Boekenarchief K-L

Petra Kruijt

Onder studenten
Petra Kruijt


Christa raakte op haar achttiende onverwacht zwanger. Ondanks dat Rens en zij elkaar pas heel kort kenden, trouwden ze en kozen ze voor de baby.


Nadat dochter Tessa geboren is, vormen ze met zijn drieën een heel gelukkig gezinnetje.
Maar het begint te kriebelen bij Christa, ze wil meer. Op een dag stelt ze Rens voor het voldongen feit, ze heeft zich ingeschreven op de universiteit in Rotterdam, ze gaat filosofie studeren. Rens denkt eerst dat ze een grapje maakt maar vindt het uiteindelijk wel heel stoer dat ze het gaat doen. Hij is erg trots op Christa en Christa is ook wel trots op zichzelf dat ze het aandurft!
Op de universiteit is het leven heerlijk, Christa voelt zich weer jong tussen haar medestudenten. Voor het gemak verzwijgt ze maar dat ze getrouwd en moeder van een kind van zes is. Christa leert hard want ze wil minstens een acht of negen halen voor elk tentamen. Maar naast het leren gaat ze ook mee naar de kroeg en feestjes en weekendjes weg... ze drinkt, lacht en flirt. En Rens vindt alles best en gunt het haar van harte. Ze hebben toch een geweldige relatie... Maar het vrije studentenleven bevalt Christa heel goed, té goed zelfs.
Inwendig woeden er bij haar allerlei tegenstrijdige gevoelens. Dochter Tessa is natuurlijk het allerliefste, leukste kind van de wereld en Rens is ook een fantastische man, en de seks met hem is ook nog steeds uitstekend... maar toch...
Natuurlijk escaleert de boel maar is er dan nog wel een weg terug?


Het boek begint lekker, hoewel je wel je af en toe je vraagtekens zet. Het verhaal verloopt leuk, het studentenleven wordt goed en niet overdreven weergegeven. Iedereen buffelt of loopt de kantjes er van af, er wordt wel pittig gedronken, geflirt en gefeest maar het is allemaal heel geloofwaardig. Thuis verloopt alles ook prima, soms zijn er kleine ergernissen over de vervelende en kritische schoonmoeder maar Rens, Christa en Tessa hebben een leuk leven. En dan escaleert de boel en daarna zakt het verhaal in. Het wordt ongeloofwaardig wat Christa doet. Jammer want het verhaal begon zo prettig.
Voor iemand die filosofie studeert verwacht je dat Christa  wat meer diepgang heeft. Christa is echter een beetje simpele, verwende meid die soms gesprekjes met zichzelf voert. Filosofie komt overigens verder niet voor in het boek. Geen lange filosofische discussies met medestudenten maar korte dialogen over een leraar of aankomend feestje. Maar mag je wel filosofische discussies verwachten in een chicklit?
Er wordt vrij gemakkelijk met relaties, zwangerschap en wel of geen abortus omgesprongen. Veel diepgang zit er dus niet in. Maar toch... het begin is echt leuk, en wellicht ben ik te kritisch over het eind dat ik te makkelijk vind. Misschien hoort zo'n eind bij een chicklit, dat weet ik niet, daarvoor heb ik ze te weinig gelezen.


Conclusie... voor een chicklitlezer is het denkelijk een erg prettig boek, misschien zelfs wel een van de betere chicklits.
Voor mensen die niet bekend zijn met chicklits zoals ik, is het een vlot verhaal dat soms, vanwege de weinige diepgang en gemakkelijke weg die gevolg wordt, wat ergernis oproept. 


Petra Kruijt voltooide de School voor Journalistiek in Utrecht in 2008. Werd direct na haar afstuderen tekstschrijver voor communicatiebureau HDtt, maar ging zes maanden later verder als freelance journalist, copywriter en (eind)redacteur. Werkt nu voor diverse tijdschriften, uitgeverijen en bedrijven. Tevens chicklitauteur, van haar hand verschenen eerder Lieve ik, Twijfels over België en Gemma & partners.
Zie ook http://www.petrakruijt.nl


ISBN 9789059776975 Paperback, 240 pagina's, Zomer & Keuning, maart 2012

© Dettie, 10 juli 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER