Boekenarchief K-L

Use Lahoz

Het jaar dat ik op hen allemaal verliefd werd
Use Lahoz


De in Parijs wonende Sylvain Saury, eind twintig, loopt een beetje met zijn ziel  onder zijn arm. Hij voelt zich stuurloos en weet niet hoe hij zijn toekomstige leven zal inrichten. 
De reden van Sylvains malaise is Heike, zijn ex-vriendin waar hij enkele leuke jaren mee heeft doorgebracht en nog steeds erg gek op is. Met deze Heike in zijn achterhoofd heeft hij een slecht betaalde baan als journalist in Madrid geaccepteerd want daar woont en werkt Heike...
Voordat hij vertrekt gaat hij naar monsieur Tatin die een expert is in harten repareren. Zijn moeder en Sylvain varen blind op zijn adviezen, hoe gek die ook voor een ander ook mogen klinken.


'Leef zonder angst, wees jezelf. Ik zorg wel voor je moeder. Rustig aan met alcohol, maar drink wel met overtuiging. Afgesproken? En bovenal het hart is er om te gebruiken. Doe er iets mee!'
'Afgesproken.'
'Rook je de laatste tijd nog wel eens?'
'Nee, nauwelijks.'
'Nou, dat zou je wel moeten doen... anderhalf pakje per dag, vanaf zonsopgang... dat zal je door de eerste maand heen helpen.'
'Ik zal het doen, monsieur Tatin.'


En zo vertrekt Sylvain naar Madrid dat hem tot zijn verwondering past als een dierbare jas. Hij ontmoet er enkele oude studievrienden en maakt nieuwe vrienden en heeft het zeer naar zijn zin. Maar Heike spookt steeds door zijn hoofd, hij durft haar nauwelijks te bellen, hoe zal ze reageren op zijn komst naar Madrid? 


In de lift van zijn appartement vindt Sylvain een manuscript. Hij begint het te lezen en kan nauwelijks meer stoppen. Het verhaal fascineert hem, het is bijzondere familiegeschiedenis die met veel humor en mededogen geschreven is. Van wie is het manuscript? Wie zijn die mensen waar het verhaal over gaat?
Door het manuscript, dat wij mee mogen lezen, wordt alles anders voor Sylvain. Het verhaal roept gevoelens en emoties op die hij niet kende.
Sylvain gaat zijn leven met andere ogen bekijken en hij komt in allerlei onverwachte, grappige, enerverende situaties terecht die hem zelf verbazen. Eén ding is zeker, monsieur Tatin had gelijk, het hart is er om te gebruiken... Maar wat doet Sylvain ermee?


Sylvain's moeder, Heike, monsieur Tatin, Sylvain's vrienden en Sylvain zelf, het zijn stuk voor stuk bijzonder personages die je bijblijven.
Het is een heerlijk, vlotgeschreven, humoristisch, vrolijk, soms absurdistisch verhaal.
Een boek dat je met een glimlach dichtslaat en waarna je even met je hand over de kaft strijkt om het optimisme wat het verhaal uitstraalt even vast te houden. Lezen!


ISBN 9789045204949 Paperback 303 pagina's Uitgeverij Karakter januari 2014
Vertaald door Johan Rijskamp

© Dettie, 6 april 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER