Boekenarchief K-L

Sarah Ladd

http://www.sarahladd.com

 

altDe directrice van Rosemere
Sarah Ladd


De mooie jongedame van de omslag is directrice van een meisjesinternaat, de Rosemere School. 
Het verhaal speelt zich af op het Engelse platteland in het begin van de negentiende eeuw, een tijd waarin andere normen en waarden heersten. Dat is dan ook een van de hoofdthema’s in dit boek.


Patience Creighton is pas 25 jaar, als ze na de dood van haar vader de leiding van de meisjessschool overneemt. Ze moet wel: haar broer, die eigenlijk de directeur zou moeten zijn, is vertrokken naar Londen, en laat niets van zich horen. Hun moeder heeft zich teruggetrokken in haar kamer, en wil niets, doet niets, ze zit alleen te wachten op haar zoon. Wat Patience doet, dat interesseert haar niet, ze heeft geen oog voor haar uitstekende werk. Met de school gaat het namelijk prima.


Meisjes horen te trouwen, vindt men, maar zij kent geen leuke man, en het bevalt haar om de school te leiden. Ze houdt van de kinderen. Als het zwijgen van haar broer het leven maar niet zo onzeker maakte. Dan wordt op een gure winterdag een zwaargewonde man gevonden in de stallen van Rosemere Het is landeigenaar, William Sterling, van wie Rosemere gepacht wordt. Als Patience de man verzorgt, slaat de vonk over.


William heeft zijn eigen problemen. Hij is gewond omdat hij in elkaar geslagen is door een schuldeiser. Hij heeft geen geld om de schuld af te lossen: hij heeft alles vergokt. De oude glorie van het rijke landleven is voor hem al lang verdwenen: zijn huis is nauwelijks onderhouden, hij heeft zijn personeel ontslagen en zijn grote renstal is ook niet meer wat geweest is. Als iemand de stal bij Rosemere in brand steekt, beseft hij dat de vrouw met wie hij wel iets wil, gevaar loopt. Door zijn schuld. Het dilemma is enorm: hij moet zijn schulden aflossen, zijn leven opbouwen, en er is een koper die het land van Rosemere wil. Rosemere verkopen? Dat kan hij haar niet aandoen. Het is een verliefdheid die niet kan. Dan duikt de vroegere verloofde van Patience ook nog op.


Qua sfeer doet het verhaal erg denken aan de romans van Jane Austen. Het is een erg koude winter, op een platteland zonder aangelegde wegen en communicatiemiddelen. Er wordt kou geleden en door de modder gebaggerd. Dat past prima bij het verhaal, want natuurlijk zal het ooit lente worden, en je weet als lezer ook dat de romantische problemen wel opgelost zullen worden. Je wilt alleen nog even weten op welke manier. Ook moeten de andere elementen binnen het verhaal nog een waardig einde krijgen.
De omgangsvormen zijn erg formeel. Tutoyeren is niet zomaar aan de orde. Een vrouw mag niet zomaar zeggen wat ze denkt. Dit levert romantische scenes op, die doen verlangen naar een verfilming. De omslag belooft een romantisch verhaal om lekker bij te ontspannen en dat wordt helemaal waargemaakt.


Sarah Ladd is een Amerikaanse schrijfster. Zij heeft een voorliefde Engeland en de periode die voorafging aan de Victoriaanse tijd. Daar situeert ze dan ook haar romans.


ISBN 9789029723855 | Paperback | 336 pagina's | Uitgeverij Voorhoeve | maart 2015
Vertaald uit het Engels door Marijne Thomas

© Marjo, 14 juni 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER