Boekenarchief K-L

Jeroen Kuypers

Laatste lente aan de Seine
Jeroen Kuypers


Parijs, juli 1943. Terwijl in haar omgeving al vele Joden werden opgepakt om naar elders vervoerd te worden - niemand weet wat hun lot zal zijn - denkt Elise Calmann dat zij veilig is.  Ze is dan misschien wel Joods, maar niet praktiserend en ze is getrouwd met markies Armand Rohan-Polduc.
Helaas wordt ook zij opgepakt, en vervoerd naar doorgangskamp Drancy. Haar geluk is dat de Duitsers op zoek zijn naar mensen met expertise om de inventaris die zij uit Joodse huizen geroofd hebben te beoordelen. Elise is kunsthistoricus en werkte bij een veilinghuis.
Ze wordt overgeplaatst naar een ander kamp, werkkamp Bassano. Daar heeft ze het iets beter, en is de kans op deportatie kleiner, maar ze is nog steeds gevangene van de Duitsers.
‘Een slavin met expertise’ noemt ze zich.
En wat als alle Joden weg zijn en al hun huizen leeg?


In Parijs is ook majoor Max von Trettlow. Hij is oorlogsinvalide en omdat hij architect is in het burgerleven wordt hij te werk gesteld om gebouwen te beoordelen.
Als hij ontdekt dat zijn landgenoten het door hen bezette land aan het leegroven zijn, en zo zichzelf en hun meerderen verrijken, probeert hij daar een stokje voor te steken. Dat moet omzichtig natuurlijk, maar het wordt toch opgemerkt door hooggeplaatste officieren.
Gelukkig voor hem zijn ook zij niet blij met deze manier van plunderen: het is absoluut tegen de regels en wat hebben zij aan een leeggeroofd, armoedig land als ze dat gaan inlijven?
De groep officieren blijkt ook bezig met een plan om een einde te maken aan Hitlers bewind.
Een risicovol plan!


Het boek van Jeroen Kuypers is gebaseerd op ware feiten.
Veel personages, met uitzondering van de hoofdpersonen, zijn dan ook mensen die werkelijk een rol hebben gespeeld in de oorlog.
De Möbel Aktion was een nazi-plunderingsorganisatie. Vanaf 1942 werden huizen van Franse, Belgische en Nederlandse Joden die waren gevlucht of gedeporteerd leeggeroofd.  De Duitsers wisten dus wèl wat er met de Joden gebeurde, want ze wisten dat ze niet meer terug zouden komen.
In juli 1944 probeerde een groep hooggeplaatste Duitse militairen, politici en prominente burgers een staatsgreep te plegen. Ze wilden Adolf Hitler uit de weg te ruimen.
Deze coup staat bekend als Operatie Walküre of als het Juli-complot. We weten hoe het afliep.


Naar deze geschiedenisfeiten heeft Jeroen Kuypers gedegen onderzoek verricht, zodat het verhaal klopt. Om er een goedlopende roman van te maken, brengt hij de verhaallijnen over Elise en Max samen en maakt er zo een spannend verhaal van dat om en om vanuit deze personages verteld wordt.
Het nawoord is een verantwoording.


Jeroen Kuypers is historicus, journalist en auteur. Naast zijn journalistieke werk voor diverse (literaire) tijdschriften en dagbladen publiceert hij historische romans. Onder het pseudoniem Roel Thijssen schreef hij 5 oorlogsromans in de Graham Marquantreeks, waarvan meer dan 70.000 exemplaren zijn verkocht.


ISBN 9789460686221 | Paperback | 320 pagina’s | Uitgever Marmer | mei 2023

© Marjo, 25 juni 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER