bob Latten


Erich Raedelein: ‘Ik weet niet of mijn ogen na al deze ellende ooit nog de schoonheid in dingen kunnen ontdekken.’

Student in de rechten Erich, 20 jaar oud, zoon van een smid, afkomstig uit het noordoosten van Duitsland, uit het stadje Cöslin geeft zijn leven tegen de zin van zijn ouders een drastische draai als de Eerste Wereldoorlog uitbreekt.
Hij schrijft in een boekje: ‘ik ben er fier op soldaat te zijn in het Duitse leger. Samen met enkele vrienden van de universiteit van Rostock heb ik mij enkele weken geleden aangemeld. Ik hecht eraan om u, die dit leest duidelijk te maken dat mijn besluit niet lichtvaardig was, dat ik lang nagedacht heb over mijn drijfveren: jeugdige overmoed, vaderlandsliefde, kameraadschap, avontuur? Eerlijk gezegd, ik ken het antwoord zelf niet; noem het gevoel.’


Jean Perinet, een wat oudere onderwijzer uit een klein dorp in Midden-Frankrijk, laat zijn vrouw en jong dochtertje achter om de vijand tegen te houden. Hij wordt naar het slagveld van Verdun gestuurd, waar ook Erich zich bevindt. Het is dan begin 1916, het begin van de lange strijd om Verdun.


Douaumont, Beaumont, Vaux, Hardaumont, Fleury zijn maar enkele plekken waar zij elkaar regelmatig kruisen. Ze weten dat niet, ze kennen elkaar ook niet. Het front verschuift herhaaldelijk, het landschap wordt onherkenbaar, nu eens zijn de Fransen aan de winnende hand, dan weer veroveren de Duitsers een stukje terrein. Tenslotte bevinden allebei de mannen zich in Souville, het fort dat totaal vernietigd werd.


Het verhaal is min of meer chronologisch, maar de verhaallijnen van de Fransman en de Duitser wisselen elkaar af. De verhalen bestaan gedeeltelijk uit brieffragmenten en dagboekaantekeningen.


Gebaseerd op de werkelijkheid van toen heeft Bob Latten een lopend verhaal geschreven over een van de wreedste veldslagen die ooit plaats heeft gevonden. Beide mannen zijn dan misschien fictief, hun levens zijn in de persoon van andere jongemannen echt gebeurd. De verschrikkingen van de granaten, de loopgraven, van kanonnen, de gasaanvallen, het was echt. De afloop is bekend.


Bob Latten (1949) is zelfstandig adviseur, bestuurder en auteur. In 2009 schreef hij Help, een huis in Frankrijk! een vertelling over droom en daad van twee zeer goede vrienden die samen een boerderij in de Limousin kopen. Poststempel Verdun is zijn debuutroman. Latten liet zich inspireren door de omgeving van het Franse Verdun en deed veel research. Het boek bevat brieven en dagboekfragmenten van een Duitse en Franse soldaat.


ISBN 9789089600103 | [paperback |170 pagina's | Uitgeverij Dulce et Decorum | november 2011
Deel 12 uit de Bibliotheek van de Eerste Wereldoorlog, (vertaalde) fictie over deze periode.

© Marjo, 18 september 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER