Boekenarchief K-L

Tsafrira Levy

https://www.tsafriralevy.nl

 

De Engelse brieven
Tsafrira Levy


"Had ik haast? Ja en nee. Wilde ik slagen? Ja en nee. Mijn kwaadheid gaf me de kracht om door te fietsen in weer en wind, fietsen was mijn ding, dat deed ik graag, maar ik was me ook bewust van de ontwrichting die het slagen van mijn impulsieve actie kon aanrichten in het leven van de gezochte vrouw. Bij mijn ouders was het al gebeurd."


Deze woorden zijn van de drieëndertigjarige Annabel die in haar eentje een fietstocht maakt naar de Schotse Hooglanden. Ze is op zoek naar haar biologische moeder. Annabel had namelijk Engelse brieven gevonden waarin haar ouders om een heel speciale au-pair vroegen. Alle brieven waren zo'n zes maanden voor Annabels geboorte geschreven... Toen Annabel om opheldering vroeg, stortte haar toch al vrij labiele adoptiefmoeder gelijk in, bang als ze was om Annabel kwijt te raken. 


Veel informatie kan en willen haar ouders verder niet geven dus probeert Annabel zelf te achterhalen wie haar biologische moeder is. Na veel puzzelen en zoeken blijven er vier brieven - met pasfoto - over die mogelijk zouden kunnen leiden tot de vrouw die haar gebaard heeft. Alles wijst naar Schotland, dáár moet mogelijk haar moeder te vinden zijn.


Annabel is aanvankelijk woedend op de mensen die haar groot hebben gebracht, maar ook onzeker en angstig. Waar begint ze aan? Wat haalt ze overhoop?
Toch zet ze door, ze móet. Uiteindelijk komt ze na vijf dagen fietsen natgeregend aan bij Forrit Inn waar Finley Ross en zijn vrouw, de invalide Coira, de scepter zwaaien. Annabel vertelt uiteindelijk haar verhaal en heeft dan nog geen benul hoe haar leven zal veranderen dankzij de hulp én tegenwerking van dit stel.


Het interessante van dit boek is dat we vervolgens in vier wisselende hoofdstukken overstappen naar Finley en drie andere hoofdpersonages die elk in hun eigen woorden hún visie en verhaal vertellen. Daardoor komen we, o.a. van de moeder zelf, te weten wat er destijds gebeurd is met haar, waarom ze haar dochter afstond. Maar ook lezen we over de hulp die Finley, niet zonder eigenbelang, aan Annabel, verleent. Het aparte is dat Annabel ondanks de emotionele zoektocht en de vele aangrijpende ontmoeting ook uiteindelijk haar grote liefde ontmoet. Ook deze relatie blijkt echter niet zonder problemen te kunnen verlopen.
Feitelijk draait het hele boek vooral om liefde en familieverbanden en bovenal wat voor - heftige - invloed die twee zaken op iemand kunnen hebben.


Verder is het een bijzonder feit dat het joodse geloof als een rode draad door het boek heen loopt. Het is nooit sterk op de voorgrond aanwezig maar is wel belangrijk voor enkele personages.


Tsafrira Levy heeft met dit boek een verhaal geschreven waarin vooral gevoelens de hoofdrol spelen. Alle personages hebben tonen deze ook en hebben daardoor een zeer eigen karakter en persoonlijkheid. Het is soms ontroerend om te lezen hoe deze mensen overeind proberen te blijven en doorgaan met zoeken naar invulling van de dingen waar ze voor staan. Ondanks de open, oprechte ondertoon en het boeiende relaas van de vier personages, voelt het verhaal echter wel wat onevenwichtig aan.
Enkele episodes zijn bijna tot in detail beschreven, je weet als het ware precies wel smaakje thee iedereen drinkt, maar dan worden er ineens wel erg grote stappen door de tijd gemaakt waardoor je gaat terugbladeren omdat je denkt dat je een pagina gemist hebt. Dat is jammer.
Ook de liefdesrelatie, hoe ontroerend die ook beschreven is, voelt wat vreemd en soms vrij zoet aan. Het gaat té hard, té snel, té dwingend, er worden ook hierin te grote stappen gemaakt.
Verder heeft de redacteur her en der enkele steken laten vallen. Eén zin staat er zelfs dubbel in.

Maar... er valt ook veel te genieten in dit boek zoals de mooie beschrijvingen van Schotland, de bijzondere personages, de muziek en de muziekteksten die zo'n belangrijke rol spelen en prachtig verwoord worden. Dit alles zal je nog lang bijblijven. Zij maken dat het boek toch zeker aanbevelenswaardig is.
Kortom, léés het.


Tsafrira Levy (1951), in Nederland ook bekend onder de naam Tsafi van Uitert-Levy, is in Israël geboren en groeide op in een kibboets in de tijd dat het collectief en de gelijkheidsidealen hun stempel op het leven daar drukten. Na haar militaire dienst woonde ze enkele jaren in Tel-Aviv, waar ze haar Bachelor-diploma haalde in psychologie en filosofie en een jaar film en tv studeerde.


ISBN 9789463651547 | Paperback | 307 pagina's | Uitgeverij Elikser | juli 2019

© Dettie, 23 september 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER