Boekenarchief K-L

Herman Koch

Het diner

Iemand zei me dat dit precies een boek voor mij was, omdat er recht voor zijn raap geschreven wordt: geen verstopspelletjes, geen symboolgebruik of allegorieën, gewoon duidelijke taal.
Dat klopt helemaal, en toch...


Waar gaat het over: twee broers en hun echtgenotes ontmoeten elkaar in een restaurant. Hun zoons hebben iets uitgespookt, iets zeer kwalijks waar de ouders dan wel van op de hoogte zijn, heel toevallig, maar de buitenwereld, met name de politie, kent de daders niet. Ze moeten bespreken wat ze zullen doen: aangeven? Of het toedekken met de mantel der liefde?
Maar het boek gaat over meer dan dat: er is de rivaliteit tussen de broers. De een, de verteller, Paul, is een mislukte leraar. Hij staat op non-actief, en het is duidelijk dat hij nooit meer les zal geven, al wil hij dat niet toegeven. Hij heeft volgens zijn behandelende psycholoog een niet nader genoemde stoornis waarvoor hij dagelijks medicijnen moet slikken. Zijn broer is echter een succesvolle politicus, iemand die altijd al iedereen met zijn charme net zo ver wist te krijgen als hij wilde. Alleen zijn broer trapte er niet in. Paul vindt het idee dat Serge de toekomstige minister-president zal gaan worden heel verwerpelijk. Dat hij eigenlijk heel erg jaloers is, zal hij niet toegeven. Die jaloezie geeft zijn manier van vertellen af en toe wel een irritante draai. Hij zit bijvoorbeeld steeds af te geven op het restaurant dat gekozen is door Serge, het irriteert hem dat het personeel zo om zijn broer heen draait, en dat de andere gasten net doen alsof ze hem niet opmerken.
Serge kan niets goed doen in zijn ogen. Eigenlijk is het jammer dat Koch er voor gekozen heeft om alleen Paul het woord te geven. Ik zou een inkijkje in Serges hoofd ook interessant gevonden hebben.


Het boek speelt zich af tijdens een diner, en ook de hoofdstukken zijn ongedeeld in aperitiefje, voorgerecht enz. Maar de gebeurtenissen gaan over meer dan alleen die paar uren waarin dat diner plaatsvindt. Door middel van terugblikken wordt het verhaal een stuk ruimer. Het is vooral de dreiging, die het boek soms wel op een thriller laat lijken, die maakte dat ik door wilde lezen, ondanks de irritaties die er bij mij de kop op staken. Ik vond Paul namelijk helemaal geen aardige man...
Het thema is natuurlijk heel interessant, een ethische kwestie waar ik hoop nooit mee te maken te krijgen, en de uitwerking is boeiend.


Hardcover 300 pagina's | Anthos | januari 2009 | ISBN: 9789041413680

© Marjo, maart 2009

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER