Boekenarchief K-L

Marco Knauff

Een vorstelijk bestaan


Victor en Max zijn een Siamese tweeling. Knauff noemt enkele malen de Siamese tweeling Chang en Eng, maar zijn Victor en Max zijn anders: zij hebben niet vier benen en armen, maar ieder slechts een enkele. Ze delen de romp, en hebben afzonderlijke hoofden. Hoe het dan kan dat de hoofden elkaar aankijken, dat kan ik me niet voorstellen. Ook niet hoe de een iets kan horen, terwijl de ander het niet hoort, zonder dat er sprake is van oordoppen of iets dergelijks. Het zijn kleinigheden, maar toch...


Victor en Max hebben het al moeilijk om ieder een afzonderlijk leven te leiden, maar ze zijn bovendien nog koning. Nou ja, Victor is officieel de enige koning, maar hij kan nu eenmaal niet zonder Max. Terwijl Victor achter zijn computer werkt (dat kan je afschermen) zit Max te tekenen. Max is de vrolijke optimist, terwijl Victor het vorstelijk bestaan zeer ernstig neemt, maar vrij somber is over het voortbestaan daarvan. En van Nederland met alle problemen, die door onbekwame ministers opgelost moeten worden. Hij is eigenlijk het liefst alleen.. .nou ja, met Max dan, in zijn afgescheiden privé-tuin, waar zijn schildpad, zijn enige vriend, woont.
Hij haat de paparazzi, Max zwaait vrolijk als ze zich weer eens in de weg lopen.
Als je zo verschillend van aard bent, dan is het lastig dat je een lichaam deelt, maar het kan nog erger: als een van de twee verliefd wordt, hoe moet het dan?


Terwijl we beurtelings in het hoofd van Victor en dat van Max hun verhaal volgen, komt er ook nog ene Pieter tussendoor. Wat moeten we met die werkeloze eenzame man, door zijn vrouw in de steek gelaten, door de maatschappij uitgekotst, die zielenpoot die zich nauwelijks staande weet te houden met zijn enige metgezel, de papegaai?In deze futuristische satire (het speelt in 2023) zit natuurlijk wel enige maatschappijkritiek, maar dat wordt nergens echt hard gemaakt.
Overeenkomsten met bestaande situaties of bekende personen zijn vast zo bedoeld, maar doen ook nergens echt kritisch aan. Het is zodoende een prettig boek geworden, een tragi-komedie over een vorstelijk bestaan...


ISBN: 90 5786 05 46 uitgever: servo (2007) aantal pagina's: 212

© Marjo, juni 2008

Reageren? Klik hier!