Boekenarchief K-L

Eduard von Keyserling

BrandingDit boek deed me denken aan Allard Schroders boek 'de hydrograaf'. Eenzelfde soort stijl, en mooie zinnen. Dezelfde ingehouden spanning.
Von Keyserling blijkt een Duitse schrijver die leefde van 1855 tot 1918. Hij was de laatste jaren van zijn leven blind en dicteerde onder andere dit boek aan zijn zus. Op de flap: "des te meer frappeert de rijkdom aan licht en kleur waarmee hij de natuur beschrijft"
En zo is dat...


We bevinden ons rond 1900 aan de kust van de Oostzee, waar een familie zich voor de zomer heeft teruggetrokken: Generaalsvrouw von Palikow, haar dochter barones von Buttlar en haar man, en hun kinderen, twee volwassen dochters, Lolo en Nini, en 15-jarige zoon Wedig. En hun bedienden. Lolo's verloofde voegt zich bij hen.
Als de barones ontdekt dat in een huisje verderop aan het strand een jong stel woont, bestaande uit een weggelopen gravin en een kunstschilder, is Leiden in last. Ze zou het liefst zien dat ieder lid van haar gezin hen negeerde, ze hebben een verderfelijke invloed op de jongelui, vindt ze. Haar schoonmoeder maant haar tot rust:"Jij bent Barones von Buttlar, nietwaar, en ik ben de vrouw van generaal Palikow, welnu, dat betekent dat wij beide vestigingen zijn tot welke mensen die niet bij ons horen geen toegang hebben."
Als Lolo zich te ver in zee waagt is het de gravin, Doralice, die haar 'redt', en vanaf dat moment wordt Doralice geadoreerd door de meisjes. Wedig is gefascineerd door de schoonheid van de gravin, en als Lolo' s verloofde verschijnt wordt ook hij onweerstaanbaar aangetrokken tot de jonge vrouw.
Intussen beleeft Doralice wittebroodsweken met haar schilder Hans, maar het klassenverschil duikt regelmatig op. Hans zegt tegen haar: "je sprak zoëven laatdunkend over aardappelsoep. Ik zou zeggen, geen leven, ook niet het ideaalste is mogelijk, waarin het niet een paar uur per dag naar aardappelsoep ruikt."
Hans gaat mee uit vissen met de plaatselijke vissers. Lolo's verloofde neemt Doralice mee uit zeilen, hetgeen Hans niet prettig vindt, maar verbieden doet hij niet. Wedig en Nini sluipen 's avonds hun huisje uit om het jonge stel te bespieden. Wedig is gefrustreerd omdat hij als 15-jarige niets mag. Als er een feestje gegeven wordt waar beide gezinnen aanweizg zijn, dansen de mannen volop met Doralice.
De idylle van het jonge stel wordt bedreigd. Je voelt dat er een dramatische ontknoping zal zijn, maar welke??
Ik vertel het niet. Het boek is alleen al door stijl en taalgebruik de moeite waard!


Uitgeverij: Aspekt Soesterberg, 1999 ISBN 90 75323 61 1 Pagina's: 128

© Marjo

Reageren? Klik hier!