Boekenarchief K-L

Lori Lansens

http://lorilansens.com

 

altDe berg
Lori Lansens


‘Een mens moet een beetje geleefd hebben om een overlevingsverhaal te kunnen waarderen. Dat heb ik je altijd gezegd, en ik heb je beloofd dat ik je het mijne zou vertellen zodra je er oud genoeg voor zou zijn.’


Zo begint het boek. Op de flap staat: ‘vijf dagen, vier wandelaars, drie overlevenden.’
De schrijfster verklapt met de proloog al wie er in ieder geval een van de overlevenden is. De verteller is namelijk de enige man in het gezelschap dat zich die vijf dagen op de berg bevindt.


Wolf is achttien jaar oud als hij de berg opgaat, om naar Angels’Peak te gaan. Hij heeft mooie herinneringen aan die plek, op de top van de berg. Dat heeft te maken met zijn beste en eigenlijk enige vriend Byrd. Deze jongen is ook de reden dat Wolf nu in zijn eentje de berg op gaat. Er is iets vreselijks gebeurd, en Wolf wil niet alleen verder. Hij is van plan een eind aan zijn leven te maken.


Maar de ontmoeting met de dames Devine gooit roet in het eten. Dacht hij aanvankelijk nog dat zij niets met elkaar te maken hadden, ze blijken drie generaties te zijn. Nola (begin 60), Bridget (38) en Vonn (18) hebben ook eigen motieven om de berg op te gaan. Net als hij zelf hebben de vrouwen problemen, ook hun leven ging niet van een leien dakje. Hij vertelt hen hoe ze naar Secret Lake kunnen gaan, en wil dan zijn eigen weg gaan. Hij heeft helemaal geen zin om de dames de weg te wijzen.


Maar de omstandigheden wijzigen zich zodanig dat hij hen niet alleen kan laten. Het weer slaat om, ze verdwalen. Slot van het liedje is dat ze in barre omstandigheden zonder voldoende kleding, zonder eten en te weinig water vast komen te zitten op een plateau. Een van hen is gewond en er zijn wilde dieren die schijnen te wachten tot ze een makkelijke prooi vormen.
De vier mensen zijn aan elkaar overgeleverd en het is duidelijk dat ze het alleen maar kunnen redden door samen te werken. Dat valt niet mee door de spanningen onderling. Niemand wil het achterste van zijn tong laten zien, maar de gedwongen nabijheid leidt tot bekentenissen.


Behalve psychologische diepgang, geeft Lori Lanssen ook een mooie beschrijving van de natuur zoals je die vindt op een bestaande berg in Californië.


‘Bij de eerste vluchtige blik die ik wierp op het omslag – een luchtfoto van de met naaldbomen omzoomde granieten bergtop – wist ik dat op die berg mijn noodlot lag.  De details sprongen van de pagina’s af als een soort 3D-déjà-vu: ruim drieduizend meter hoog, honderden kilometers ongerepte natuur, jachtterrein van indianenstam Agua Caliente, leefgebied van dikhoornschapen, poema’s, ratelslangen, tien keer de hoeveelheid neerslag die beneden in de woestijn valt, hevige sneeuwval in voor- en najaar, sneeuwstormen in de winter.’


Prachtig verhaal over een bijzondere reis, over ontberingen die vier mensen willen overleven, hetgeen niet zonder slag of stoot verloopt. Het verhaal is enigszins voorspelbaar, maar de karakters en de beschrijvingen van de omgeving zijn zo mooi dat je het boek toch vaker kunt lezen.


De Canadese Lori Lansens was scenarioschrijfster voordat ze boeken begon te schrijven. Ze verhuisde met haar gezin van Toronto naar de voet van de Santa Monica Mountains bij Los Angeles.


ISBN 9789044347548 | Paperback | 352 pagina's | Uitgeverij The House of Books | mei 2016

© Marjo, 1 augustus 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER